Τοκετός στο νερό
Ο τοκετός στο νερό, είναι η διαδικασία των ωδινών και της γέννησης που εξελίσσεται μέσα σε μία ειδικά διαμορφωμένη πισίνα. Μερικές γυναίκες επιλέγουν να περάσουν όλη την διαδικασία του τοκετού στο νερό και να βγουν από αυτό την στιγμή της γέννας. Άλλες αποφασίζουν να παραμείνουν έως το τέλος στο νερό.
Οι μέλλουσες μητέρες που υποστηρίζουν την θεωρία αυτή, δηλώνουν ότι, εφόσον το μωρό «κολυμπούσε» ήδη στο αμνιακό υγρό για 9 μήνες, η γέννηση του σε ένα παρόμοιο περιβάλλον είναι πιο ήρεμη για το ίδιο και λιγότερο αγχωτικό για τη μητέρα.
Οι μαίες και ένας αυξανόμενος αριθμός των μαιευτήρων, πιστεύουν ότι η μείωση του στρες κατά τη διάρκεια του τοκετού, μειώνει και τις πιθανές επιπλοκές του εμβρύου. Βέβαια, ο τοκετός στο νερό πρέπει πάντα να συμβαίνει υπό την επίβλεψη ενός ειδικευμένου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Πλεονεκτήματα του τοκετού στο νερό
Η χαλαρωτική επίδραση του νερού και η ζεστασιά του, βοηθά πολύ στην διάρκεια της διαδικασίας των ωδινών. Οι συσπάσεις μπορεί να χάσουν τον ρυθμό τους, αν η μέλλουσα μητέρα δεν είναι χαλαρή και αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν και σταματούν χωρίς να προχωρά η διαδικασία του τοκετού.
Το νερό βοηθά να έχετε λιγότερο άγχος, έτσι αναπνέετε καλύτερα και πιο ήρεμα. Αυτό επίσης βοηθά να μην παίρνετε σύντομες και κοφτές αναπνοές που χειροτερεύουν τον πόνο των συσπάσεων.
Την ώρα του τοκετού, αν είστε μέσα στο νερό, το σώμα απελευθερώνει λιγότερη αδρεναλίνη (ορμόνη του στρες) και περισσότερη οξυτοκίνη που διεγείρει τις συσπάσεις σας, με αποτέλεσμα να είναι ισχυρές και τακτικές. Επίσης το σώμα απελευθερώνει περισσότερες ενδορφίνες. Αυτές είναι οι ορμόνες που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τις ωδίνες!
Μόλις βρεθείτε στο ζεστό νερό της πισίνας είστε στο δικό σας κόσμο χωρίς να σας ενοχλεί κανείς. Με χαμηλωμένα φώτα, απαλή μουσική και ηρεμία θα αισθανθείτε σε πλήρη αρμονία με το σώμα σας και την διαδικασία του τοκετού.
Το νερό σας βοηθά να αισθάνεστε ελαφρύτερη. Είναι εύκολο να κινήστε για να είστε άνετα και μία συμβουλή. Κρατάτε τα γόνατα πιο κάτω από τους γοφούς σας. Επίσης το βαθύ κάθισμα στην πισίνα, με το ένα γόνατο κάτω και ένα πάνω, βοηθά πολλές φορές το μωράκι να κατέβει.
Στο ζεστό νερό, αντιμετωπίζετε πιο εύκολα τους πόνους των συσπάσεων. Είναι ακριβώς το ίδιο με ένα ζεστό μπάνιο για να απαλύνουμε τον πόνο στην κοιλιά ή στην πλάτη.
Βέβαια οι γιατροί δηλώνουν ότι η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει να μένει μόνη της στην πισίνα και ότι κάποιος πρέπει να είναι κοντά της ανά πάσα στιγμή.
Γέννηση στο νερό.
Η όρθια άνετη θέση είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί μέσα στο νερό. Δίνει το πλεονέκτημα της βαρύτητας καθώς γεννιέται το μωράκι. Με τη γέννησή του πρέπει να έρθει στην επιφάνεια το συντομότερο δυνατό το κεφάλι πρώτα για να μπορέσει να αναπνεύσει αμέσως.
