Ποιά είναι τα σημάδια ενός "κακού" γιατρού;
Στις παλιές ταινίες, μπορούσαμε εύκολα να αναγνωρίσουμε έναν «κακό» γιατρό.
Συνήθως το γραφείο - ιατρείο τους ήταν άθλιο αλλά και η εμφάνισή τους χάλια.
Όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Χάρη στη βελτίωση της ιατρικής εκπαίδευσης και εποπτείας, οι περισσότεροι γιατροί σήμερα είναι καλώς εκπαιδευμένοι.
Οι διαφορές μεταξύ ενός καλού και ενός κακού γιατρού είναι πλέον κάτι προσωπικό και είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, αλλά είναι εξίσου κρίσιμες για τον καθένα.
Ο «κακός» γιατρός μπορεί να είναι καταπονημένος, βαριεστημένος ή ίσως δεν του άρεσε ποτέ να γίνει γιατρός. Έχει χάσει την πνευματική και επιστημονική περιέργειά του, πραγματικά δεν νοιάζεται και αυτό φαίνεται.
Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Πρέπει να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας καθώς πρόκειται να διανύσετε μια περίοδο που θα έχετε συχνή επικοινωνία και πρέπει να αισθάνεστε άνετα να του μιλήσετε για κάθε σύμπτωμα και για κάθε ενόχληση που αισθάνεστε στην εγκυμοσύνη σας. Εάν δεν αισθάνεστε καλά με ένα γιατρό, πηγαίνετε κάπου αλλού. Να θυμάστε ότι ο γιατρός της φίλης σας, μπορεί να μην είναι κατάλληλος για σας και την οικογένειά σας.
Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε ένα «κακό» γιατρό.
Αδιάφορη στάση.
Ψάχνετε για ιατρική περίθαλψη και όχι ένα νέο φίλο, έτσι μία λαμπερή προσωπικότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όμως είναι καλύτερο να απομακρυνθείτε από το άτομο που είναι ψυχρό και δεν μπορεί να σας θυμηθεί από μία επίσκεψη στην επόμενη.
Αυτό ακούγεται αυτονόητο, αλλά μερικές φορές ένα διάσημο πτυχίο ιατρικής, φανταχτερό γραφείο ή καλό marketing κρύβουν τον αδιάφορο επαγγελματία. Άλλωστε «η φροντίδα και η θεραπεία» δεν μπορούν να διαχωριστούν.
Εάν πρόκειται για το γιατρό του παιδιού σας, προσέξτε πως αντιδρά το μικρό σας. Η επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να είναι μία τρομακτική εμπειρία, και ο γιατρός χρειάζεται λίγο χρόνο για να το κάνει να αισθάνεται άνετα.
Είναι καλό, ο παιδίατρος να «κατεβαίνει» στο επίπεδο του παιδιού για να του εξηγήσει τι συμβαίνει και γιατί, με όμορφο και ζεστό τρόπο. Δεν έχει σημασία πόσο έμπειρος είναι ή πόσο καλές συστάσεις έχει, αν δεν μπορεί να διώξει τους φόβους του παιδιού ή μιλάει μόνο σε σας αγνοώντας το μικρό, είναι καλύτερα να βρείτε άλλο γιατρό.
Δεν ακούει, δεν απαντά.
Ακόμη και ο πιο καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος γιατρός πρέπει να ακούει τους ασθενείς του και να απαντά σε κάθε απορία και ανησυχία τους. Η μετριοφροσύνη είναι σημαντική, δηλώνει σπουδαίος Άγγλος γιατρός. Σαν ασθενής αν πάω σε ένα γιατρό και μου πει, «εγώ ξέρω τι να κάνω, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε, πρέπει να με ακούσεις» θα φύγω αμέσως. Ο γιατρός πρέπει να έχει ανοιχτόμυαλη προσέγγιση και να μελετά καλά κάθε περίπτωση και όχι να έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση.
Οι περισσότεροι γιατροί είναι πολύ απασχολημένοι, αλλά ο καλός γιατρός πρέπει να βρίσκει το χρόνο να απαντά στις ερωτήσεις του ασθενούς. Ως ασθενής έχετε το δικαίωμα να περιμένετε ευγένεια και ανταπόκριση από όλους στο ιατρείο. Και ασφαλώς πρέπει να υπάρχει απάντηση στην τηλεφωνική σας κλίση εγκαίρως.
