Βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - πως να προφυλάξτε την ψυχολογία του παιδιού
Πολλοί γονείς προσπαθούν να προφυλάξουν την ψυχολογική υγεία των παιδιών τους από τη βία. Αυτό όμως θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα όπως μεγαλώνουν και βλέπουν γύρω τους την πραγματική ζωή. Έτσι είναι σωστό να μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτά που βλέπει.
Τα παιδιά στην ηλικία των 6-7 ετών, είναι επαγγελματίες με το τηλεχειριστήριο και πιθανότατα και με τον υπολογιστή. Ξέρουν το πρόγραμμα της τηλεόρασης πολύ καλά και έχουν λόγο στο τι θέλουν να δουν.
Μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 χρονών, ξέρουν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, όμως βλέποντας στα νέα συνεχώς ειδήσεις για βίαια γεγονότα, ίσως φανταστούν ότι η βία είναι πιο ανεξέλικτη από ότι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε την επίβλεψη των γονέων, για την τηλεόραση, τα video games, τις ταινίες, το internet και βέβαια είναι πολύ καλό να συζητούν μαζί για αυτά που βλέπουν.
Πώς να χειριστείτε την απασχόληση του με την τηλεόραση.
Περιορίστε τον χρόνο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά δύο ώρες το πολύ την ημέρα, μαζί με internet και video games, για τα παιδιά πάνω από 2 ετών. Κάτω των δύο ετών απαγορεύεται. Όμως η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των 5 – 8 ετών βλέπουν τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα μόνο τηλεόραση!
Βοηθήστε το παιδί σας να διαλέγει προγράμματα χωρίς βία. Οι ταινίες και οι σειρές στην τηλεόραση έχουν περισσότερη βία τώρα από παλιά. Έτσι μην αφήνετε το τηλεχειριστήριο στα χέρια τους. Πρέπει εσείς να διαλέγετε αυτά που μπορεί να παρακολουθήσει το παιδί σας. Συμβουλεύει ο Δημήτρης Χριστάκης, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Οι καλύτερες επιλογές διδάσκουν τα παιδιά καλές κοινωνικές σχέσεις, πώς να μοιράζονται και να είναι καλοί φίλοι. Τα παιδιά δεν μιμούνται μόνο την κακή συμπεριφορά, μιμούνται και την καλή. Επίσης ενθαρρύνετε τα μικρά σας να βλέπουν προγράμματα που μιλούν για κάποιο πρόβλημα και πως μπορούμε να το λύσουμε. Όταν τελειώσει αυτό που θέλετε να παρακολουθήσει το παιδί, κλείστε την τηλεόραση.
Μην φύγετε από κοντά του. Πάρα πολλά παιδιά βλέπουν τηλεόραση χωρίς καμία επίβλεψη. Είναι προτιμότερο να είναι η τηλεόραση στο σαλόνι. Όσο πιο συχνά μπορείτε παρακολουθείτε νέα προγράμματα με το παιδί σας. Αν είστε απασχολημένοι προσπαθήστε τουλάχιστον να βλέπετε την οθόνη.
Μείνετε μακριά από την βία. Ακόμη και αν το παιδί σας παρακαλεί να παρακολουθήσει προγράμματα με βία όπως Power Rangers, για παράδειγμα, που βλέπουν οι φίλοι του πείτε του σταθερά όχι. Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σαφή σύνδεση μεταξύ των βίαιων προγραμμάτων για παιδιά και πραγματικής επιθετικότητας.
Για να τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι είναι εντάξει να παρακολουθούν τα παιδιά μας και τι όχι, σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε αν βλέπατε στην πραγματικότητα τη βία που δείχνει το σόου.
Εξετάστε με προσοχή την περιγραφή του σόου πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να το παρακολουθήσει. Αν αρχίσει να βλέπει κάτι που αργότερα γίνεται βίαιο, θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσετε την τηλεόραση.
Δείτε τα προγράμματα αυτά, αν σας αρέσουν, όταν το παιδί είναι στο κρεβάτι του.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο. Παίξτε μαζί του, ώστε να μπορέσετε να μιλήσετε γι’ αυτό. Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να περιέχουν πολλή βία και χυδαία γλώσσα. Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από αυτά και δώστε τους παιχνίδια με βάση τον αθλητισμό, την τέχνη ή την μουσική.
Μην αφήσετε να έχει το computer στο δωμάτιο του. Ελέγχεται τα sites που μπορεί να επισκεφτεί. Υπάρχουν αρκετές εκδόσεις λογισμικού που διασφαλίζει ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στο internet.
Οι παιδικές ταινίες πολλές φορές περιέχουν βία. Μάθετε κάποιες λεπτομέρειες πριν πάτε στον κινηματογράφο μαζί του.
Πώς να μιλήσουμε λοιπόν στα παιδιά μας για τη βία στα μέσα ενημέρωσης;
Με κάποια δόση ειλικρίνειας. Αν δει μία βίαιη σκηνή σε ταινία ή στα νέα μιλήστε μαζί του γι’ αυτό. Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να συζητήσουν τις συνέπειες του γεγονότος αυτού. Συζητήστε τις συνέπειες των συρράξεων ή των όπλων στον πραγματικό κόσμο. Ρωτήστε το μικρό σας: τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει αυτός ο τύπος, εκτός από να χτυπά;
Πείτε του με σαφήνεια τις αξίες σας. «Ενημερώστε τα παιδιά ότι η σύγκρουση (μάχη) δεν είναι αποδεκτή και αποτελεσματική λύση». «Ρωτήστε τα τι νομίζουν ότι αισθάνεται η μητέρα στους Power Rangers όταν βλέπει τα παιδιά της να παλεύουν έτσι».
Γύρω στα 6 χρόνια τους τα παιδιά μπορεί να πιστέψουν ότι αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση είναι αλήθεια. Έτσι πρέπει να τα βοηθήσουμε να τα ξεχωρίσουν. Χρειάζονται την βοήθεια μας για να καταλάβουν ότι ο φόνος για παράδειγμα που είδαν το βράδυ στις ειδήσεις, δεν θα πει ότι ο άνθρωπος αυτός αυτοκτόνησε.
Κάντε πολλές ερωτήσεις.
Τα παιδάκια αυτής της ηλικίας, έχουν την τάση να απορροφούν την βία στην οθόνη χωρίς αντίρρηση. Ή μπορεί να μιλούν για το πόσο φανταστικό είναι. Για να τα κάνουμε να σκέπτονται με κρίση, κάντε τους ερωτήσεις όπως: Χτύπησε κανείς; Πως νομίζεις ότι αισθάνεται αυτός; Γιατί άραγε να φερθεί έτσι; Τι θα έκανες εσύ;
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε
Ελέγξτε τα βιβλία που έχετε σπίτι σας, ιδίως αυτά που σας έχουν χαρίσει, εννοείται τα παιδικά, όπως και τα DVD. Αν δείτε κάποιο που έχει βία πετάξτε το. Διαβάστε καλά όλες τις πληροφορίες για ότι καινούργιο θέλετε να αγοράσετε.
Όσο είναι δυνατόν, ας παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα σε video ή DVD ώστε να μην υπάρχουν διαφημίσεις και previews για άλλα προγράμματα που μπορεί να είναι πολύ βίαια.