10 παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο και μας δίνουν ελπίδα για το αύριο
Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά είναι πολύ δημιουργικά και παρατηρούν τον κόσμο με πολύ μεγαλύτερη περιέργεια από τους μεγάλους.
Ως ενήλικοι νομίζουν ότι έχουμε κερδίσει την δύναμη να κάνουμε την διαφορά και ξεκινάμε να υποτιμάμε τα παιδιά, που έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά από περιέργεια και θέλουν να μαθαίνουν οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. Ωστόσο, αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Δείτε παρακάτω 10 παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο και αποδεικνύουν ότι η ηλικία δεν έχει καμία σχέση όταν μιλάμε για την βελτίωση του κόσμου.
10. Τζακ Αντράκα
Αυτό το αγόρι γεννήθηκε το 1997. Ήταν ένα κανονικό παιδί μέχρι που ένας οικογενειακός φίλος πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας. Αυτό παρακίνησε τον Τζακ να βρει έναν καινούργιο τρόπο για την διάγνωση του καρκίνου στα πρώτα στάδια. Στα 15 του εφηύρε έναν καινούργιο τύπο αισθητήρα που μπορεί να εντοπίζει την παρουσία καρκινικών κυττάρων. Αυτός ο αισθητήρας είναι πιο γρήγορος και πιο ακριβής (25-50%) από κάθε άλλη εξέταση. Τον απέρριψαν περίπου 200 εργαστήρια μέχρι που τον δέχτηκε ο Δρ. Ανιρμπάν Μαίτρα από το Τζον Χόπκινς.
9. Αν Μακοσίνσκι
Το 2013,μια 16χρονη μαθήτρια από τον Καναδά έφτιαξε το Hollow Lantern, έναν φακό που μετατρέπει τη θερμότητα του σώματος σε φως χωρίς μπαταρίες ή κινητική ενέργεια. Συγκινήθηκε πολύ όταν έμαθε ότι ένας φίλος της στις Φιλιππίνες είχε προβλήματα στο σχολείο: δεν υπήρχε φως τη νύχτα, δηλαδή την μόνη ώρα που μπορούσε να διαβάσει. Η Αν ξόδεψε μόλις 26 δολάρια για τα υλικά του πρωτότυπου φακού και σκοπεύει να δώσει τον φακό δωρεάν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
8. Άλεξ Ντινς
Σε ηλικία 12 ετών ο Άλεξ έφτιαξε το iAid, μια συσκευή πλοήγησης που βοηθά τους τυφλούς. Κάποτε βοήθησε μια τυφλή γυναίκα να διασχίσει το δρόμο και εκείνη την ώρα σκέφτηκε ότι δεν υπήρχε συσκευή που να βοηθά τους τυφλούς να περπατήσουν στην γειτονία τους. Ο Άλεξ έμαθε προγραμματισμό μόνος του και έφτιαξε το iAid, μια φορητή συσκευή πλοήγησης που χρησιμοποιούσε GPS και μια πυξίδα για να ανιχνεύει τυχόν εμπόδια και να καθοδηγεί τους τυφλούς προς την σωστή κατεύθυνση.
7. Μαλάλα Γιουσαφζάι
Η Μαλάλα είναι ο νεότερος άνθρωπος που έχει βραβείο Νόμπελ. Ζούσε σε μια μικρή πόλη του Πακιστάν, που ήταν υπό την επιρροή των Ταλιμπάν, οι οποίοι απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και να μορφώνονται. Σε ηλικία 11 ετών, έγραφε ένα μπλογκ για το τοπικό BBC, εκφράζοντας τις επιθυμίες για την συνέχιση των σπουδών των κοριτσιών. Όταν ήταν 15 ετών ένας Ταλιμπάν την πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ ήταν πάνω σε ένα σχολικό. Επιβίωσε από την επίθεση και μεταφέρθηκε στην Αγγλία, όπου και ζει.