Έλλειψη γνώσης.
Αλλάξτε το γιατρό σας ή τον παιδίατρο αν καταλάβετε ότι δεν είναι ενήμερος για τις ιατρικές ανακαλύψεις, ή άλλες πληροφορίες για την υγεία. Πρέπει να μπορεί να εξηγεί τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, να έχει τους ασθενείς του πάντα ενημερωμένους για τα φάρμακα τους και να μπορεί να δώσει συμβουλές για τη διατροφή και γενικά την υγεία των ασθενών του.
Μην περιμένετε το γιατρό σας να είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας ή να κάνει διάγνωση αμέσως, αλλά ασφαλώς πρέπει να βρει τις απαντήσεις και να επικοινωνήσει μαζί σας. Αν βέβαια διαπιστώσετε σφάλματα από τον ίδιο ή το προσωπικό του αλλάξτε αμέσως γιατρό. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα λάθος, αλλά επανειλημμένες παραλείψεις ή προχειρότητα μάλλον δείχνει ότι μπορεί να γίνουν σοβαρά λάθη.
Κακές συστάσεις.
Ο κακός γιατρός είναι πιθανό να έχει κακή φήμη. Αρχίστε μιλώντας σε γνωστούς και φίλους που ίσως τον γνωρίζουν. Ελέγξτε στο διαδίκτυο μήπως κάτι ανακαλύψετε. Υπάρχουν και ιστοσελίδες που παρέχουν αξιολογήσεις γιατρών, από τους κατά καιρούς, ασθενείς τους.
Θέλει συνέχεια περαιτέρω εξετάσεις.
Ο γιατρός ασφαλώς μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις, όμως αν αυτό συμβαίνει συνέχεια πρέπει να είστε επιφυλακτικοί. Ορισμένες φορές ζητούν και άλλες εξετάσεις γιατί δεν εμπιστεύονται την κρίση τους. Αν το παιδί σας έχει πνευμονία φυσικά και θα κάνει ακτινογραφία θώρακος. Όμως αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε κάθε επίσκεψη.
Αν αναρωτιέστε για την ανάγκη μίας ακόμη εξέτασης πάρτε μία δεύτερη γνώμη. Και αν ο γιατρός σας δυσανασχετήσει αυτό είναι κακό σημάδι. «Όταν άρχισα να εργάζομαι σαν γιατρός, δεν μου άρεσε όταν ο ασθενής μου ήθελε να ζητήσει άλλη μία γνώμη. Τώρα όμως το επικροτώ, γιατί σημαίνει ότι σκέφτεται με σαφήνεια σχετικά με την ιατρική του φροντίδα», δηλώνει παθολόγος.
Δεν σέβεται το χρόνο σας.
Πόσο πρέπει να περιμένετε στο ιατρείο του για να σας δεχθεί; 20 λεπτά με μισή ώρα είναι λογικό, πάνω από μία ώρα δεν είναι. Οπωσδήποτε υπάρχουν έκτακτα περιστατικά, αλλά αν συνήθως περιμένετε πάνω από ώρα ή και περισσότερο, θα πρέπει να βρείτε άλλο γιατρό.
Για να αποφύγετε μεγάλες αναμονές, κανονίστε έγκαιρα το ραντεβού σας. Και αν μπορείτε αποφύγετε να πηγαίνετε στο γιατρό για τη συνηθισμένη σας επίσκεψη ρουτίνας, την εποχή της γρίπης και του κρυολογήματος.
Όχι σωστές πιστοποιήσεις.
Ο γιατρός πρέπει φυσικά να έχει πάρει το δίπλωμά του και να έχει τελειώσει την πρακτική του. Αποφύγετε τους γιατρούς οι οποίοι δεν είχαν ή έχουν καμία σχέση με νοσοκομείο ή έχουν κακές αξιολογήσεις.
Φυσικά, η εκπαίδευση και τα διαπιστευτήρια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου, που είναι η περιέργεια (επιστημονική) και η συμπόνια για τον συνάνθρωπο.
Άλλωστε η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα!