Πότε είναι η ώρα για το μαιευτήριο;

Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί το τέλος μίας εγκυμοσύνης που μπορεί να διαρκέσει έως και 42 βδομάδες. Είναι το τέλος μίας περιόδου προσμονής, μεγάλων αλλαγών στο σώμα, το μυαλό, και η αρχή μίας εντελώς καινούργιας ζωής, αγκαλιά με τον ομορφότερο άνθρωπο που θα έχετε συναντήσει ποτέ, το μωρό σας!

Όταν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά ο τοκετός σας είναι πιθανότερο να ξεκινήσει μεταξύ της 39ης και της 41ης εβδομάδας. Η έναρξη του είναι συνήθως αυτόματη και όχι απότομη αλλά σταδιακή. Πριν έρθει η ώρα της εισαγωγής στο μαιευτήριο, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν (στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου), σημαντικές αλλαγές που συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για έναν ασφαλή και φυσιολογικό τοκετό. Οι αλλαγές και τα ενοχλήματα που τις συνοδεύουν, συμβαίνουν σταδιακά στο βάθος των τελευταίων εβδομάδων εγκυμοσύνης και κορυφώνονται τις τελευταίες 5-7ημέρες, οδηγώντας στον ενεργό τοκετό.

Το ένστικτο της προετοιμασίας του περιβάλλοντος που βιώνουν έντονα οι μέλλουσες μητέρες τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν τον τοκετό, οι εντονότερες και ολοένα και αυξανόμενες προπαρασκευαστικές συσπάσεις, η πτώση του ύψους της κοιλιάς, οι αλλαγές στην σύσταση του τραχήλου, και τέλος η εμφάνιση της τραχηλικής βλέννης αποτελούν πρόδρομα συμπτώματα τοκετού που εμφανίζονται διαδοχικά τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες πριν τον τοκετό.

Συνήθως τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά και οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τα συμπτώματα αυτά ομαλά, και ξέροντας πως ο τοκετός πλησιάζει.

Ψευδοτοκετός- Ο λάθος συναγερμός

Περίπου πέντε με εφτά ημέρες πριν τα ενεργά συμπτώματα οι περισσότερες γυναίκες διανύουν μία βδομάδα άστατων μη ρυθμικών συσπάσεων, που εμφανίζονται σποραδικά μεσα στην ημέρα και προκαλούν διάφορα ενοχλήματα στην κοιλιακή χώρα και την μέση.

Οι συσπάσεις αυτές μπορεί να ξεκινούν από τη μέση και να συνεχίζουν μπροστά κάτω από τον αφαλό με μία αίσθηση ενός πολύ "απαλού" πόνου περιόδου ή και πίεσης. Η διάρκεια τους είναι από 20 έως 40 δευτ. και η ένταση τους διαφέρει και μπορεί φυσιολογικά να εντείνεται με την πρόοδο των ημερών. Συνήθως εμφανίζονται αραία με συχνότητα μία κάθε 20 με 30 λεπτά, για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και στην συνέχεια να εξαφανίζονται. Προοδευτικά με την πάροδο των ημερών φτάνουν την συχνότητα μία κάθε πέντε με εφτά λεπτά και διάρκεια περίπου 40 δευτερόλεπτων (έκαστη).

Είναι κάτι που δεν μπορείτε να αντέξετε ή είναι τρομερά επώδυνο.

Οι περισσότερες γυναίκες στη φάση αυτή είναι άνετες να συνεχίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Να κάνουν κανονικά τα γεύματα τους, να περπατούν, και κατά τη διάρκεια των συσπάσεων να ανακουφίζονται επαρκώς με τη χρήση μίας μπάλας pilates ή την βύθιση μέσα στο νερό. Είναι συχνό σε αυτή τη φάση οι μητέρες να αναζητούν φαρμακευτική αναλγησία οποιασδήποτε μορφής.

Οι συσπάσεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες και συμβάινουν για κάποιον λόγο. Βοηθούν το μωρό να λάβει μία καταλληλότερη θέση για έναν ευκολότερο τοκετό. Συνοπτικά δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα σας βοηθήσουν να γεννήσετε ευκολότερα, πιο ανώδυνα και φυσικά φυσιολογικά!

Ωστόσο, ειδικά για το πρώτο σας παιδάκι (αλλά και σε οποιοδήποτε εγκυμοσύνη σας), η προσμονή μπορεί να αυξήσει την ανησυχία σας. Με την δική μας εμπειρία ξέρουμε πως οι συσπάσεις αυτές γίνονται η αφορμή να συχνά, μία μητέρα να επισκεφθεί το μαιευτήριο νωρίτερα από την ενεργή φάση τοκετού, πιστεύοντας πως αυτές οι συσπάσεις αποτελούν σύμπτωμα ενεργού τοκετού.

Ποια όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθούμε το μαιευτήριο και σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αυτό;

Η εισαγωγή μας στο μαιευτήριο θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα ενεργά συμπτώματα τοκετού. Αυτά είναι αποκλειστικά, η εμφανίση συσπάσεων με μέτριο ή/και έντονο πόνο "περιόδου" χαμηλά στην κοιλιακή χώρα και στην περιοχή κάτω από τον αφαλό. Η  συχνότητα εμφάνισης των συσπάσεων είναι κάθε τρία με πέντε λεπτά και η διάρκεια τους περίπου 5 δευτερόλεπτα. Από εκεί και πέρα ο τοκετός θεωρείται ενεργός και ξεκινά η εξέλιξη του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γεννήσετε πολύ σύντομα!

