Το παιδί μου φοβάται τον Άγιο Βασίλη. Γιατί συμβαίνει και πώς μπορώ να το βοηθήσω;

παιδί φόβος για τον Άγιο ΒασίληΉρθαν τα Χριστούγεννα και η εορταστική ατμόσφαιρα υπάρχει διάχυτη εντός και εκτός σπιτιού, με αρώματα και χρώματα Χριστουγέννων να κατακλύζουν τις αισθήσεις του παιδιού. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι στολισμοί, οι προετοιμασίες των εορταστικών γευμάτων και τα γιορτινά τραγούδια προσφέρουν εικόνες, οι οποίες θα χαραχτούν με νοσταλγία στη μνήμη του παιδιού, όσο εκείνο θα μεγαλώνει.

 

Τα Χριστούγεννα συνδέονται και με ένα βασικό πρόσωπο, τον παχουλό και καλόκαρδο Άγιο γέροντα, με τα φαρδιά κόκκινα ρούχα και την επιβλητική γενειάδα… τον Άγιο Βασίλη. Και ενώ τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να τους φέρει δώρα, σε κάποια άλλα παιδιά η φυσική ή φανταστική εικόνα του Αγίου, αντί για δώρα, τους φέρνει… τρόμο.

Συχνά οι γονείς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το παιδί τους μπορεί να φοβάται τον Άγιο Βασίλη, κυρίως λόγω του ότι ο μηχανισμός των ενηλίκων στηρίζεται στην αυτόματη συνειδητοποίηση της μεταφορικής έννοιας του προσώπου του. Το παιδικό μυαλό, όμως, συχνά δεν αποδέχεται με τον ίδιο τρόπο την έννοια του Άγιου Βασίλη και πολλές φορές, συγχέει την αληθινή με την φανταστική διάσταση του προσώπου.

Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι ο Άγιος Βασίλης κάνει «εμφανή» την φυσική παρουσία του, μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Όσο το παιδί τον βλέπει ως φιγούρα σε βιβλία ή σε παιχνίδια, μπορεί να τον φαντάζεται όπως επιθυμεί, κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας από την φυσική επαφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας έχει την εικόνα ενός «ήρωα» μικρότερων διαστάσεων από το ίδιο. Όταν την περίοδο των Χριστουγέννων, έρθει σε οπτική επαφή με τη φυσική υπόστασή του, συναντώντας τον Άγιο Βασίλη σε δημόσιους χώρους ή στο σχολείο του ή ακόμη και μέσα στο σπίτι, τότε ξαφνικά, η φιγούρα που είχε στο μυαλό του, αποκτά άλλο κύρος και άλλη διάσταση μέσα του.

Το παιδί μπορεί να φοβάται τον Άγιο Βασίλη, διότι :

• Έχει ακούσει ότι ο Άγιος Βασίλης τον «παρακολουθούσε» όλο τον χρόνο, οπότε «ξέρει» αν ήταν καλό ή κακό παιδί και είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν και τι είδους δώρα θα λάβει.
• Φαίνεται παντοδύναμος, καθώς φτάνει από τον ουρανό με ένα έλκηθρο που το οδηγούν μεγαλόσωμοι τάρανδοι και μπαίνει στο σπίτι αθόρυβα, όσο εκείνο κοιμάται.
• Είναι ένας άγνωστος, τον οποίο δεν έχει δει ποτέ πριν και όλοι το συμβουλεύουν ότι «πρέπει» να αγαπάει.
• Έχει ασυνήθιστη εμφάνιση, είναι προχωρημένης ηλικίας, με βαθιά δυνατή φωνή και μια γενειάδα, η οποία καλύπτει σχεδόν όλο του το πρόσωπο, κάτι που δυσκολεύει να εντοπίσει καθαρά όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Πώς μπορώ να εξοικειώσω το παιδί με τη φιγούρα του Άγιου Βασίλη;

