Φύλαξη αίματος ομφαλίου λώρου.
Το αίμα του ομφαλίου λώρου ή αίμα του πλακούντα περιέχει σωτήρια κύτταρα, τα βλαστικά κύτταρα.
Αμέσως μετά την γέννηση και αφού κοπεί ο ομφάλιος λώρος, ο γιατρός παίρνει με μία σύριγγα αίμα από τον ομφάλιο λώρο που είναι ακόμη συνδεδεμένος με τον πλακούντα. Το αίμα μεταφέρεται αμέσως σε μία τράπεζα αίματος ομφαλίου λώρου, εκεί ελέγχεται και καταψύχεται.
Γιατί το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι τόσο πολύτιμο
Το αίμα αυτό είναι μία πλούσια πηγή βλαστικών κυττάρων, που αποτελούν τα δομικά υλικά του αιματολογικού, ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται σε άλλους τύπους κυττάρων, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπλαση ιστών, οργάνων και αιμοφόρων αγγείων.
Για τους ασθενείς με λευχαιμία, παραδείγματος χάριν, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα άρρωστα κύτταρα, έτσι ώστε η κανονική παραγωγή κυττάρων του αίματος να μπορεί να αποκατασταθεί.
Μόλις συμβεί αυτό η αρρώστια βρίσκεται σε ύφεση. Αν όμως η θεραπεία αποτύχει, ή η νόσος υποτροπιάζει, οι γιατροί επιλέγουν την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Η μεταμόσχευση αυτή συμβάλει στη δημιουργία νέου αίματος και ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας στον ασθενή μία καλύτερη ευκαιρία να γίνει τελείως καλά.
Σε αντίθεση με τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών, τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι «ανώριμα» συνεπώς λιγότερο αναγνωρίσιμα από τον οργανισμό σαν ξένο σώμα, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να τα απορρίψει.
Από το 2009, πάνω από 20.000 μεταμοσχεύσεις αίματος ομφαλίου λώρου έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.
Ποιες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπισθούν με αίμα του ομφαλίου λώρου.
Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία σε πάνω από 70 διαφορετικές ασθένειες, όπως ορισμένων μορφών καρκίνου, διαταραχές του αίματος και ελλείψεις του ανοσοποιητικού, λευχαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ασθένεια Hodgkin και θαλασσαιμία.
Οι μεταμοσχεύσεις αίματος ομφάλιου λώρου χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία σπάνιων μεταβολικών διαταραχών που θα μπορούσαν να είναι μοιραίες για βρέφη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όταν ένα παιδί χρειάζεται μία μεταμόσχευση, για παράδειγμα αν έχει λευχαιμία, είναι συνήθως καλύτερα να μην αντιμετωπίζεται με το δικό του αίμα του ομφάλιου λώρου.
Τα βλαστικά κύτταρα του άρρωστου παιδιού πιθανόν να φέρουν το ίδιο ελάττωμα που προκάλεσε την αρρώστια.
Σε πολλές περιπτώσεις ο καλύτερος δότης είναι αδελφός ή ένα συγγενικό πρόσωπο, γι’ αυτό πολλοί γονείς αποθηκεύουν το αίμα του ομφαλίου λώρου σε ιδιωτικές τράπεζες για οικογενειακή χρήση.
Όταν οι γιατροί ελπίζουν ότι τα βλαστικά κύτταρα θα βοηθήσουν το σώμα να γιατρευτεί, τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς είναι ιδανικά. Δεδομένου ότι τα κύτταρα είναι 100% συμβατά δεν υπάρχει ανησυχία ότι το σώμα του ασθενή θα τα απορρίψει ή θα αντιδράσει εναντίον τους.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα των βλαστικών κυττάρων σε ενήλικες, που χρησιμοποιούν σήμερα τα βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών, μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία ημέρα τα βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο.
Με μεγάλη επιτυχία σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, κακώσεις νωτιαίου μυελού, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Ανακαλύψεις συμβαίνουν κάθε μέρα» δηλώνει η Laura Riley από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, «όμως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ αισιόδοξοι για το ποσοστό της προόδου σήμερα». Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια ημέρα, ενήλικες ασθενείς θα λαμβάνουν κυτταρικές θεραπείες με βάση τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου.
Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι η μόνη πηγή βλαστικών κυττάρων που χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις;
Όχι, οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων προέρχονται από τρεις πηγές: από τον Μυελό των οστών, το κυκλοφοριακό αίμα και το αίμα ομφάλιου λώρου.
Ποιες είναι οι επιλογές φύλαξης αίματος του ομφάλιου λώρου.
Υπάρχουν δύο κύριες επιλογές. Μπορείτε 1) να δωρίσετε το αίμα σε δημόσια τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου για όποιον χρειάζεται ή 2) να το αποθηκεύσετε σε μία ιδιωτική τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου για προσωπική χρήση της οικογένειας σας.
Η δωρεά στη δημόσια τράπεζα αίματος δεν κοστίζει τίποτε ενώ στην ιδιωτική οι γονείς πληρώνουν ένα ποσό που διαφέρει μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών αίματος. Όμως, οι ευκαιρίες για να δωρίσουν οι γονείς σε δημόσια τράπεζα είναι περιορισμένες λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.
Όλοι οι μέλλοντες γονείς οφείλουν και πρέπει να ενημερώνονται σωστά για την τεράστια αξία της αποθήκευσης του αίματος του ομφάλιου λώρου του παιδιού τους, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, για να βοηθήσουν την οικογένεια, τους φίλους και γενικά την κοινωνία.