Το μυστικό των παιδιών που αρρωσταίνουν σπάνια

Το μυστικό των παιδιών που αρρωσταίνουν σπάνια

Συχνά αναρωτιέστε γιατί το παιδάκι της φίλης σας δεν αρρωσταίνει συχνά. Άραγε κάνει κάτι ιδιαίτερο η φίλη σας, κάτι που εσείς δεν γνωρίζετε; Μάλλον όχι, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι όμως δίνουν απλές συμβουλές για να είναι τα παιδάκια γερά όλο τον χρόνο.

Επιμείνετε στα καθαρά τους χέρια

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μειώνει δραστικά τη μετάδοση των αναπνευστικών και γαστρεντερικών ασθενειών. Μάθετε τα παιδιά να πλένουν πολύ καλά τα χεριά τους, όταν γυρίζουν από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο, την παιδική χαρά και οπωσδήποτε πριν το φαγητό. Προσπαθήστε να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους για λίγα δευτερόλεπτα.

Να είναι δραστήρια κάθε ημέρα

Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική, μέτρια άσκηση (δραστηριότητα) μπορεί να μειώσει το κρυολόγημα ή τη γρίπη που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έτους κατά 25 με 50%. Πιθανώς γιατί ενισχύει την κυκλοφορία των κυττάρων που καταπολεμούν  τις λοιμώξεις. Η άσκηση είναι καλύτερη από οποιαδήποτε διαφημιζόμενη θεραπεία, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Να κοιμούνται καλά

Βεβαιωθείτε ότι πηγαίνει το παιδί σας για ύπνο νωρίς. Η στέρηση του ύπνου διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο να κρυολογήσει ή να πάθει γρίπη. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται περίπου 11 με 13 ώρες.

Να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους

Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, εισέρχονται στον οργανισμό από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα. Μάθετε λοιπόν στο μικρό σας να κρατά τα χέρια του μακριά από τις περιοχές αυτές. Φυσικά είναι δύσκολο, το σπουδαιότερο λοιπόν είναι το καλό πλύσιμο των χεριών του. Επίσης μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζετε με άλλο παιδάκι το ποτήρι του, ένα καλαμάκι ή την οδοντόβουρτσά του.

Να καταναλώνει καθημερινά μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Τα γεύματα με άφθονα φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το μπρόκολο, οι φράουλες και τα πορτοκάλια, και πλούσιες σε βιταμίνη D όπως ο τόνος, τα δημητριακά και το γάλα, είναι ιδανικές για τα παιδιά. Και βέβαια δεν ξεχνάμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Και τέλος να είστε συνεπής με τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι συμβουλές των ειδικών, είναι απλά πράγματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για την υγεία των παιδιών μας, είναι να μην τις παραμελούμε.