1. «Χτίστε» την σχέση από νωρίς…

Όσο νωρίτερα φέρετε σε επαφή το παιδί με την έννοια του Αγίου Βασίλη, τόσο περισσότερο χρόνο θα του δώσετε για να εξοικειωθεί με την εικόνα, πρωτού έρθει σε πραγματική επαφή μαζί του. Πριν έρθουν τα Χριστούγεννα, διαβάστε ιστορίες, παίξτε κολάζ, μιλήστε του για το νόημα των Χριστουγέννων και «χτίστε» μια σχέση εμπιστοσύνης, βασιζόμενη στην καλή πρόθεση και την ευγένεια που αποπνέει το ίδιο το πρόσωπο του Αγίου. Η επαναλαμβανόμενη οπτική επαφή με την μορφή του Άγιου Βασίλη θα βοηθήσει το παιδί να καταγράψει στη μνήμη του πιο ομαλά τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου του, τη φωνή του και την «αποστολή» που έχει για τα Χριστούγεννα.

2. Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη…

Τα παιδιά χρειάζονται να εξωτερικεύουν τις επιθυμίες τους, οπότε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη αποτελεί μια νέα εμπειρία για εκείνα και μια ευκαιρία να αποτυπώσουν σε χαρτί τις σκέψεις τους, αλλά και τα δώρα που θα ήθελαν να τους φέρει αυτά τα Χριστούγεννα. Είναι ακόμη μια ευκαιρία και για τους γονείς να αναδείξουν το πραγματικά φιλάνθρωπο και καλοπροαίρετο πρόσωπο του Αγίου, προτρέποντας τα παιδιά να σημειώσουν και τα συναισθήματά τους στο γράμμα, τόσο για τα μεμονωμένα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος, όσο και για κάποιες συνθήκες ζωής, με παγκόσμιο χαρακτήρα.

3. Αποφύγετε «δωροδοκίες»…

Πολλοί γονείς, στην προσπάθειά τους να φέρουν σε επαφή τον Άγιο Βασίλη με το παιδί, καταφεύγουν σε «δωροδοκίες», τάζοντας δώρα σε όσα παιδιά θα δείξουν καλό χαρακτήρα και θα πειστούν να τον συναντήσουν από κοντά. Κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς το παιδί συνδέει την εικόνα του Άγιου Βασίλη με τα δώρα των γονέων και όχι με το πραγματικό νόημα της φιγούρας του. Αποτέλεσμα αυτού, το παιδί να πιεστεί ψυχολογικά για να συναντήσει τον Άγιο, προκειμένου να λάβει ένα δώρο, ταυτίζοντάς τον, συχνά, με μια ανταποδοτική «υποχρέωση», γεγονός που δεν βοηθάει στην εξοικείωση του παιδιού με τη μορφή του.

4. Περιγράψτε τη μορφή του Άγιου Βασίλη και δώστε χρόνο να αποφασίσει…

Αφού έχετε μιλήσει με το παιδί για την έννοια και την φυσιογνωμία του Αγίου, μπορείτε να συζητήσετε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης. Μπορείτε επίσης να του περιγράψετε τη δική σας εμπειρία, όταν ήσασταν στην ηλικία του. Δώστε του πληροφορίες για το τι θα αντικρύσει σε αυτή τη συνάντηση, ώστε να μην έχει απορίες, και εξηγήστε του ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει την περιέργεια που φέρει το «άγνωστο». Μην γίνετε πιεστικοί για αυτή τη συνάντηση, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στο παιδί, κι όταν εκείνο είναι έτοιμο και θελήσει το ίδιο να γνωρίσει από κοντά τη φιγούρα του Άγιου Βασίλη, τότε μπορείτε να του δώσετε την ευκαιρία να τον συναντήσει, με εσάς στο πλάι του.

Η πρώτη συνάντηση με τον Άγιο Βασίλη, αν στηριχθεί σε γερές βάσεις, θα αποτελέσει μια ξεχωριστή και ευχάριστη στιγμή για το παιδί. Οι γονείς αποτελούν την κινητήρια δύναμη, η οποία θα βοηθήσει το παιδί να αποδεχτεί ήρεμα την εικόνα του Αγίου και να αφεθεί σε μια από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες εμπειρίες.

Καλές γιορτές!