Το φαγητό του μικρού παιδιού
Όταν ετοιμάζουμε το φαγητό του παιδιού έχουμε πάντα στο νου μας την καλή διατροφική ισορροπία. Έτσι τι είναι το μενού; Απλά υγιεινά τρόφιμα αλλά με μεγάλη δόση υπομονής! Τα γούστα τους και η όρεξη τους αλλάζουν σαν τον καιρό.
Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αγαπούν την ρουτίνα, έτσι μην εκπλαγείτε αν το δικό σας παιδί ζητά το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και θεωρήστε ότι είναι μία ευκαιρία να μάθετε στο μικρό σας νέα φαγητά και γεύσεις, όμως σεβόμενη το δικαίωμα του να πει όχι στις προσφορές σας, τουλάχιστον για λίγο.
Πως μπορείτε να αντιδράσετε στο «όχι» του την ώρα του φαγητού;
Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, όταν παρουσιάζεται ένα καινούργιο φαγητό και σας πει όχι, προσπαθήστε πάλι και πάλι!
Είναι σπάνιο για το μικρό παιδί να αγαπήσει κάτι με την πρώτη μπουκιά. Συνήθως θέλει υπομονή και πολλές δοκιμές. Θυμηθείτε τώρα πλέον δεν πολεμάτε μόνο με τη γεύση του αλλά και με το αίσθημα της άρνησης, «μπορείς να το βάλεις στο πιάτο μου Μαμά αλλά δεν μπορείς να με αναγκάσεις να το φάω»! Ευτυχώς όλοι οι μικροί επαναστάτες θα φάνε όταν πεινάσουν, αλλά δείτε πιο κάτω κάποιες συμβουλές που μάλλον θα σας βοηθήσουν.
Πηγαίνετε με τα νερά τους
Τα μικρά παιδιά νιώθουν την ανάγκη να εξετάσουν πρώτα την τροφή τους πριν τη δοκιμάσουν. Θα την αγγίξουν και θα τη μυρίσουν πριν την βάλουν στο στόμα τους. Μην εκνευριστείτε. Όσο πιο σταθερή και ψύχραιμη είστε σχετικά με τα τρόφιμα και το φαγητό τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μετατρέψει το γεύμα σε μάχη.
Προσθέστε λίγη ποσότητα από την καινούργια τροφή
Πολλά παιδιά, απορρίπτουν κάποιο καινούργιο τρόφιμο γιατί η καινούργια γεύση υπερισχύει του φαγητού που προτιμούν. Έτσι προσθέστε μία μικρή ποσότητα σε αυτό που ήδη αγαπά και γνωρίζει. Σιγά – σιγά θα το αυξήσετε και σε λίγο μάλλον θα τρώει και το καινούργιο φαγητό μόνον του.
Και πρέπει να ξέρετε ότι τα παιδιά έχουν υπερευαίσθητο ουρανίσκο.
Αλλάξτε εργαλεία!
Ποτέ δεν ξέρεις τι θα «γαργαλίσει» τη γεύση του μικρού παιδιού ή θα το κάνει να αηδιάσει. Μερικές φορές λέει όχι ακόμη και στα αγαπημένα του φαγητά. Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε να το σερβίρετε σε τελείως διαφορετικό πιάτο δίνοντάς του άλλο κουτάλι ή πιρούνι. Επίσης ζεστό ή κρύο, σε μπουκίτσες, με τριμμένο τυρί ή σκέτο. Το θέμα είναι να κάνουμε ότι χρειάζεται, σε λογικά πλαίσια, για να ενδιαφερθεί πάλι και να φάει.
Δώστε του ανεξαρτησία
Ενισχύστε την εκκολαπτόμενη ανεξαρτησία του παιδιού με λεπτές κινητικές δεξιότητες, δίνοντάς του τα δικά του σκεύη για το φαγητό. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αίσθηση να τρώει μόνο του με τα δικά του σερβίτσια, μειώνει τον κίνδυνο της απόρριψης του γεύματος.
Και κάποια νέα για τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών.
Τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά. Λοιπόν δεν είναι τόσο κακό; Όμως όσο περισσότερο τα βοηθάμε να συνηθίσουν τα σνακ χωρίς ζάχαρη, τόσο καλύτερο είναι γι’ αυτά μακροπρόθεσμα.
Μην πιστεύετε ότι δεν θα φάει το γιαούρτι του χωρίς ζάχαρη ή ότι δεν του αρέσει το cottage τυρί. Δώστε του να δοκιμάσει και θα δείτε.
Ορισμένα γεγονότα που πρέπει να θυμάστε:
Ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν έχει καμία θρεπτική αξία, δεν έχει βιταμίνες και μέταλλα. Είναι απλά κενές θερμίδες. Το μικρό παιδί που χρειάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να πάρει, από την μικρή ποσότητα τροφής που τρώει, τα γλυκά είναι χάσιμο πολύτιμου χώρου στην κοιλιά του. Επίσης κάνει κακό στα δόντια του και μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία τώρα και στο μέλλον.
Επιτρέψτε κάτι. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες σας το παιδί θα φάει κάποιο γλυκό ή σοκολάτα. Γι’ αυτό μην απαγορεύσετε εντελώς τα γλυκά γιατί θα γίνουν πιο δελεαστικά για το μικρό. Προσπαθήστε να του προσφέρετε φυσικά γλυκά όπως τα φρούτα, τους χυμούς και αν φάει μία σοκολάτα μην φέρετε την καταστροφή.
Προσέξτε τις ετικέτες των έτοιμων τροφίμων ή γλυκισμάτων. Η ζάχαρη μπορεί να είναι κρυμμένη στα μπισκότα, στο κέικ, στα κουλουράκια ακόμη και στα δημητριακά. Ψάξτε για λέξεις όπως, καστανό, ακατέργαστο, φρουκτόζη, γλυκόζη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή καλαμποκιού, γλυκαντικά από καλαμπόκι και σακχαρόζη.
Η ζάχαρη με όποιο άλλο όνομα εξακολουθεί να είναι ζάχαρη.