Τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει η baby sitter
Αν χρειάζεστε μία babysitter για όλη την ημέρα, ή για λίγες ώρες ανάλογα με την περίπτωση, είτε αυτή είναι μία νέα κοπέλα ή μία επαγγελματίας, τα προσόντα που πρέπει να έχει είναι τα ίδια, δηλαδή να είναι ένα άτομο υπεύθυνο, ήρεμο και ικανό για να φροντίζει το παιδάκι σας.
Όμως υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, είναι το τι μαθαίνει από εσάς. Έτσι πριν βγείτε από την πόρτα του σπιτιού σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μοιραστεί μαζί της τις πιο κάτω πληροφορίες:
Επικοινωνία.
Το να της αφήσετε τον αριθμό του κινητού σας και του συζύγου σας είναι ασφαλώς αυτονόητο. Όμως καλό είναι να αφήσετε επίσης τον αριθμό τηλεφώνου του εστιατορίου, μπορεί να μην έχει σήμα το κινητό σας, όπως επίσης τα τηλέφωνα έμπιστου γείτονα, κοντινού φίλου ή συγγενικού προσώποθ, του παιδιάτρου, (και τη διεύθυνσή του) και του κοντινού νοσοκομείου. Μάλλον δεν θα τα χρειαστεί ποτέ, αλλά καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά μετανιωμένοι.
Η ρουτίνα του μωρού σας.
Η καθημερινή ρουτίνα του μικρού, πότε τρώει, παίρνει ένα υπνάκο το μεσημέρι, κάνει μπάνιο ή πηγαίνει το βράδυ στο κρεβάτι του, είναι πολύ σημαντική για το παιδί. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να ξέρουν τι θα κάνουν μετά, και είναι ο σπουδαιότερος λόγος που έχετε προσπαθήσει σκληρά για το καθημερινό του πρόγραμμα. Γράψτε λοιπόν τις λεπτομέρειες, ώστε να προσπαθεί και η ίδια να τις εφαρμόσει και να επιμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό. Έτσι, το παιδί θα κάνει κάτι οικείο παρόλο που θα είστε μακριά του και η babysitter δεν θα έχει να αντιμετωπίσει γκρίνια και ξεσπάσματα. Θυμηθείτε να της πείτε κάποιες ιδιαίτερες λεπτομέρειες, όπως να του βάλει νερό στο μπλε ποτηράκι του ή ποιο είναι το αγαπημένο του παραμύθι πριν τον ύπνο.
Πώς να το ηρεμήσει.
Ασφαλώς θέλετε να μπορεί και η ίδια να δαμάσει ένα ξέσπασμα ή να καθησυχάσει τους φόβους του. Πείτε της λοιπόν τα δικά σας κόλπα, που πάντα πετυχαίνουν, το σπρέι (με ελαφριά κολόνια ή νεράκι) που διώχνει όλα τα τέρατα από το δωμάτιο, η απαλή σιγανή μουσική που το ηρεμεί και το μικρό φωτάκι που θέλει ανοικτό. Ίσως βρει και η ίδια κάποια κόλπα για να το ηρεμεί, αφού βέβαια περάσει λίγο χρόνο μαζί του.
Τι προκαλεί ένα μεγάλο ξέσπασμα.
Αντίθετα τώρα, πρέπει να ξέρει τι εκνευρίζει και πώς να αποφύγει όλα αυτά που το κάνουν να ξεσπάει άσχημα σε κλάματα ή φωνές. Όπως ένα μεγάλο σκυλί, οι βροντές και ο κεραυνός, κάποια τρόφιμα που δεν θέλει μπροστά του. Ακόμη και αν δεν μπορεί να τα αποφύγει τουλάχιστον θα ξέρει να τα χειριστεί.
Η ακριβής θέση όλων των πραγμάτων που μπορεί να χρειαστεί το παιδί.
Τοποθετήστε όλα τα βασικά είδη σε μία θέση που είναι εύκολο να βρει, από ένα πακέτο πάνες, σε λίγα χρήματα, 20 ευρώ, μήπως χρειαστεί να καλέσει ένα ταξί γιατί χτύπησε το παιδί. Επίσης μην ξεχάσετε να κάνετε, αν δεν το ξέρει, ένα γύρο στα δωμάτια του σπιτιού σας, για να μπορεί να βρει ότι χρειάζεται.
