Εμβόλια: η σημασία τους σήμερα
Με τι μοιάζει η ιλαρά; Ποια τα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας; Τι είναι η παρωτίτιδα; Οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει γι’ αυτές τις σοβαρές παιδικές ασθένειες, αλλά μπορεί να μην έχουν την παραμικρή ιδέα του τι ακριβώς είναι.
Και αυτό δεν είναι περίεργο γιατί και οι γιατροί σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, γνωρίζουν αρκετές παιδικές ασθένειες μόνο μέσω των βιβλίων τους. O λόγος που γίνεται όμως αυτό σήμερα είναι πολύ απλός και γι’ αυτό τα παιδιά είναι πλέον ασφαλή.
Και φυσικά ο λόγος είναι ο παιδικός εμβολιασμός. Χάρη στα εμβόλια, μεγάλες επιδημίες ασθενειών, όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα, καταστροφικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας που κάποτε ήταν σοβαρές απειλές για τα παιδιά, είναι πλέον ανύπαρκτες ή ορισμένες παρουσιάζονται σε πολύ ελαφριά μορφή.
Η σημασία των εμβολίων σήμερα. Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά μας.
Για να συνεχίσουν, όμως τα εμβόλια να προστατεύουν τα παιδιά, πρέπει αυτά να εμβολιάζονται. Σε κανένα γονιό δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να κάνει ένεση, όμως είναι ο μοναδικός τρόπος να διαφυλάξετε την υγεία του και την υγεία των άλλων παιδιών και ενηλίκων.
Κανείς άλλος δεν είναι αρμόδιος για να σας ενημερώσει για την σπουδαιότητα των εμβολίων, από τον παιδίατρο. Ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα των εμβολίων του παιδιού και μην παραλείψετε κανένα.
Προετοιμάστε το μικρό σας για την επίσκεψη στο γιατρό. Πάρτε μαζί σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι για να αποσπάσετε την προσοχή τους από την ένεση. Και μετά, ανταμείψτε το κάνοντας μαζί του κάτι που του αρέσει.
Γιατί ο εμβολιασμός είναι τόσο σημαντικός.
Μήπως σκέφτεστε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιάσετε το παιδί σας, επειδή όλα τα άλλα έχουν εμβολιαστεί; Είναι μεγάλο λάθος.
Ίσως έχετε ακούσει, ότι όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύουν οι υπόλοιποι. Αυτό ακούγεται αρκετά ασφαλές, για να είναι το παιδί σας υγιές χωρίς να το εμβολιάσετε. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια.
Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι η ανοσία, μπορεί να συμβεί μόνο αν το 95% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και ότι κάθε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί αυξάνει την πιθανότητα ασθένειας για το ίδιο αλλά και τους άλλους. Έτσι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να είναι το παιδί υγιές.
Επίσης η ανοσία δεν ισχύει για κάθε ασθένεια. Για παράδειγμα ο τέτανος, ασθένεια που με το εμβόλιο μπορεί να προληφθεί, δεν καλύπτεται από την γενική ανοσία. Διότι δεν είναι μεταδοτική ασθένεια αλλά τα βακτήρια του τετάνου εισέρχονται στο σώμα μέσω μιας πληγής ή ενός κοψίματος. Έτσι το κάθε παιδί προστατεύετε μόνο αν το ίδιο έχει εμβολιαστεί.
Τέλος, να θυμάστε πάντα, ότι ένα άτομο που δεν είναι εμβολιασμένο, αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης μίας μεταδοτικής ασθένειας.
Ακολουθώντας πάντα τη συμβουλή του παιδιάτρου, αρχίστε και ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα των εμβολίων των παιδιών σας. Προστατεύετε την υγεία του, την υγεία της υπόλοιπης οικογένειά σας και την υγεία των συνανθρώπων σας.