Τα πρώτα δόντια του μωρού.
Στα περισσότερα μωρά τα πρώτα δόντια εμφανίζονται μεταξύ 4 και 7 μηνών. Τα δόντια αναπτύσσονται όταν το μωρό είναι στη μήτρα, όταν αρχίζουν και σχηματίζονται μέσα στα ούλα. Συνήθως εμφανίζονται πρώτα τα δύο μεσαία κάτω, μετά τα δύο μεσαία επάνω, μετά τα πλαϊνά και τέλος τα πίσω. Μπορεί να είναι λίγο στραβά, αλλά θα ισιώσουν σιγά - σιγά.
Οι τραπεζίτες αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω στα δύο χρόνια και τριών χρονών το παιδάκι έχει ένα πλήρες σύνολο 20 δοντιών, τα οποία δεν πρέπει να πέσουν πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια του περίπου στην ηλικία των 6 ετών.
Συμπτώματα οδοντοφυΐας
Οι ειδικοί διαφωνούν για το αν πραγματικά υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, όπως ο εκνευρισμός, διάρροια και πυρετός, ή συμπτωματικά εμφανίζονται μαζί με τα δοντάκια. Επίσης θεωρούν, ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανόν να οφείλονται σε μόλυνση που δεν σχετίζεται με την οδοντοφυΐα, αλλά ότι το άγχος του μικρού μας που συνδέεται με τα δόντια του, θα μπορούσε να το κάνει πιο ευάλωτο στην μόλυνση, πριν από την εμφάνιση του νέου δοντιού.
Ωστόσο πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι τα μωρά τους είχαν αυτά τα συμπτώματα με την εμφάνιση των δοντιών τους, όπως: πολλά σάλια, πρήξιμο και ευαισθησία στα ούλα, εκνευρισμό, θέλουν να δαγκώνουν τα πάντα, δεν έχουν όρεξη για φαγητό και πρόβλημα ύπνου.
Επειδή λοιπόν οι ειδικοί διαφωνούν, δίνουν όλοι μία συμβουλή στους γονείς. Να καλέσετε τον παιδίατρο αν το παιδί έχει συμπτώματα που σας ανησυχούν ή πυρετό πάνω από 38ο . Ο γιατρός θα προσδιορίσει αν υπάρχει κάποια αιτία, όπως ωτίτιδα π.χ. που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου;
Δώστε στο παιδί σας κάτι να μασήσει, όπως ένα ελαστικό στρογγυλό παιχνίδι, ειδικό για τα δόντια του, υπάρχουν πολλά στην αγορά, ή μία κρύα πετσέτα. Εάν το μικρό σας είναι αρκετά μεγάλο και τρώει στέρεα τροφή, θα ανακουφιστεί αρκετά με ένα γιαούρτι ή μήλο αλεσμένο. Επίσης υπάρχουν ειδικά σκληρά μπισκότα χωρίς ζάχαρη που ανακουφίζουν τα μωρά. Ένα άλλο απλό αλλά αποτελεσματικό «κόλπο» είναι να τρίβετε ένα καθαρό δάχτυλό σας στα ούλα του. Απαλύνει προσωρινά βέβαια, πάρα πολύ τον πόνο.
Εάν καμία από τις μεθόδους αυτές δεν έχει αποτέλεσμα, και το παιδάκι σας υποφέρει, συμβουλευτείτε τον γιατρό, για την χορήγηση κάποιου παυσίπονου. Ποτέ μην ξεχνάτε δεν δίνουμε φάρμακο στο παιδί μας, χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου. Ποτέ ασπιρίνη, συνδέεται με το σύνδρομο Reye μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή του παιδιού κατάσταση.
Επίσης, πάντα όμως με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να τρίψετε τα ούλα του με παυσίπονο gel (τζελ). Αλλά χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα. Μεγάλη ποσότητα μπορεί να μουδιάσει το πίσω μέρος του λαιμού του μωρού και να αποδυναμώσει την ικανότητά του αποφυγής πνιγμού από το σάλιο του. Τα τζελ είναι γενικά ασφαλή αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
Εάν τώρα τα πολλά σάλια, προκαλέσουν ερεθισμό στο προσωπάκι του, σκουπίστε ελαφρά χωρίς να τρίβετε τα σάλια του με ένα μαλακό πανάκι. Μπορείτε επίσης να απλώσετε λίγη βαζελίνη στο πηγούνι του πριν τον ύπνο για να το προστατεύσετε από περαιτέρω ερεθισμό.
Το μωράκι σας μεγαλώνει. Βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, θα υποφέρει λίγο αλλά γρήγορα όλα θα περάσουν.
Οι φωτογραφίες του με τα δύο πρώτα δοντάκια του θα σας κάνουν να χαμογελάτε και να καμαρώνετε!