Καταδικάστηκε ο γυναικολόγος που ξέχασε το κεφάλι εμβρύου στην κοιλιά 32χρονης
Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, σε διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και σε απομάκρυνση από την εργασία του για ένα έτος, καταδικάστηκε χθες, Παρασκευή, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, γυναικολόγος ο οποίο κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για πρόκληση βαριάς βλάβης στην υγεία νοσηλευόμενης και για παράβαση καθήκοντος, που φέρεται ότι τελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα από 30-6-2009 έως 6-7-2009.
Την ενοχή του κατηγορούμενου πρότεινε στην αγόρευσή της στο δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας.
Σύμφωνα με την «Δημοκρατική» γυναίκα από την Κάλυμνο, ηλικίας 32 ετών, είχε καταγγείλει ότι τελέστηκαν σε βάρος της τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σωματικής βλάβης, όταν ο καταγγελλόμενος προχώρησε σε έκτρωση του εμβρύου που κυοφορούσε. Ο ίδιος φέρεται να αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι του 4 μηνών εμβρύου από την κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια καισαρικής επέμβασης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν σε άμβλωση λόγω προβλημάτων ενώ συνάδελφος του ιατρού είχε συστήσει η διαδικασία να γίνει με τη λήψη σχετικής φαρμακευτικής αγωγής καθώς η 32χρονη διένυε τον 4ο μήνα εγκυμοσύνης.
Η γυναίκα υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις από τον ιατρό στο νησί της Κω. Ωστόσο, κατά την τρίτη εγχείρηση σε νοσοκομείο της Αττικής αφαιρέθηκε το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της 32χρονης, η οποία πλέον κινδύνευε με σηψαιμία.
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου είχε διαπιστώσει την τρώση της μήτρας της γυναίκας, είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης και ότι είχε ενημερώσει προφορικά τον σύζυγο ότι είχε μείνει στο εσωτερικό της μήτρας το κεφάλι του εμβρύου. Στη συνέχεια, ζήτησε και πήρε την άδεια του να προχωρήσει σε τομή για την αφαίρεση των υπολειμμάτων της άμβλωσης. Ωστόσο, σημειώνεται ότι γυναίκα, που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στο ίδιο νοσοκομείο, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου, συνάδελφος της είχε δείξει κάποιο μόρφωμα στον σύζυγο για να τον ενημερώσει ότι είχε αφαιρεθεί το κεφάλι. Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό.
Μετά και τη δεύτερη εγχείρηση και αφού δεν είχε βελτιωθεί η υγεία της αποφασίστηκε η διακομιδή της στην Αθήνα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης φέρονται να αναγνωρίζουν ότι υπήρξε επιπλοκή αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν την εξέθεσε σε κίνδυνο αλλά συνέδραμε όπως μπορούσε καθώς το κεφάλι του εμβρύου είχε κολλήσει σε σημείο κοντά στα νεφρά της που καλύπτεται από αγγεία και η αφαίρεση του στο ακριτικό νοσοκομείο ήταν ανέφικτη καθώς δεν υπήρχε αγγειολόγος.
Σε πόρισμα ελέγχου που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας καταλογίστηκαν βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες στον ιατρό.