Πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι το συνηθισμένο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Δεν είναι ασυνήθιστο να έχει πονοκέφαλο η μέλλουσα μητέρα, ιδίως στο πρώτο τρίμηνο. Ο πονοκέφαλος της έντασης, το πιο κοινό είδος του πονοκεφάλου, παρουσιάζεται σαν πίεση ή ένας σταθερός βουβός πόνος και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Εάν δε η έγκυος ήταν από πριν, επιρρεπής σε πονοκέφαλο, η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει το πρόβλημα χειρότερο.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί στην εγκυμοσύνη πονάει το κεφάλι πιο συχνά, αλλά ίσως να οφείλεται στις ορμόνες. Επίσης η αύξηση του όγκου του αίματος και της κυκλοφορίας μπορεί να παίζει ρόλο, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η έλλειψη ύπνου, η γενική κόπωση, η ρινική συμφόρηση, η καφεΐνη, οι αλλεργίες, το άγχος, η κατάθλιψη, η πείνα και η αφυδάτωση.
Εάν έχετε πονοκεφάλους το πρώτο τρίμηνο, μάλλον θα διαπιστώσετε ότι μειώνονται ή φεύγουν τελείως κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, όταν η πλημμύρα των ορμονών σταθεροποιείται.

Τι γίνεται με τις ημικρανίες;
Οι ημικρανίες είναι ένα άλλο κοινό είδος της κεφαλαλγίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1 στις 5 γυναίκες έχει ημικρανία σε κάποια στιγμή στη ζωή της και ένα 16% των γυναικών αυτών, παθαίνουν ημικρανία για πρώτη φορά όταν μείνουν έγκυος.

Η ημικρανία προκαλεί μέτριο έως σοβαρό πόνο, έντονο σφίξιμο, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Διαρκεί από τέσσερις έως 70 ώρες αν δεν αντιμετωπιστεί και επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο.
Ευτυχώς, περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι πιο πιθανό αν οι ημικρανίες ήταν χειρότερες γύρω από την περίοδο ή ξεκίνησαν με την αρχή της περιόδου.

Όμως το καλό είναι ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, σε σχέση με αυτές που δεν έχουν.
Τι είδους παυσίπονα μπορεί να πάρει η έγκυος.

Η ακεταμινοφαίνη είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη. Όμως συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.
Αν υποφέρετε από ισχυρούς πονοκεφάλους, τα οφέλη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους για το μωρό σας, αν και ορισμένα φάρμακα απαγορεύονται εντελώς.
Τι άλλο μπορεί να γίνει για να ανακουφιστεί από τον πόνο;

Δείτε κάποιες συμβουλές:
Προσπαθήστε να καταλάβετε τι τον προκαλεί.
Πολλοί γιατροί που ειδικεύονται στον πονοκέφαλο συστήνουν να κρατήσει η γυναίκα ένα «ημερολόγιο πονοκέφαλου» για να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων αιτιών. Να καταγράψει οτιδήποτε έχει φάει τις 24 ώρες που προηγούνται της έναρξης της ημικρανίας και τι έκανε όταν ξεκίνησε.

Ορισμένες τροφές που προκαλούν ίσως ημικρανία είναι τα τρόφιμα που περιέχουν:

  • Όξινο γλουταμινικό νάτριο.
  • Νιτρικά (σε επεξεργασμένα κρέατα όπως το σαλάμι μπέικον κλπ).
  • Τεχνητά γλυκαντικά.
  • Ορισμένα φασόλια και ξηροί καρποί.
  • Φρέσκο τυρί και μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βουτυρόγαλα και η ξινή κρέμα.
  • Ορισμένα φρέσκα φρούτα, μπανάνα, παπάγια, αβοκάντο.
  • Καπνιστά ψάρια.
  • Σοκολάτα.
  • Τουρσί.
  • Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τον δυνατό θόρυβο, την υπερβολική ζέστη ή κρύο, τις ισχυρές οσμές και τον καπνό του τσιγάρου.
  • Κομπρέσες.

Μία ζεστή ή κρύα κομπρέσα στο μέτωπο ή στη βάση του κρανίου μπορεί να βοηθήσει αρκετά.
Κάντε ένα ντους

Το δροσερό ντους φέρνει κάποια γρήγορη αν και προσωρινή ανακούφιση. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ρίξτε λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπο.
Μην αφήνετε άδειο το στομάχι σας ή πίνετε λίγο νερό.

Για να αποφύγετε το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό για να είστε πάντα καλά ενυδατωμένη. Πίνετε νερό σιγά – σιγά αν έχετε ημικρανία και έχετε κάνει εμετό.

Αποφύγετε την κούραση.
Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε παίρνοντας κανένα υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας. Αν έχετε ημικρανία, ξαπλώστε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο και προσπαθήστε να κοιμηθείτε.

Γυμναστείτε.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών και να μειώσει το άγχος που προκαλεί πονοκέφαλο. Αν είστε επιρρεπής στις ημικρανίες, αρχίστε την άσκηση σιγά – σιγά. Μία απότομη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Και αν ήδη έχει αρχίσει, μην γυμναστείτε.

Αν η άσκηση σας βοηθά να έχετε σωστή θέση σώματος, αυτό θα βοηθήσει πολύ στην αποφυγή πονοκεφάλων κατά το τρίτο τρίμηνο.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης.

Διαλογισμός, γιόγκα και ότι άλλο αρέσει και χαλαρώνει κάθε έγκυο και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του πονοκεφάλου.
Μασάζ.

Δοκιμάστε το μασάζ σε όλο το σώμα. Θα απελευθερώσει την ένταση στους μυς του αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, αναζητήστε ένα πρόσωπο ειδικευμένο στο προγεννητικό μασάζ.
Ακόμη και ο σύντροφος σας μπορεί να σας τρίψει την πλάτη και το κεφάλι. Μερικές γυναίκες ορκίζονται στην ανακούφιση που τους προσφέρει το μασάζ.

Βελονισμός.
Ο βελονισμός θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό για τους πονοκεφάλους είναι ένα θέμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Ότι όμως και αν αποφασίσετε, πρέπει να έχετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Μπορεί ο πονοκέφαλος να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό;
Ναι. Βέβαια ο πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη, τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστος αλλά αβλαβής. Όμως αν έχετε ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο δεν είναι άσχημο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν:
Είστε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο και έχετε δυνατό πονοκέφαλο για πρώτη φορά, που συνοδεύεται από αλλαγές στην όραση, κοιλιακό άλγος ναυτία πρήξιμο στα χέρια ή στο πρόσωπο.

Ξαφνικό πονοκέφαλο, δυνατό πόνο που σας ξύπνησε, και που δεν υποχωρεί.

Όταν συνοδεύεται από πυρετό και δυσκαμψία στον αυχένα.

Όταν επιδεινώνεται και αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα, όπως διαταραχές στην όραση και την ομιλία, μούδιασμα ή νωθρότητα.

Αν κτυπήσατε στο κεφάλι. Μετά από πτώση ή κάποιο άλλο ατύχημα.

Έχετε ρινική συμφόρηση καθώς και πόνο κάτω από τα μάτια ή ακόμη και οδοντιατρικό πόνο. Μπορεί να υπάρχει ιγμορίτιδα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικό.

Επίσης αν παρατηρήσετε ότι μετά από την ανάγνωση ή κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, σας πιάνει πονοκέφαλος, χρειάζεται μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Τέλος, μην διστάσετε ποτέ να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν ο πονοκέφαλος σας κάνει να ανησυχείτε.