Κανόνες τροφίμων.
Σκεφτείτε σε γενικές γραμμές, τι θα φάει πότε θα φάει, αν πρέπει να του κόψει το φρούτο του σε μικρά ή πολύ μικρά κομμάτια ή να το αλέσει. Πείτε την γνώμη σας για τα γλυκά, αν θα του δώσει κάτι πότε και τι. Και αν έχει κάποια αλλεργία, κολλήστε μία λεπτομερή λίστα στο ψυγείο με τα τρόφιμα που απαγορεύεται να φάει. Έτσι δεν θα του δώσει κάτι επικίνδυνο κατά λάθος.
Σημαντικές ιατρικές πληροφορίες.
Έχετε ένα κουτί φαρμακείου με ότι μπορεί να χρειαστεί, και αν το παιδί έχει μία σοβαρή αλλεργία δείξτε στην babysitter πώς να χρησιμοποιήσει μία ένεση και αν ξέρει CPR, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Θα θέλατε να του δώσει αντιπυρετικό; Αφήστε τη σωστή δόση στο κουτί του φαρμακείου και κάθε λεπτομέρεια που θεωρείται απαραίτητη, όπως πότε να του δώσει το φάρμακο. Εάν έχετε βιβλιάριο υγείας του παιδιού, πείτε που ακριβώς είναι, ώστε αν χρειαστεί να μην καθυστερήσει να το βρει.
Το σχέδιο ασφάλειας του σπιτιού σας.
Που είναι οι πυροσβεστήρες. Έχετε μία σκάλα διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη; Πως θα σβήσει το φυσικό αέριο ή πως θα κλείσει το νερό; Που είναι ο ηλεκτρικός πίνακας και που κρατάτε ανταλλακτικά από τις ασφάλειες; Κολλήστε άλλη μία λίστα με αυτές τις λεπτομέρειες στο ψυγείο μαζί με τον αριθμό για δηλητηριάσεις.
Κανόνες του σπιτιού.
Μερικές φορές οι γονείς δεν εξηγούν στην babysitter, τι επιτρέπεται και τι είναι εκτός ορίων. Να είστε σαφής και να μην αισθάνεστε άσχημα ή να ζητήσετε συγνώμη για τον καθορισμό των κανόνων στο σπίτι σας. Εάν δεν θέλετε να τριγυρνά στο σπίτι και να ψάχνει τα ντουλάπια σας για να βρει κάτι να φάει, επιλέξτε σνακ και ότι άλλο εσείς θέλετε σε ένα καλάθι στο τραπέζι της κουζίνας και πείτε ότι αυτά είναι για κείνη. Επίσης αν δεν θέλετε τους φίλους ή το φίλο της στο σπίτι, να το πείτε καθαρά ότι δεν επιτρέπονται. Να είστε συγκεκριμένη και σαφής, σχετικά σε ποια δωμάτια δεν θέλετε να μπαίνει, αν θέλετε κάτι τέτοιο, όπως επίσης και ποια μηχανήματα ηλεκτρονικά μπορεί να χρησιμοποιεί και ποια όχι, όπως για παράδειγμα τον προσωπικό σας υπολογιστή.
Μία ακόμη τελευταία συμβουλή.
Αν γνωρίζετε αρκετά, έχετε ελέγξει την babysitter και είστε ευχαριστημένη, ίσως τώρα πρέπει να την εμπιστευθείτε για να κάνει κάποια πράγματα με το δικό της τρόπο. Ενώ θα πρέπει να ακολουθεί τις δικές σας οδηγίες, ίσως έχει κάποια μυστικά που κάνει το μικρό σας να ηρεμεί και να ξεκαρδίζεται. Δώστε της κάποια ελευθερία να εφαρμόσει δικούς της τρόπους και ας ξεφύγει λίγο από τους κανόνες του σπιτιού.
Το όφελος του παιδιού σε μακροπρόθεσμη βάση: Μαθαίνει να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στους τρόπους κάποιου άλλου προσώπου.