6. Άννα Φρανκ
Η Άννα Φρανκ έγραψε το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ», ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του κόσμου. Η οικογένειά της κρυβόταν για 2 χρόνια κατά τους διωγμούς των Εβραίων, αλλά τελικά συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Πέθανε στην ηλικία των 16 ετών σε ένα στρατόπεδο μόλις δυο μήνες πριν από το τέλος του πολέμου. Το ημερολόγιό της δημοσιεύθηκε το 1952 από τον πατέρα της και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 60 γλώσσες. Ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, αλλά δεν έζησε για να δει να εξυμνούν την λογοτεχνική αξία του βιβλίου της.
5. Μποϊλάν Σλατ
Ο 16χρονος από την Ολλανδία σοκαρίστηκε, όταν είδε πολλά πλαστικά ενώ έκανε κατάδυση στην Ελλάδα. Έτσι, για την σχολική του εργασία επέλεξε ως θέμα την ρύπανση των ωκεανών. Στην ηλικία των 18 ετών, παρουσίασε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα ρεύματα των ωκεανών για να κάνει τα πλαστικά να συγκεντρωθούν από μόνα τους, μειώνοντας τη διαδικασία καθαρισμού των ωκεανών από χιλιετίες σε χρόνια.
4. Λούις Μπράιγ
Θα έχετε ακούσει για το σύστημα γραφής Μπράιγ για τους τυφλούς ή τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Δημιουργήθηκε από τον 15χρονο Γάλλο εφευρέτη, ο οποίος όταν ήταν 3 ετών έμεινε τυφλός εξαιτίας ενός τραυματισμού στο μάτι. Παρά την τύφλωση του μπόρεσε να σπουδάσει και να πάρει υποτροφία για ένα πανεπιστήμιο. Εκεί άρχισε να δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα που θα βοηθούσε τους τυφλούς να γράφουν και να διαβάζουν γρήγορα. Το παρουσίασε στους συμφοιτητές του σε ηλικία 15 ετών.
3. Ίστον Λα Σαπέλ
Σε ηλικία 14 ετών έφτιαξε το πρώτο του ρομποτικό χέρι, χρησιμοποιώντας LEGO και σύρμα ψαρέματος. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 3D εκτύπωσης και τις γνώσεις ρομποτικής μετέτρεψε το πρωτότυπο σε προσιτή και πρακτική συσκευή. Κατά συνέπεια, η NASA ενδιαφέρθηκε πολύ για το έργο του και τον κάλεσε να συμμετάσχει στην ομάδα Robonaut. Είναι μόνο 17 ετών και έχει ήδη εργαστεί για τη NASA.
2. Φίλο Φάρνσγουορθ
Ένα 14χρονο αγόρι που ήταν πολύ καλό στην χημεία και την φυσική συμβουλεύτηκε τον καθηγητή του στο σχολείο για μια ιδέα που σκεφτόταν. Η ιδέα ήταν τόσο πολύπλοκη που αναγκάστηκε να φτιάξει ένα διάγραμμα στον πίνακα, το οποίο αντέγραψε ο καθηγητής για να μελετήσει αργότερα. Τον ενθάρρυναν να συνεχίσει να δουλεύει πάνω στην ιδέα του. 7 χρόνια αργότερα, το 1927, ο Φίλο έφτιαξε την πρώτη ηλεκτρονική τηλεόραση.
1.Ελίφ Μπιλγκίν
Σε ηλικία 16 ετών μετά από 2 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών η Ελίφ κατάφερε να αναπτύξει μια διαδικασία που μετατρέπει τις φλούδες μπανάνας σε βιοπλαστικά. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την ρύπανση από το πετρέλαιο. Η ίδια έγραψε ότι στην Ταϊλάνδη πετάνε κάθε μέρα 200 τόνους φλούδες μπανάνας. Αυτές οι φλούδες μπανάνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα. Ξεκίνησε να πειραματίζεται και έφτασε να κερδίσει το βραβείο Science in Action 2013 (διαγωνισμός 50.000 δολαρίων της Google).