Πιθανοί κίνδυνοι για το μωρό, που δεν θα τους βρούμε γραμμένους σε φυλλάδιο
Ίσως αισθάνεστε ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του παιδιού σας, από την πρώτη ημέρα που το μωράκι σας ήρθε στο σπίτι. Όμως, τι γίνεται με τους κινδύνους που μπορεί να μην τους φανταζόμαστε ή να μην τους έχουμε σκεφτεί; Όπως για παράδειγμα, οι καλοπροαίρετοι αλλά απροετοίμαστοι παππούδες και γιαγιάδες ή το μικρούλι μας που «ξεκουμπώνει» τη ζώνη του στο κάθισμά του στο αυτοκίνητο;
Διαβάστε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις κινδύνου και πως μπορείτε να προφυλάξετε καλύτερα τα μικρά σας:
Κίνδυνος: «Σκουριασμένοι» παππούδες. Οι γονείς σας δεν έχουν φροντίσει ένα μωράκι από την δική σας εποχή. Πως θα τους εμπιστευθείτε να φροντίσουν το δικό σας μωρό;
Λύσεις ασφάλειας: Κάντε μία μεγάλη συζήτηση μαζί τους, πριν τους αφήσετε το μωρό. Μπορεί να έχουν μία εντελώς διαφορετική αντίληψη από ότι εσείς για το πώς να φροντίζουν και να ταΐζουν το μωρό. Έτσι και αλλιώς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για χάρη του μωρού σας, θα πρέπει να τους μιλήσετε για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, όπως επίσης και για το ποιες τροφές δεν πρέπει να τους δίνουν μέχρι κάποια ορισμένη ηλικία.
Αν ανησυχείτε υπερβολικά, ξεκινήστε με μία «ημέρα πρακτικής», δηλαδή πηγαίνετε μαζί και μην φύγετε από το σπίτι των γονιών σας ή πείτε τους να έρθουν στο δικό σας σπίτι και να παρακολουθήσουν πως εσείς φροντίζετε το μωρό σας.
Αν σας πουν ότι : «Εμείς έχουμε επιβιώσει μια χαρά χωρίς όλες αυτές τις προφυλάξεις», πρέπει να απαντήσετε ότι: « από το 1970 οι ειδικοί ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν συστηματικά στοιχεία για τους τραυματισμούς του παιδιού και τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής τους».
Κίνδυνος: Τα κατοικίδια ζώα. Ακόμη και τα συνήθως φιλικά ζώα μπορούν να αντιδράσουν άσχημα σε κάποιο «άγαρμπο» χάδι του παιδιού. Τα περισσότερα παιδιά έχουν πληγωθεί από το κατοικίδιο του σπιτιού τους ή του γείτονα.
Λύσεις ασφαλείας: Προετοιμάστε το κατοικίδιο ζώο σας. Δείξτε του την κούνια του μωρού και αφήστε το να συνηθίσει τη μυρωδιά και τους θορύβους. Μετά, πριν παρουσιάσετε το μωράκι σας σε αυτό, δώστε του να μυρίσει κάποια ρουχαλάκια του, σεντόνια ή πετσέτες, έτσι θα εξοικειωθεί με τις καινούργιες αυτές μυρωδιές.
Τοποθετήστε μία μικρή πόρτα στο δωμάτιο του μωρού για να μην μπορεί να μπει μέσα. Ή έχετε την κανονική πόρτα του δωματίου πάντα κλειστή. Εάν ανησυχείτε, η συσκευή ενδοεπικοινωνίας είναι ιδανική για να το παρακολουθείτε.
Δεν έχει σημασία πόσο αξιαγάπητο είναι το σκυλάκι ή το γατάκι σας, πάντα πρέπει να επιβλέπετε το παιδί σας όταν είναι μαζί. Φροντίστε να μην το αφήνετε μόνο του ποτέ. Και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι εκπαιδευμένος και σας «ακούει».
Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να μάθετε στο παιδί πώς να συμπεριφέρεται στο ζώο. Δηλαδή να το χαϊδεύει απαλά και ήρεμα. Εάν το μικρό αρπάζει και τραβάει την ουρά του ή τα αυτιά του σκύλου ή της γάτας σας, αυτό μπορεί να του επιτεθεί. Πολλά επίσης ζώα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα αυτιά ή στο λαιμό τους. Επίσης, πείτε του ότι δεν αγκαλιάζουμε πολύ σφιχτά το σκυλάκι ή το γατάκι μας.
Εάν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας είναι επιθετικό στο κατοικίδιο ζώο σας, μην το αφήνετε καθόλου μόνο του και μία καλή ιδέα είναι να του δείξετε πώς να το χαϊδεύει ή να το αγκαλιάζει, πρώτα με ένα λούτρινο ζωάκι.
Κίνδυνος: Τα κόλπα στην μπανιέρα. Το μικρό σας, στην προσπάθεια του να σηκώνεται όρθιο, θέλει να το κάνει και όταν είναι στη μπανιέρα. Πως μπορείτε να το έχετε καθιστό με ασφάλεια την ώρα του μπάνιου;
Λύσεις ασφαλείας: Η καλύτερη λύση είναι να το απασχολείτε ευχάριστα την ώρα του μπάνιου. Βάλτε στη μπανιέρα πολλά παιχνιδάκια που μπορεί να φτάσει. Όσο πιο απασχολημένο είναι, τόσο λιγότερο θα προσπαθήσει να σηκωθεί για να βγει έξω.
Το ειδικό κάθισμα για το μπάνιο είναι επίσης μία καλή λύση, αλλά προσέξτε, δεν πρέπει να το αφήσετε ούτε για ένα λεπτό από τα μάτια σας. Συγκεντρώστε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε για το μπάνιο του κοντά σας από πριν, ώστε να μην χρειαστεί να γυρίσετε το κεφάλι σας ούτε για μία στιγμή ψάχνοντας το αγαπημένο του παιχνίδι ή το σαμπουάν.
Εάν δεν σας αρέσει το κάθισμα του μπάνιου, μπορείτε να αρχίσετε να λέτε στο παιδί σας, ότι αν δεν μένει καθισμένο, τότε ο χρόνος και η διασκέδαση στην μπανιέρα θα ελαττωθεί πάρα πολύ.
«Όταν ο γιός μου (οκτώ μηνών) άρχισε να σηκώνεται, τον έβαζα ήρεμα να καθίσει, λέγοντας όχι, το έκανα αυτό δύο φορές την τρίτη τον έβγαλα από το μπάνιο» διηγείται φίλη αναγνώστρια.
Μπορείτε επίσης να περιορίσετε το χώρο του μπάνιου του μικρού σας, σύμφωνα με τη γνώμη της μητέρας του μικρού Νικόλα 9 μηνών που λέει: « Βάζω, μία μεγάλη πλαστική λεκάνη, μέσα στη μπανιέρα και τον κάνω εκεί μπάνιο. Προσπαθώ να είναι πάντα καθισμένος, αλλά αν σηκωθεί και γλιστρήσει, απλά θα βρεθεί πάλι κάτω στην πλαστική λεκάνη και δεν θα χτυπήσει στην σκληρή μπανιέρα»!
Απλές αλλά τόσο χρήσιμες ιδέες και συμβουλές για την προστασία των παιδιών μας.