Χρειάζεται λίγη προσοχή να μην σπάσει ο ομφάλιος λώρος. Στην περίπτωση αυτή η κατάλληλα εκπαιδευμένη μαία θα είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό. Λοιπόν οι μαίες και οι μητέρες δεν πρέπει να τραβούν τον ομφάλιο λώρο, απλά να ανασηκώνουν το μωρό από το νερό στην επιφάνεια.
Οι γυναίκες που γέννησαν στο νερό, λένε ότι έχουν μία θετική εμπειρία. Ιδίως όταν φτάνει η στιγμή της εξώθησης.
Πως είναι για το μωρό μου η εμπειρία να γεννηθεί στο νερό;
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι αισθάνεται το μωρό. Όμως πολλοί πιστεύουν ότι η μετάβαση προς τον έξω κόσμο είναι λιγότερο τραυματική για τα μωρά που γεννιούνται στο νερό. Η ιδέα είναι, ότι το ζεστό νερό της πισίνας θα είναι σαν το αμνιακό υγρό. Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό είναι συνήθως ήρεμα και κλαίνε λιγότερο από τα άλλα.
Μπορεί να ανησυχείτε ότι το μωρό σας θα εισπνεύσει νερό με την πρώτη αναπνοή του αν γεννηθεί στην πισίνα τοκετού. Ωστόσο, τα υγιή μωρά δεν λαμβάνουν την πρώτη τους ανάσα, μέχρι τα νεύρα στο πρόσωπο, το στόμα και τη μύτη τους να έχουν διεγερθεί από την επαφή με τον αέρα και την αλλαγή στη θερμοκρασία.
Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό κλείνουν ενστικτωδώς τον αεραγωγό τους, σταματώντας την αναπνοή στο νερό.
Η μαία θα ελέγχει επίσης το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού για να βεβαιωθεί ότι παίρνει αρκετό οξυγόνο. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα μωρά που γεννήθηκαν στο νερό υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, περισσότερο από τα μωρά που γεννήθηκαν στον αέρα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μωρά είναι μόνο σε κίνδυνο από την εισπνοή νερού εάν:
- Το κεφάλι τους έρθει στην επιφάνεια πριν γεννηθεί το υπόλοιπο σώμα τους, έτσι δεν φράζεται ενστικτωδώς ο αεραγωγός τους.
- Η παροχή οξυγόνου μέσω του πλακούντα έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο.
- Η μαία σας θα σας καθοδηγήσει για να βεβαιωθείτε ότι δεν φέρατε το κεφαλάκι του στην επιφάνεια πριν γεννηθεί το υπόλοιπο σώμα του. Επίσης θα παρακολουθεί συνεχώς το μωράκι για τυχόν προβλήματα.
Γιατί μπορεί να χρειαστείτε να βγείτε από το νερό:
- Ίσως διαπιστώσετε ότι ο πόνος των συσπάσεων είναι εξίσου δυνατός μέσα στο νερό. Στην περίπτωση αυτή αν χρειαστείτε επισκληρίδιο θα πρέπει βέβαια να βγείτε από το νερό.
- Επίσης αν κατά την διάρκεια του τοκετού παρουσιαστούν επιπλοκές.
Θα σας ζητηθεί να εγκαταλείψετε την πισίνα αν:
- Η παρακολούθηση της καρδιάς του μωρού δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα.
- Αν ο τοκετός εξελίσσεται πολύ αργά. Η μαία μπορεί να σας προτείνει να βγείτε έξω και να κινηθείτε για λίγο μέχρι να ομαλοποιηθούν ξανά οι συστολές σας.
- Αν αρχίσει αιμορραγία
- Αν ανέβει η αρτηριακή σας πίεση
- Αν ανιχνεύεται μηκώνιο στα νερά σας. Αν είστε στο δεύτερο στάδιο του τοκετού μπορείτε να μείνετε στην πισίνα. Η μαία θα ελέγξει πόσο μηκώνιο είναι στα νερά σας και τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας.
- Αν αισθανθείτε λιποθυμία ή υπνηλία.
Οι περισσότερες γεννήσεις στο νερό εξελίσσονται ομαλά. Αλλά αν προκύψει μία ανάγκη μπορεί να πάρει χρόνο για να απομακρυνθείτε από την πισίνα. Όμως ακόμη και έτσι, οι μαίες είναι εκπαιδευμένες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Στην Ελλάδα, στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ το 1999 έγινε ο πρώτος τοκετός στο νερό, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, στο χώρο της αίθουσας τοκετών του μαιευτηρίου.