Προστασία νεογνού απ” τη μητέρα – φορέα του AIDS
Το 90% του AIDS στα παιδιά προέρχεται από τη μητέρα την ώρα του τοκετού. Αν μια έγκυος είναι φορέας του ιού, το μωρό σε ποσοστό περίπου 20% θα μολυνθεί από τον ιό.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί όταν ληφθούν διάφορα μέτρα, λέει η δρ Μαρία – Αδαμαντία Μαλλιαρού, παιδίατρος, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
«Το βασικότερο από αυτά, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι η εφαρμογή του πρωτόκολλου 076 του Clinikl Trials Group. Σύμφωνα με αυτό χορηγείται στις ασυμπτωματικές φορείς του ιού το φάρμακο Zidovudine (ΑΖΤ), σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την ώρα του τοκετού, στο δε νεογέννητο δίνεται το ίδιο φάρμακο αμέσως μετά τη γέννηση και για 6 εβδομάδες.
Οι μελέτες από την εφαρμογή του πρωτόκολλου αυτού δείχνουν ότι μειώνεται η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο βρέφος κατά τα 2/3. Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι η μόλυνση στον τοκετό συμβαίνει όταν το νεογνό έρχεται σε επαφή με τις τραχηλικές και κολπικές εκκρίσεις της μητέρας. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία στη μείωση της «κάθετης» μετάδοσης της λοίμωξης του HIV ο χρόνος ρήξης του θυλακίου. (Ρήξη θυλακίου είναι αυτό που ο κόσμος λέει «έσπασαν τα νερά».) Οταν ο χρόνος ρήξης του θυλακίου, σε σxέση με τον τοκετό, ξεπερνά τις 4 ώρες, αυξάνει πολύ ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο νεογνό. Γι” αυτό δεν συνιστάται η τεχνητή ρήξη για να γίνει πιο γρήγορα ο τοκετός, και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να πραγματοποιείται το αργότερο εντός 4 ωρών από τη ρήξη του θυλακίου, στην περίπτωση αυτόματης ρήξης».
Η έρευνα δείχνει ότι η καισαρική τομή δρα προστατευτικά στο νεογνό, όσον αφορά τη μετάδοση, επισημαίνει η κ. Μαλλιαρού. «Δηλαδή, νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες φορείς του HIV με καισαρική τομή είναι σε μικρότερο ποσοστό μολυσμένα από τον ιό σε σχέση με νεογνά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό. Το θέμα όμως δεν είναι ξεκαθαρισμένο απόλυτα και οι μελέτες συνεχίζονται.
Προς το παρόν στις ΗΠΑ δεν συνιστούν την καισαρική τομή στις εγκύους που είναι φορείς του ιού HIV, εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων για λοίμωξη που εμπεριέχει ως επέμβαση, διότι όπως είναι γνωστό έχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι πολύ σημαντικό μια έγκυος να ξέρει αν είναι ή όχι φορέας του ιού HIV, για να μπορέσει να επωφεληθεί το μωρό της από τα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης. Για πολλούς λόγους δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των εγκύων γυναικών. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά των φορέων είναι υψηλά, ο έλεγχος των εγκύων για τον ιό παραμένει ακόμα εθελοντικός. Απλά συμβουλεύεται κάθε έγκυος να κάνει το τεστ».
πηγή:enet.gr
Ανίχνευση της Άλφα-Φετοπρωτεΐνης
Μείωση της μνήμης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης