Παιχνίδι στη φύση

Επαφή με τη φύσηΕπαφή με τη φύσηΠολλές οικογένειες ζουν σε διαμερίσματα τα οποία ακόμη και αν παρέχουν άνετη διαβίωση περιορίζουν σίγουρα την επαφή με τη φύση.

Έτσι κι αλλιώς, όσο μεγάλη είναι μια πόλη, τόσες λιγότερες ευκαιρίες προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με την εξοχή και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον.

Αρκούν τα υλικά αγαθά και οι επιλογές που προσφέρει η πόλη για να είναι τα παιδιά ολοκληρωμένα και ευτυχισμένα; Τι μπορεί να κάνει μια οικογένεια ώστε να μην αποστασιοποιηθεί τελείως από το φυσικό περιβάλλον παρόλο που ζει σε πόλη;

Πολλά παιδιά περνούν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους σε παιδότοπους που υπάρχουν στις πόλεις. Συμβαίνει να είναι διασκεδαστικό γι’ αυτά, αλλά υποκαθιστούν το ελεύθερο παιδικό παιχνίδι σε αλάνες που παλαιότερες γενιές είχαν την δυνατότητα να έχουν;

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, αναγκάζουν τους περισσότερους γονείς να εργάζονται καθημερινά πολλές ώρες, ώστε να παρέχουν στα παιδιά τους «το καλύτερο». Αυτή η φράση συνήθως μεταφράζεται ως εξασφάλιση κατοικίας, ρούχων, εξωσχολικών μαθημάτων, παιχνιδιών και ενός σωρού από αγαθά που η καταναλωτική μας κοινωνία παράγει.

Τι γίνεται όμως με κάποια άλλα πράγματα που είναι μεν ανεκτίμητα αλλά δεν αρκούν τα χρήματα για να τα αποκτήσουμε; Το παιχνίδι στη φύση είναι ένα από αυτά. Το κόστος του είναι μηδαμινό και η προσφορά του ανεκτίμητη.


Η επίδραση της φύσης στον άνθρωπο

Ο J.Rousseau –κύριος εκπρόσωπος της αγωγής που εναρμονίζεται με τους νόμους της φύσης- θεωρούσε ύψιστη την προσφορά της φύσης στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και υποστήριζε πως «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά πίσω στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί, ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό της βιβλίο».

Πράγματι τα παιδιά έχουν πολλά να διδαχτούν από το «βιβλίο» αυτό.

Ας «θυμηθούμε» κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη που η επαφή με το φυσικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει στο παιδί αλλά και στην οικογένεια γενικότερα:

  • Αίσθηση ελευθερίας

  • Ηρεμία, ψυχική ευφορία, γαλήνη

  • Παρατήρηση της φυσικής εξωτερικής πραγματικότητας και εξοικείωση με φυσικά φαινόμενα.

  • Ανακάλυψη αρχών, νόμων που διέπουν τη φύση

  • Νέες εμπειρίες, εικόνες και ερεθίσματα, διαφορετικά από αυτά που μπορούμε να βιώσουμε στην πόλη

  • Φυγή από το καθημερινό βεβαρημένο πρόγραμμα και μείωση άγχους

Δεν αρκούν μόνο τα βιβλία ή η επίσκεψη σε ένα μουσείο για να γνωρίσουμε την φύση.

Όσο άνετη ζωή και εάν παρέχουμε στα παιδιά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να «μην το κλείσουμε στη γυάλα». Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να κάθετε σε μία καρέκλα 8 ώρες την ημέρα. Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φυσης και τα παιδιά πρέπει να έρχονται συχνά σε επαφή με αυτή. Τα ερεθίσματα που δέχονται τα υποστηρίζει να μεγαλώσουν φυσιολογικά και σε ισσοροπία με το περιβάλλον που θα τα συνοδεύει όλη τη ζωή τους.

Οι μυρωδιές, οι ήχοι και όλες οι αισθήσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο με την άμεση επαφή.

Υπάρχουν παιδιά που νομίζουν πως τα πορτοκάλια βγαίνουν απο το έδαφος και αυτό γιατί απλούστατα δεν έχουν δει ποτέ τους πορτοκαλιά! Παιδιά που γνωρίζουν πως μυρίζει η λεβάντα μόνο από την μυρωδιά του απορρυπαντικού που χρησιμοποιεί η μητέρα τους!

Είναι υποχρέωση μας να ερεθίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για το φυσικό περιβάλλον.


Πως θα έρθουν τα παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη σε επαφή με την φύση;

  • Μην κλείνετε το παιδί στο σπίτι. Αναμφίβολα οι καιροί έχουν αλλάξει και το να αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίζουν έξω, εγκυμονεί κινδύνους. Με το να εγκλωβίζονται όμως στο σπίτι, στερούνται πολλά. Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα ή τις πλατείες της γειτονιάς σας.

  • Αν είστε από αυτούς που έχουν συγγενείς σε κάποιο χωριό, αδράξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε τους. Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν για λίγο το πρόγραμμα τους φροντίζοντας τα ζώα που μπορεί να έχουν, και γενικότερα να δουν τον τρόπο ζωής σε έναν χωριό και να διαπιστώσουν από μόνα τους πόσο διαφορετικοί είναι οι ρυθμοί της ζωής στην πόλη.

  • Μια καλοκαιρινή πρόταση, είναι και η κατασκήνωση . Υπάρχουν πολλές επιλογές και συνήθως οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πράσινο.Τα παιδιά αλλάζουν ρυθμούς, παίζουν και ανακαλύπτουν τη φύση, και σίγουρα πρόκειται για μια φυγή από την οριοθετημένη, τσιμεντένια καθημερινότητα της πόλης.

  • Το Σαββατοκύριακο , βρείτε χρόνο και διάθεση για μια εκδρομή . Βόλτα με τα παιδιά για παιχνίδι και φαγητό λίγο πιο έξω από την πόλη.

  • Οι διακοπές σας είναι μόνο σε νησιά ή τουριστικά μέρη; αν ναι, ξανασκεφτείτε το! Οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε ώστε στις διακοπές να «μη μας λείψει τίποτα από το σπίτι», και όμως το αντίθετο είναι το ζητούμενο, να κάνουμε και κάτι το διαφορετικό! Το να πάρουμε τα παιδιά από το διαμέρισμα και να τα κλείσουμε απλά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο δεν τους προσφέρει κάτι. Σαφώς και θα φροντίσουμε για τη διαμονή, αλλά παράλληλα να δούμε εάν ο προορισμός που θα επιλέξουμε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τα παιδιά που στην πόλη δεν θα μπορούσαμε!

  • Ο Αγροτουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι που αναπτύσσεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στο επίσημο site για τον τουρισμό υπαίθρου (http://www.agrotravel.gr) θα βρείτε πολλές προτάσεις για εναλλακτικές διακοπές.

  • Ακόμη και σε κοντινά πάρκα που υπάρχουν στην πόλη, περπατήστε, κάντε ποδήλατο με τα παιδιά αλλά και εξερευνήστε. Βοηθήστε τα να φτιάξουν ένα φυτολόγιο συλλέγοντας φύλλα από δέντρα και φυτά που θα συλλέξουν.

  • Ένας μεγεθυντικός φακός θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τσάντα του μικρού σας εξερευνητή. Αφήστε το παιδί να περιεργαστεί μια μυρμηγκοφωλιά, μια πασχαλίτσα που περπατάει και ότι άλλο του κινήσει την περιέργεια. Δώστε του χρόνο να τα κάνει όλ’ αυτά. Αφήστε το άγχος και τη βιασύνη στην πόλη.

  • Συλλέξτε κοχύλια, πέτρες ή βότσαλα που μπορεί μετά με αυτά να φτιάξετε ένα κολλάζ, να ζωγραφίσετε πάνω τους ή να διακοσμήσετε το σπίτι.

  • Δώστε τους την φωτογραφική μηχανή και ρόλο …δημοσιογράφου για να φτιάξουν ένα «ρεπορτάζ» εικόνων από την φύση. Τις φωτογραφίες μπορούν να τις δείξουν σε φίλους αλλά και στο σχολείο και σίγουρα θα καμαρώνουν γι’ αυτές. Μπορεί να είναι πουλιά και γενικότερα ζώα που συνάντησαν, δέντρα, ακόμη και κάτι που είδαν και δεν τους άρεσε! Σκουπίδια ή όποια ανθρώπινη παρέμβαση θεώρησαν ότι κάνει κακό στο δάσος ή στην παραλία που βρέθηκαν!

  • Υπάρχουν πολλές οργανώσεις όπως η WWF , η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρία και πολλές άλλες, που οργανώνουν περίπατους και δραστηριότητες στην φύση. Επικοινωνήστε μαζί τους και πληροφορηθείτε. Ακόμη και η συμμετοχή του παιδιού σε μια ομάδα προσκόπων που υπάρχει στην περιοχή είναι μια καλή ιδέα, αφού και οι περισσότερες δραστηριότητες τους έχουν σαν στόχο την αγάπη για την φύση.

Τα παραπάνω, αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις. Σίγουρα τα παιδιά θα σας δώσουν και άλλες ιδέες. Φτάνει να βρείτε την όρεξη και το κέφι για να ξεφύγετε. Ακόμη και ένα πικ-νικ από μόνο του θα σας δώσει πολύ χαρά.

  • Ξαπλώστε παρέα με το παιδί κάτω από ένα δέντρο και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους.

Να θυμάστε ότι για να αγαπήσουν τα παιδιά την φύση, πρέπει όταν βρίσκονται κοντά της να περνάνε καλά.

  • Αφήστε στην άκρη φράσεις του τύπου «θα λερώσεις τα ρούχα σου» (πάρτε μια δεύτερη αλλαξιά μαζί σας), ή «μην τρέχεις θα χτυπήσεις» (και ένα φαρμακείο χρειάζεται).

Δώστε τους την δυνατότητα να διασκεδάσουν και διασκεδάστε κι εσείς μαζί τους. Έτσι όλοι θα ανυπομονείτε για την επόμενη βόλτα σας, εκδρομή ή ταξίδι.