Το μωρό μου – 4ος μήνας - 3η εβδομάδα

Το μωρό μου – 4ος μήνας - 3η εβδομάδα

Η ζωή σου έγινε πιο όμορφη την ημέρα που μπήκες σπίτι με το μωρό σου! Και αυτό, έγινε πριν από 15 εβδομάδες! Θυμάσαι; Μια πολύ όμορφη εμπειρία, που όμοιά της δεν έχει άλλη… Και τώρα, έχεις στην αγκαλιά σου το μωρό σου… Ένα μεγάλο θαύμα που δημιούργησες εσύ και τώρα το βλέπεις να αναπτύσσεται μέρα με την μέρα και να μεγαλώνει.

4min3evd

Μπορείς να διακρίνεις πλέον τι θέλει και τι χρειάζεται να του προσφέρεις, ακούγοντας το κλάμα του ή το γέλιο του, αντίστοιχα. Οι διαφορετικοί ήχοι που παράγει το μωρό σε αυτή την φάση δείχνουν και αυτό που ζητάει από εσένα. Αυτό έρχεται να μας πει έπειτα από μελέτες η μέτζο – σοπράνο τραγουδίστρια Priscilla Dunstan, η οποία υιοθέτησε την «γλώσσα Dunstan» των μωρών και αναφέρεται στην αποκωδικοποίηση των ήχων ή και των αντανακλαστικών ήχων που παράγει το μωρό. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν 5 ήχοι που χρησιμοποιούνται από όλα τα βρέφη, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή την γλωσσική ομάδα που ανήκουν. Αυτά τα 5 διαφορετικά είδη ήχων μεταδίδουν διαφορετικές έννοιες και χρησιμοποιούνται από τα βρέφη για να επικοινωνούν με τους γύρω τους, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους. Και πρόκειται για τους εξής: NEH - Είμαι πεινασμένο OWH - Είμαι νυσταγμένο HEH – Νιώθω δυσφορία EAIRH – Πονάει το στομάχι μου/ έντερό μου EH – Πρέπει να ρευτώ. Τα υγιή αντανακλαστικά μπορούν να δείξουν τι χρειάζεται το μωρό, ενώ αν δεν πληρούνται αυτές οι ανάγκες, οι ήχοι γίνονται… υστερικές κραυγές! Σου θυμίσαμε κάτι;

Εσύ η μητέρα…

Την πρώτη περίοδο με το μωρό σου και τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μπορεί να δεις μεταβολές στη διάθεσή σου. Είναι φυσιολογικό και το βιώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μητέρων. Συναισθήματα σε πλημμυρίζουν και συχνά δεν ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς. Η απέραντη αγάπη και η ανιδιοτέλεια με την οποία θέλεις να χαρίσεις όλο τον κόσμο στο μικρό σου είναι από τα πρώτα και τα πιο ιερά αισθήματα, το οποίο και δεν θα χάσει ποτέ την έντασή του. Από εκεί και πέρα, συχνά νιώθεις αγωνία και άγχος για το αν είσαι καλή σε αυτό που κάνεις, αλλά και για το τι θα φέρει το μέλλον. Ειδικά, αν εργάζεσαι και αναγκάζεσαι να αποχωρίζεσαι το μωρό σου αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Εκεί, πολλές φορές έρχεται και το συναίσθημα της ενοχής. Μην στεναχωριέσαι, δεν είσαι η μόνη που βρίσκεσαι στη θέση αυτή. Ή ακόμη και της ζήλιας και της απογοήτευσης που άλλες μανούλες έχουν τη δυνατότητα να περνούν περισσότερο χρόνο με το μωρό τους. Ακόμη και προς τον σύντροφό σου, συχνά, έχεις μπερδεμένα συναισθήματα και δεν είσαι σίγουρη τι σου φταίει. Τίποτε δεν φταίει και δεν κάνεις κάτι κακό! Αγκάλιασε την μητρότητα, γιατί η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ πια ίδια με πριν, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες και να χτίσεις το καλύτερο δυνατό μέλλον για την οικογένειά σου.

Να και το… κεράκι στο αυτάκι…!

