Ήπια καισαρική τομή
Τι είναι η ήπια καισαρική τομή;
Μερικά νοσοκομεία προσφέρουν αυτό που αποκαλούν μία ήπια καισαρική τομή στις γυναίκες που γεννούν με τον τρόπο αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στη διαδικασία της επέμβασης επιτρέπουν στην έγκυο και το σύντροφό της να αισθανθούν ότι συμμετέχουν περισσότερο στη γέννηση του μωρού τους.
Σε τι διαφέρει από την τυπική καισαρική τομή;
Συνήθως κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής, η γυναίκα είναι ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι και έχει μπροστά της μία οθόνη που την εμποδίζει να δει την τομή.
Βέβαια μπορεί να ζητήσει από τον γιατρό της να κατεβάσει λίγο την οθόνη για να δει το μωράκι μόλις γεννηθεί.
Τα νοσοκομεία που προσφέρουν την ήπια καισαρική τομή προσφέρουν τις εξής διευκολύνσεις:
Μπορεί η μέλλουσα μανούλα να ζητήσει να είναι ελαφρά ανασηκωμένη και να έχει μπροστά της μία διάφανη πλαστική κουρτίνα ώστε να δει το μωράκι της να γεννιέται, όμως δεν θα δει την τομή.
Το μωράκι μπορεί να παραδοθεί αργά ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να συμπιεστεί λίγο το στήθος του όπως στον κολπικό τοκετό, για να καθαρίσουν οι πνεύμονες από το υγρό.
Το νεογέννητο μωρό τοποθετείται στο στήθος αμέσως μετά την γέννηση και σκεπάζεται με μία ζεστή πετσέτα, για να γίνει η επαφή του με το δέρμα της μητέρας του.
Και μπορεί να επιτραπεί να μείνει με τη μητέρα του μέχρι να τελειώσει το χειρουργείο.
Τα χέρια δεν δένονται κάτω και ο ορός τοποθετείται στο αριστερό χέρι για να αφήνει ελεύθερο το δεξί για να αγκαλιάσει η μητέρα το μωρό της.
Ή το αντίθετο αν είναι αριστερόχειρας.
Όπως επίσης τα καλώδια του μηχανήματος που παρακολουθεί την καρδούλα του μωρού βρίσκονται στην πλάτη της και όχι στην κοιλιά για να μην εμποδίζουν.
Μπορεί να ζητήσει να έχει λιγότερη νάρκωση μετά την επέμβαση, για να χαρεί περισσότερο το μωράκι της.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ήπιας καισαρικής;
Πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή νιώθουν ανίσχυρες και ότι δεν έχουν καθόλου συμμετάσχει στην διαδικασία της γέννησης του μωρού τους.
Μπορεί να μην δουν το μωρό μέχρι να πάνε στην αίθουσα ανάνηψης. Και ακόμη και αν το είδαν ήταν επηρεασμένες από τη νάρκωση.
Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την εμπειρία του τοκετού τους, σε σύγκριση με αυτές που γέννησαν φυσιολογικά, και είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και δυσκολία με το θηλασμό και το δέσιμο τους με το μωράκι.
Το να μπορέσει η μητέρα να δει τη γέννηση του μωρού της, είναι μία υπέροχη αίσθηση, θα αισθανθεί ότι συμμετείχε στη διαδικασία αυτή.
Και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άμεση επαφή με το δέρμα της μητέρας βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και του καρδιακού ρυθμού και διευκολύνει ακόμη και τη διαδικασία του θηλασμού.
Είναι μια απίστευτα δυνατή εμπειρία για την νέα μαμά να είναι σε θέση να κρατήσει και να αγκαλιάσει το μωρό της μετά τη γέννηση.
Τα νεογνά συχνά σταματούν να κλαίνε όταν ακούν τον ήχο της φωνής της μαμάς τους και αισθάνονται τη ζεστασιά του δέρματός της.
Αν για οποιοδήποτε λόγο έχετε αποφασίσει να κάνετε καισαρική τομή, συζητήστε με το γιατρό σας, για να σας προσφέρουν όλες αυτές τις απλές αλλά σημαντικές διευκολύνσεις.