Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Η Ορνιθολογική υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» από το 2005 και στη Βραυρώνα από το 2009.
Πάρκο «Α. Τρίτσης»
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης, βρίσκεται στο Ίλιον, έχει έκταση 1.000 στρ. και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Οι λίμνες του Πάρκου είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου και προσελκύουν τα πουλιά που έχουν ανάγκη το υγρό στοιχείο για να ζήσουν. Το τοπίο συμπληρώνουν φυλλοβόλα δέντρα, πεύκα και άλλα κωνοφόρα, αγροτικές καλλιέργειες και καλαμιώνες που σφύζουν από ζωή. Την τελευταία δεκαπενταετία, μέλη της Ορνιθολογικής παρατηρούν συστηματικά τα πουλιά έχοντας καταγράψει περίπου 180 διαφορετικά είδη. Την ευθύνη για τη διαχείριση του Πάρκου έχει ειδικός Οργανισμός Διοίκησης & Διαχείρισης (ΟΔΔ).
Η Ορνιθολογική στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» διοργανώνει τα εξής προγράμματα για μαθητές:
1) Πάει, πέταξε η τροφή! Διάρκεια προγράμματος 60 λεπτά
Τα παιδιά μαθαίνουν για τις ανάγκες των πουλιών, τις απειλές τους και τους τρόπους προστασίας τους μέσα από ενημερωτική παρουσίαση στο Κέντρο Προσανατολισμού της Ορνιθολογικης και περιήγηση στο Πάρκο, βιωματικό παιχνίδι και κατάλληλα σχεδιασμένες κατασκευές
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της προσχολικής ηλικίας ενώ προσαρμόζεται κατάλληλα και για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α,Β,Γ).
2) Τα πουλιά στην πόλη
Οι μαθητικές ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στη δράση αυτή μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω εκδοχές:
α) Εκπαιδευτική περιήγηση στο Πάρκο ‘Α. Τρίτσης’ και παρατήρηση πουλιών Διάρκεια περιήγησης 90 λεπτά
Οι μαθητές μέσα από τη βιωματική επαφή με τη φύση γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους και ενημερώνονται για θέματα προστασίας αυτών. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα τους και αναγνωρίζουν τη σημασία του Πάρκου και των αδόμητων χώρων γενικότερα, για την άγρια ζωή αλλά και για τον άνθρωπο. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενημέρωση των μαθητών στο Κέντρο Προσανατολισμού και στην υλοποίηση περιήγησης στο Πάρκο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ προσαρμόζεται κατάλληλα ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων.
β) Υλοποίηση ημερησίου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διάρκεια προγράμματος 120 – 180 λεπτά
Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σχέση μεταξύ είδους και βιότοπου και για τη σημασία των άγριων πουλιών ως δείκτες ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Αντιλαμβάνονται την αλληλεξάρτηση των ειδών, την αρμονική συμβίωση στη φύση και την ικανότητα προσαρμογής των ειδών στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα αναπτύσσει την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την επικοινωνία των μαθητών μέσα από ομάδες εργασίας. Αρχικά, γίνεται ενημέρωση των παιδιών στο Κέντρο Προσανατολισμού ενώ το πρόγραμμα βασίζεται στη χρήση ειδικών καρτών και φύλλων εργασίας που συμπληρώνονται στο πεδίο και στην περιήγηση στο Πάρκο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
3) Μία λίμνη στην πόλη μας Διάρκεια προγράμματος 120 – 180 λεπτά
Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σημασία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και γνωρίζουν τις έννοιες της βιοποικιλότητας και των προστατευόμενων περιοχών μέσα από την επί τόπου επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Τα παιδιά γίνονται ερευνητές και σε ομάδες ερευνούν την κατάσταση των λιμνών και τη σχέση των ειδών με αυτές. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα, την ομαδικότητα, τη συνεργασία και μυούνται σε μεθόδους έρευνας (συγκέντρωση στοιχείων-επεξεργασία-συμπέρασμα). Αρχικά, γίνεται ενημέρωση των παιδιών στο Κέντρο Προσανατολισμού ενώ το πρόγραμμα βασίζεται στη χρήση φύλλων εργασίας που συμπληρώνονται στο πεδίο και στην περιήγηση στο Πάρκο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.
4) Γεωργία και Βιοποικιλότητα Διάρκεια προγράμματος 120 – 180 λεπτά
Τα παιδιά μαθαίνουν για τα δομικά στοιχεία ενός αγροτικού οικοσυστήματος και κατανοούν την οικολογική αξία της διατήρησης των παραδοσιακών μεθόδων γεωργίας μέσα από τη βιωματική επαφή και εξοικείωση τους με το αγροτικό τοπίο. Αντιλαμβάνονται την αλληλεξάρτηση των ειδών ενώ αναπτύσσουν την ομαδικότητα μέσα από την εργασία σε ομάδες. Αρχικά, οι μαθητές επισκέπτονται τον εκθεσιακό χώρο «Γεωργία & Βιοποικιλότητα» ενώ το πρόγραμμα βασίζεται στη χρήση φύλλων εργασίας που συμπληρώνονται στο πεδίο, σε κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες και στην περιήγηση στο Πάρκο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
Όλα τα προγράμματα κλείνουν με συζήτηση και σχολιασμό στο Κέντρο Προσανατολισμού της Ορνιθολογικής ή στον Εκθεσιακό χώρο «Γεωργία & Βιοποικιλότητα» ανάλογα με το πρόγραμμα. Οι αίθουσες αυτές είναι ειδικά διαμορφωμένες ενώ κατάλληλα σχεδιασμένες είναι και οι εκπαιδευτικές διαδρομές.
Επικοινωνία
Το πρόγραμμα επίσκεψης των σχολείων διαμορφώνεται με βάση το διαθέσιμο χρόνο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Επικοινωνίας της Ορνιθολογικής στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» και συμπλήρωση σχετικής φόρμας. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και επικοινωνία για διαθέσιμες ημερομηνίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα: τηλ./φαξ: 210 2316977 και park@ornithologiki.gr