Τα πρώτα λόγια του μωρού: Πότε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
Τα πρώτα λόγια του μωρού είναι ένα σημαντικό ορόσημο, ειδικά όταν οι γονείς περιμένουν να ακούσουν την πρώτη λεξούλα, που θα είναι « Μαμά ή Μπαμπά»!
Αυτό λοιπόν το μικρό θαύμα, είναι πιθανόν να συμβεί μετά από λίγους μήνες πειραματισμού, αρχίζοντας από κάποιους «ήχους», μαζεμένα φωνήεντα ή και σύμφωνα. Όμως κάποια στιγμή θα ακούσετε την πρώτη του πραγματική λέξη. Έως τους 8 μήνες πιθανότατα θα αρχίσει να ταιριάζει συλλαβές όπως μα – μα και μπα – μπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρει τι ακριβώς σημαίνουν οι συλλαβές αυτές. Όμως μόλις οι ήχοι αυτοί αρχίζουν να μετατρέπονται σε λέξεις με νόημα, τότε αυτό είναι ένα ορόσημο ανάπτυξης που θα σας φανεί μαγικό.
Πότε αρχίζουν τα μωρά να μιλάνε;
Τα μωρά αρχίζουν να μιλούν, δηλαδή προσπαθούν να εκφραστούν με νόημα χρησιμοποιώντας λέξεις, μεταξύ 9 και 14 μηνών. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδάκι. Υπάρχουν ορισμένα απόλυτα φυσιολογικά μωρά που δεν λένε μία αναγνωρίσιμη λέξη μέχρι τους 18 μήνες, ενώ αντιθέτως άλλα μικρούλια αρχίζουν να επικοινωνούν με μικρές λεξούλες από τον 7 μήνα.
Πως μπορείτε να το βοηθήσετε.
Από τη στιγμή της γέννησής τους τα μωρά ακούν προσεκτικά τις λέξεις και τους ήχους γύρω τους και αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τις έννοιές τους. Μην ξαφνιάζεστε, αυτό είναι αλήθεια. Μέχρι περίπου τους 6 με 7 μήνες το μωράκι σας πιθανότατα θα καταλάβει μεμονωμένες λέξεις όπως το όνομά του, τα ονόματα άλλων ανθρώπων και γνωστών αντικειμένων. Αφού λοιπόν καταλάβει, ότι υπάρχουν μεμονωμένες λέξεις μέσα σε όλους αυτούς τους ήχους που ακούει κάθε μέρα, θα αρχίσει να πειραματίζεται δημιουργώντας τους δικούς του ήχους. Έτσι μέρα με τη μέρα έρχεται πιο κοντά στην πρώτη του λέξη.
Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να του μιλάτε! Να του μιλάτε πολύ, να του μιλάτε συνέχεια! Μιλήστε του για την ημέρα σας, περιγράψτε τι κάνετε όταν το ντύνεται, όταν μαγειρεύετε, ή όταν περπατάτε στο δρόμο. Ονομάστε όλα τα αντικείμενα που θα δείτε στη βόλτα σας, το δέντρο, τα λουλούδια, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια. Κάντε του ερωτήσεις, σε κάθε του «απάντηση» χαμογελάστε, και δείξτε του την προσοχή σας. Αυτό θα το ενθαρρύνει να προσπαθήσει ξανά.
* Μιλάτε πάντα στο μωρό σας αργά και καθαρά, δίνοντας προσοχή σε μεμονωμένες λέξεις. Χρησιμοποιήστε ονόματα και όχι αντωνυμίες. Όταν είναι δυνατόν ονομάζετε τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάτε αντί να χρησιμοποιείτε αντωνυμίες, όπως «αυτός είναι ο καφές της Μαμάς» ή «εδώ είναι τα παπούτσια του Κωστή». Ο τρόπος αυτός είναι σαφέστερος και ευκολότερος για τα μωρά, αντί να τους πείτε «αυτός είναι ο καφές μου» ή «αυτά είναι τα παπούτσια σου».
* Τραγουδήστε του! Ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν έχετε καλή φωνή, δεν πειράζει. Οι απλοί ρυθμοί, και οι επαναλήψεις των παιδικών τραγουδιών είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων.
* Η επανάληψη είναι ο φίλος σου. Λέγοντας τα πράγματα όχι μία αλλά δύο φορές, τραγουδώντας τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά, δείχνοντας το ίδιο αντικείμενο κάθε φορά που περνάτε από μπροστά του, όλη αυτή η επανάληψη, όσο βαρετή και αν σας φαίνεται είναι απίστευτα ενδιαφέρουσα για το μικρό σας, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανόησης του παιδιού για το πώς αποδίδεται ένας συγκεκριμένος ήχος σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Με άλλα λόγια τι πραγματικά σημαίνει κάθε λέξη.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας:
Όταν πρόκειται για την ομιλία, το τι θεωρείται κανονικό είναι ένα τεράστιο θέμα. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί ήχους-λέξεις όπως «γα» για το γάλα, ή «ντα» για αυτό, ήδη από τους 7 μήνες. Ή ίσως να μην αρχίσει να λέει λέξεις ή λέξεις-ήχους μέχρι και τους 18 μήνες. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι φυσιολογικό να ακούσετε τις πρώτες λέξεις του μικρού σας ανάμεσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο, (7 – 18 μήνες). Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Το λεξιλόγιό του πιθανότατα θα αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω στο 18ο μήνα και θα μπορεί να είναι σε θέση να φτιάξει μία ολόκληρη φράση μέχρι τα 2 χρόνια του.