Από αυτή την ώρα των συσπάσεων, η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου οχτώ με 10 ώρες μέχρι να γεννήσει φυσιολογικά. Για τις μητέρες που περιμένουν το δεύτερο παιδί τους ο χρόνος μειώνεται στις έξι με οχτώ ώρες. 

Θα ήθελα να σας προτρέψω όπως και κάθε μητέρα, να διατηρείτε την ψυχραιμία και την επικοινωνία σας με την μαία σας. Η μαία σας γνωρίζοντας το ιστορικό σας, θα σας καθοδηγεί κατάλληλα καθόλη τη διάρκεια τόσο της τελευταίας εβδομάδας όσο και των τελευταίων ωρών πριν την εισαγωγή σας στο μαιευτήριο.

Συμπτώματα τοκετού:

Υπάρχουν εγκυμονούσες που σαν πρώτο σύμπτωμα τοκετού, δεν θα έχουν την εμφάνιση συστηματικών συσπάσεων αλλά το σπάσιμο των νερών.

Τα νερά μπορεί να σπάσουν οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια ενός ψευδοτοκετού ή τοκετού. Όμως σαν πρώτο σύμπτωμα το σπάσιμο των νερών θα συμβεί μόνο στο 12% των γυναικών. Εάν τα νερά σπάσουν πρώτου έχετε συστηματικές συσπάσεις κάθε 3 λεπτά, η σύγχρονη μαιευτική, με γνώμονα την ασφάλεια και την επιτυχία για ένα φυσιολογικό τοκετό, προτείνει να καθυστερήσετε την εισαγωγή σας στο μαιευτήριο. Πιο συγκεκριμένα εάν δείτε πως χάνετε υγρά, ενθαρρύνεστε να επικοινωνήσετε με την μαία σας, και να την επισκεφθείτε για έναν πρώτο έλεγχο. Στη διάρκεια αυτού του ελέγχου, που μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή νύχτας, ελέγχεται η γενικότερη καλή υγεία της γυναίκας, το χρώμα των νερών, και παρακολουθείται με καρδιοτοκογράφημα, η καλή υγεία του μωρού κάτω από τις νέες συνθήκες.

Εάν στα πλαίσια αυτά:

  • Τα νερά είναι καθαρά,
  • Το μωρό ανταπεξέρχεται καλά στις νέες συνθήκες ενδομήτρια, έχει δλδ. φυσιολογικό καρδιοτοκογράφημα
  • Δεν έχετε στο ιστορικό σας κάποια καλλιέργεια θετική στον στρεπτόκοκκο Β,
  • Και ακόμη δεν έχετε συσπάσεις έντονες ή και συστηματικές

Τότε η καλύτερη επιλογή θα ήταν να επιστρέψετε στο σπίτι σας! Η παραμονή σας εκεί μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια ακόμη και για το επόμενο εικοσιτετράωρο από την ώρα που σας έσπασαν τα νερά. Εάν μέσα σε αυτό το χρόνο δεν εμφανίζετε συστηματικές συσπάσεις, τότε ο γιατρός και η μαία σας θα σας προτείνουν να επισκεφθείτε το μαιευτήριο για μία πρόκληση τοκετού η οποία θα βοηθλησει στη γέννηση του μωρού σας εντός του επόμενου εικοσιτετραώρου.

Οι ενέργειες αυτές, παρότι όχι και τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, αποτελούν πρωτόκολλο διαχείρισης όλων των επίτοκων στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής και χρησιμοποιούνται καθημερινά, με ασφάλεια, για την διεξαγωγή και αύξηση των πιθανοτήτων και ευκολίας ενός φυσιολογικού τοκετού.

Το μωρό σας δεν "στεγνώνει" και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του να μένει με τα νερά σπασμένα εφόσον παρακολουθείται από έμπειρη μαία ή και γιατρό, όταν χρειάζεται, οι οποίοι αξιολογούν τη δική σας εξατομικευμένη περίπτωση.

Ωστόσο το μαιευτήριο αποτελεί ένα περιβάλλον ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο. Κάθε μαία και γιατρός που είναι υπεύθυνος για την φροντίδα σας βρίσκεται στην διαθεσιμότητά σας. Αν λοιπόν έχετε ανησυχία είναι πάντα έτοιμοι να σας συμβουλεύσουν.

Ένα σημαντικό κομμάτι της γέννας είναι να αισθάνεστε απόλυτη άνεση επικοινωνίας με τον γιατρό και τη μαία σας. Άλλωστε είμαστε οι δικοί σας σύμμαχοι που μαζί θα μπορέσουμε να καταφέρουμε εναν εύκολο και όσο γίνεται ανώδυνο τοκετό με ασφαλεια για το μωρό και εσάς!

Τα ανωτέρω αποτελούν απλά γενικούς κανόνες που εμείς σαν επαγγελματίες υγείας, οφείλουμε να σεβόμαστε αλλά κυρίως να εξατομικεύουμε ανάλογα το δικό σας ιστορικό.

γράφει η Γεωργία Λεζέ, Μαία Msc Advanced Midwifery

Σύμβουλος θηλασμού IBCLC, Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ ΙΑΙΜ, Εκπαιδεύτρια Πρώτων βοηθειών RTI, Μαία στο all4baby 

all4babycenter@gmail.com Website: all4baby.gr

Facebook 

twitter 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της Γεωργίας εδώ.

Όνομα Συγγραφέα:
Μαία, Msc, Advanced Midwifery Σύμβουλος θηλασμού IBCLC Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ ΙΑΙΜ Εκπαιδεύτρια Πρώτων βοηθειών RTI Μαία στο all4baby Μέσα από την δουλειά μου μπορώ να φροντίσω κάθε...