Χριστούγεννα στην Ελλάδα
Ο Άγιος Νικόλαος είναι σημαντικός άγιος στην Ελλάδα, γιατί είναι ο προστάτης των ναυτικών. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, τα ρούχα του είναι μουσκεμένα με άλμη, η γενειάδα του στάζει θαλασσινό νερό, και το πρόσωπό του είναι καλυμμένο με ιδρώτα,
από τη μεγάλη του προσπάθεια να δαμάσει τα κύματα και την αγριεμένη θάλασσα για να προλάβει να φτάσει στα πλοία που κινδύνευαν να βυθιστούν και να σώσει τους ναυτικούς.
Τα Ελληνικά πλοία δεν φεύγουν ποτέ από το λιμάνι χωρίς να έχουν μαζί τους μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Στη δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην Ελλάδα έφτασε η παράδοση αυτή στη δεκαετία του 50 μάλλον από τους συγγενείς μετανάστες που γιόρταζαν πλέον τον Αι Βασίλη.
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα μικρά παιδιά, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδούν τα κάλαντα με τα τρίγωνα τους, λαμβάνοντας γλυκά, μικρά δωράκια και χρήματα από τους ιδιοκτήτες.
Μετά από τις ημέρες νηστείας, η γιορτή των Χριστουγέννων αναμένεται με μεγάλη χαρά από τους ενήλικες και τα παιδιά. Το χοιρινό και η γαλοπούλα βρίσκονται σε κάθε γιορτινό τραπέζι μαζί με το χριστόψωμο. Είναι το παραδοσιακό γιορτινό ψωμί σε διάφορα σχήματα.
Μαζί με το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, ένα άλλο έθιμο που τηρείται συνήθως σε χωριά της Ελλάδας, είναι ένα δοχείο με νερό και ένας ξύλινος σταυρός που επάνω του στηρίζεται ένα κλαδάκι από βασιλικό. Μία φορά την ημέρα, η μητέρα της οικογένειας βυθίζει το σταυρό και το βασιλικό στον αγιασμό και ραντίζει τα δωμάτια του σπιτιού. Αυτό πιστεύεται ότι θα κρατήσει τους καλικάντζαρους μακριά από το σπίτι.
Υπάρχει μία παράδοση που λέει ότι τα άτακτα αυτά ξωτικά ανεβαίνουν στην επιφάνεια της γης στη διάρκεια των 12 ημερών των Χριστουγέννων.
Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδος, οι ιερείς συνηθίζουν να πηγαίνουν στα σπίτια και να τα ραντίζουν με αγιασμό, απομακρύνοντας έτσι τα κακά πνεύματα που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
Η ανταλλαγή των δώρων γίνεται την ημέρα του Αι Βασίλη, είναι αυτός που φέρνει στα παιδιά τα δώρα.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, η οικογένεια και οι φίλοι συγκεντρώνονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι, το στολισμένο δένδρο με τα φωτάκια του σε μία γωνιά του σπιτιού και στο γεμάτο τραπέζι υπάρχουν πάντα και τα παραδοσιακά γλυκά, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες.
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως και στις άλλες χώρες, και στην Ελλάδα, συνηθίζεται να γιορτάζεται ο ερχομός του καινούργιου Χρόνου με μουσική, τραγούδια, χορό και ποτό!
Το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας με το φλουρί είναι ένα ακόμη έθιμο που τηρείται από όλες τις ελληνικές οικογένειες.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, τα παλιά έθιμα τηρούνται ακόμη δίνοντας ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο χρώμα. Όπως για παράδειγμα τα στολισμένα με πολλά φωτάκια καράβια, παραδοσιακό ελληνικό έθιμο αντί για το έλατο.