Το κεράκι στο αυτί του μωρού είναι σύνηθες, οπότε δεν είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί. Η κυψελίδα, όπως λέγεται αλλιώς, προστατεύει την μεμβράνη του ακουστικού τύμπανου, ώστε να παραμένει στεγνή. Και στεγνό αυτάκι, σημαίνει προστατευμένο από μικρόβια που ελλοχεύουν να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν μολύνσεις. Επίσης, το κερί που παράγουν οι μικροσκοπικοί αδένες στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού πόρου, προστατεύει από σκόνη και άλλα σωματίδια από το περιβάλλον, κρατώντας καθαρό το σημείο. Ο τρόπος να απομακρύνεις το κεράκι που σιγά σιγά κινείται από μόνο του προς την έξοδο του αυτιού με μπατονέτες ή το δάκτυλό σου, δεν συνίσταται, γιατί έτσι, ενδεχομένως να το σπρώξεις ξανά προς τα μέσα, δημιουργώντας πρόβλημα. Ο καλύτερος και πιο φυσικός τρόπος απομάκρυνσης της περιττής ποσότητας κεριού είναι το μπάνιο και μια πετσέτα, με την οποία στη συνέχεια θα σκουπίσεις το αυτί του μωρού. Αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα κεριού και φαίνεται να δημιουργεί ενόχληση στο βρέφος, επισκεφτείτε τον ιατρό και εκείνος θα σας πει αν και τι συμβαίνει.

Αναρωτιέσαι…. Να ανησυχήσω αν το μωρό μου είναι παχουλό;

Η παχυσαρκία είναι όντως ένα πρόβλημα της εποχής. Αλλά δεν αφορά τα μωρά τόσο μικρής ηλικίας συνήθως. Για έναν ενήλικα μπορεί να είναι ανθυγιεινό να φέρει περισσότερο λίπος από όσο χρειάζεται, αλλά για το μωρό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Θα σου το πει και ο ιατρός. Κάποια μωράκια γεννιούνται με μεγαλύτερο βάρος από το σύνηθες, κάποια άλλα με μικρότερο. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται σε κακή διατροφή ή σε έλλειψη άσκησης, αλλά στο γεγονός ότι δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τους μύες τους! Και το πιο πιθανό είναι, αυτού του είδους το λίπος να μην μείνει στο σώμα του μωρού, όσο θα μεγαλώνει. Όταν αρχίσει να μπουσουλάει και να περπατάει αργότερα, θα αρχίσει να καίει λίπος. Ακόμη, όσο περισσότερο ασχολείται με τα παιγνίδια του, τόσο περισσότερο θα ασκεί και τους μύες του, κάτι που θα συμβάλλει σε μια καλύτερη φόρμα. Τέλος, προσπάθησε να το ταΐζεις μόνο όταν πεινάει. Και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο από τα συνηθισμένα. Ακόμη δεν έχει περάσει καν στις στερεές τροφές, οπότε ο ιατρός σου απλά θα ελέγχει τακτικά το βάρος του και θα σου συστήσει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα διατροφής για το μωρό σου.

Αυτή την εβδομάδα :

Ενθαρρύνουμε το μπουσούλημα! Σε λίγο καιρό το μωράκι σου θα μπουσουλάει στο σπίτι και εσύ θα πρέπει να είσαι από πίσω του, από δίπλα του, από πάνω του! Αυτό φέρνει και μεγάλες αλλαγές. Πλέον, δεν θα μπορείς να το αφήνεις κάτω και να περιμένεις να μείνει στη θέση του. Δώσε του χώρο μέσα στο σπίτι… Κάνε τα έπιπλα λίγο στην άκρη και άπλωσε μια μεγάλη κουβέρτα (χωρίς κόμπους και ανάγλυφα σχέδια) στο πάτωμα. Κάτσε κάτω μαζί του και παίξτε τα αγαπημένα σας παιγνίδια. Απομάκρυνε λίγο τώρα το παιγνίδι του και ενθάρρυνέ το να έρθει να το πάρει. Επιβράβευσε με χειροκρότημα, χαμόγελα και αγκαλιές, ακόμη και την μικρή προσπάθεια που θα κάνει. Απόλαυσε την κάθε στιγμή μαζί του, γιατί είναι μοναδική! Και σε λίγο, έρχονται και τα καλύτερα!

Και καλή εβδομάδα!