Συμβουλές για τις πρώτες μπουκιές στερεάς τροφής του μωρού σας

Από τη στιγμή που το μωράκι φτάσει τους 6 με 7 μήνες μπορεί να αρχίσει να απολαμβάνει τις πρώτες μπουκιές του.

Η στιγμή που  τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε στερεά τρόφιμα, μία σημαντική αλλαγή έρχεται στον κόσμο τους.

Η μετάβαση από την κατανάλωση μόνο μητρικού γάλακτος ή και μπιμπερο, σε φαγητό με διαφορετικές υφές και γεύσεις μπορεί να είναι δύσκολη για ορισμένα παιδιά. 

Το μωράκι και η αρχή στερεάς τροφής.

Από τη στιγμή που είναι πλέον 6 μηνών, ο παιδίατρος συνιστά σταδιακή πρόσθεση ημιστερεών και πολτοποιημένων τροφίμων στη διατροφή του.

Σε αυτή την ηλικία, τα βρέφη θεωρούνται έτοιμα να αποκτήσουν τις ψυχοκινητικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να καταπιούν και να χειρίζονται τα τρόφιμα με ασφάλεια.

Όπως σε κάθε άλλο ορόσημο ανάπτυξης δεν ωριμάζουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται στον 6 μήνα. 

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδάκι σας είναι έτοιμο να δοκιμάσει τις πρώτες τροφές το.

  • Οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι:
  • Τα παιδιά δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για τα τρόφιμα.
  • Το αντανακλαστικό εξώθησης έχει εξαφανιστεί (η αποβολή μη υγρών στοιχείων με τη γλώσσα).
  • Τα μικρά είναι ικανά να πιάσουν τα τρόφιμα με τα χέρια τους και να τα βάλουν στο στόμα τους. 
  • Τα μωρά μπορούν να καθίσουν μόνα τους χωρίς βοήθεια. 

Πόση ποσότητα πρέπει να δώσουν οι γονείς στα μωρά τους;

Το μητρικό γάλα θα συνεχίσει να αποτελεί την κύρια πηγή τροφής του παιδιού.

Η εισαγωγή συμπληρωματικής τροφής είναι μία σταδιακή διαδικασία. Αρχικά, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι μερίδες είναι μικρές.

Στη συνέχεια, όπως το μωρό μεγαλώνει θα αυξηθεί και η ποσότητα παράλληλα με το γάλα. Είναι σημαντικό να θυμούνται οι γονείς ότι η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ενεργειακή πυκνότητα κάθε τροφής.

Όπως και με το γάλα, όταν αρχίσει να τρώει, οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή στα σημάδια της πείνας και της πληρότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την τήρηση των αρχών του γρήγορου ταΐσματος, δηλαδή χωρίς να τα αναγκάζουν να φάνε, ή να τους αποσπούν την προσοχή για να τα κάνουν να φάνε.

Η όρεξη των βρεφών είναι διαφορετική σε κάθε παιδάκι. Περιμένοντας να φάει μία συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και να μετατρέψει το γεύμα σε μάχη και όχι κάτι ευχάριστο.

Επομένως, αντί να εστιάζουν οι γονείς σε μία συγκεκριμένη ποσότητα, θα πρέπει να εστιάζουν στην ποικιλία και στη δημιουργία καλών μελλοντικών συνηθειών.

Πως θα προσφέρετε στο μωράκι σας το πρώτο φαγητό του. 

Συνοχή.

Οι ειδικοί συνιστούν την προοδευτική αύξηση της συνοχής των τροφίμων και την εισαγωγή ημιστερεών υφών το συντομότερο δυνατό.

Αυτό πρέπει να συμβεί πριν από την ηλικία των 8 ή 9 μηνών. Μέχρι να φτάσουν τον πρώτο χρόνο τους, μπορούν ήδη να φάνε τα ίδια φαγητά με την υπόλοιπη οικογένεια.

Βέβαια, προσοχή στα στερεά τρόφιμα που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού, όπως σπόροι και ξηροί καρποί.

Ζεστό περιβάλλον. 

Το φυσικό – συναισθηματικό πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη συνηθειών που σχετίζονται με το φαγητό και την ενθάρρυνση να ρυθμίζει μόνο του την πείνα και την πληρότητα όπως αυτό αισθάνεται. 

Σύμφωνα με μία μελέτη από το The American Journal of Clinical Nutrition, ο εξαναγκασμός, η πίεση και η επιβράβευση των παιδιών προκειμένου να φάνε είναι αντιπαραγωγικό.

Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κορεσμού και να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο παιδί. Επιπλέον, μπορεί να βλάψει τη σχέση ενός παιδιού με το φαγητό και να το οδηγήσει να θέλει να τρώει μία πολύ περιορισμένη ποικιλία τροφών.

Τι κουτάλι να χρησιμοποιήσετε.

Όταν αρχίσετε να ταΐζετε το μικρούλι σας είναι καλό να αφήνετε το κουτάλι κοντά του. Με αυτόν τον τρόπο, τα μικρά παιδιά μπορούν να εξοικειωθούν με αυτό το καινούργιο εργαλείο καθώς και με το πιάτο ή το μπολ τους.

Ο τρόπος κατάποσης των τροφίμων διαφέρει από το ένα παιδάκι στο άλλο. Ωστόσο, συνήθως κάνουν μία κυκλική κίνηση με τη γλώσσα τους πράγμα που δυσκολεύει λίγο τη χρήση του κουταλιού.

Είναι επίσης συνηθισμένο γι’ αυτά να ανοίγουν και να κλείνουν το στόμα τους, να σπρώχνουν το κουτάλι με τη γλώσσα τους, να φτύνουν, κ.λπ.…

Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά κουταλάκια, με διαφορετικό μέγεθος, σχήμα και υλικό για να δείτε ποιο του ταιριάζει καλύτερα. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι ένα κουτάλι σιλικόνης.

Δεδομένου ότι τα μωρά έχουν λίγα δόντια σε αυτήν την ηλικία, ένα κουτάλι σιλικόνης είναι πιο απαλό στα ούλα τους αν το δαγκώσουν.

Επίσης δεν θα χτυπήσουν αν γυρίσουν το κεφαλάκι τους απότομα, στη διάρκεια του ταΐσματος. 

Προσπαθήστε να ταΐζετε το μωράκι σας χωρίς άγχος, με το φόβο ότι δεν έχει φάει αρκετά! Για να μην μετατραπεί η όμορφη ώρα του φαγητού σε μάχη.