Καισαρική τομή: προκαλεί προβλήματα υγείας;
Η καισαρική τομή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του μωρού, για άσθμα, διαβήτη και παχυσαρκία.
Ενώ η καισαρική τομή είναι συχνά απαραίτητη για να σωθούν ζωές και να αποφευχθούν τραυματισμοί, ορισμένες φορές αφήνει τα μωρά ευάλωτα σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μεγάλο μέρος της έρευνας που περιλαμβάνεται στη μελέτη αυτή, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η χειρουργική αυτή επέμβαση προκαλεί ιατρικά θέματα αργότερα.
Όμως η σύνδεση είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι μητέρες θα πρέπει να συζητήσουν για τον κίνδυνο με το γιατρό ή τη μαία τους, όταν πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν σε καισαρική τομή, ιδιαίτερα όταν δεν είναι ανάγκη, δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Jan Blustein.
«Είναι μια συζήτηση που είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, εν όψει του αυξανόμενου ρυθμού των καισαρικών τομών», συνεχίζει ο Dr. Blustein, καθηγητής της ιατρικής και της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
«Το μέγεθος του κινδύνου είναι μικρό, αλλά ακόμη και έτσι, πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό».
Ιδανικά μόνο το 15% των τοκετών πρέπει να γίνονται με καισαρική τομή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αυτή είναι η προσέγγιση στο ποσοστό των γεννήσεων που απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την προστασία της μητέρας ή του μωρού, σε καταστάσεις όπως παρατεταμένη ώρα τοκετού, εμβρυική δυσχέρεια ή όταν το μωρό δεν έχει τη σωστή θέση, (ισχιακή προβολή).
Σε πολλές χώρες όπως η ΗΠΑ, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Ιταλία, το ποσοστό της καισαρικής τομής είναι περισσότερο από το διπλάσιο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Διαβάστε εδώ: Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;
Ο Blustein και ο Jianmeng Liu του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής και Υγείας του Παιδιού στο Πεκίνο έγραψε ότι τα ποσοστά της καισαρικής τομής είναι αδικαιολόγητα υψηλά σε ορισμένες χώρες, εν μέρει γιατί ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι ελεύθερες και γίνονται επειδή το ζητούν οι γυναίκες, όπως επίσης γίνονται όταν μία γυναίκα έχει ήδη κάνει καισαρική, και ενθαρρύνεται να αποκτήσει το άλλο παιδάκι της με τον ίδιο τρόπο.
Όταν ανέλυσαν παλαιότερες έρευνες βρήκαν 20 μελέτες που συνδέουν την καισαρική τομή με τον διαβήτη 1 της παιδικής ηλικίας. Βρήκαν επίσης 23 μελέτες που τη συνδέουν με άσθμα και 9 με την παχυσαρκία.
Στις ΗΠΑ, όπου περίπου το ένα τρίτο των τοκετών γίνεται με καισαρική τομή, 2.13 ανά 1.000 μωρά που γεννιούνται με αυτό τον τρόπο τείνουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1, σε σύγκριση με 1.79 ανά 1.000 βρέφη που γεννιούνται φυσιολογικά.
Περίπου το 9.5% των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική τείνουν να αναπτύξουν άσθμα, σε σύγκριση με το 7.9% των άλλων μωρών, όπως επίσης και η παχυσαρκία τείνει να εξελίσσεται στο 19.4% των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική, σε σύγκριση με μόλις το 15.8% των μωρών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Γιατί η καισαρική τομή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας δεν έχει αποδειχθεί σαφώς, αλλά μία επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να περάσουν «καλά» βακτήρια στα μωρά κατά τη διάρκεια ενός κολπικού τοκετού που τα προστατεύει από ασθένειες, δηλώνει ο Dr. Blustein.
Διαβάστε εδώ: Ήπια καισαρική τομή
Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου.
Οι περισσότερες από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση δεν διέθεταν επαρκή στοιχεία για τους ερευνητές για να στηριχθούν σε χαρακτηριστικά των μητέρων όπως η παχυσαρκία, η οποία μπορεί να επισπεύσει την καισαρική τομή ή να συνδεθεί με μετέπειτα προβλήματα υγείας του παιδιού.
Με βάση τα στοιχεία που συνδέουν την καισαρική τομή με τα χρόνια προβλήματα υγείας, οι ειδικοί συνιστούν στο Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και το Εθνικό Ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου για την Υγεία και Φροντίδα, να αναθεωρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική της καισαρικής τομής και να συμπεριλάβουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Πέρυσι, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που αποσκοπούν στη μείωση των περιττών χειρουργικών επεμβάσεων με την ενθάρρυνση των γιατρών να αφήνουν τον τοκετό να εξελιχθεί και να μην προτείνουν καισαρική τομή, αφήνοντας τη γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά.
«Ενώ η καισαρική τομή μπορεί να είναι σωτήρια για τη μητέρα και το μωρό, η καισαρική μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιπλοκή και για τους δύο», δήλωσε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων Dr. MarkDeFrancesco.
Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα, για να δείξει κατά πόσον η ίδια η καισαρική τομή ή άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν μακροπρόθεσμα σε προβλήματα υγείας των νεογνών, που γεννήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
Ακόμη και έτσι, αυτή η μελέτη προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η επέμβαση αυτή θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, δηλώνει η Dr. Susan Hellerstein, μαιευτήρας από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παρατηρήσεων που όλες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση» συνεχίζει η Dr. Hellerstein, «θα πρέπει ο γιατρός να έχει μια συνομιλία με την μέλλουσα μητέρα σχετικά με τον κίνδυνο, όταν εξετάζουν την περίπτωση καισαρικής τομής που δεν κρίνεται απαραίτητη».
Πηγή Reuters.
Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Γράφτηκε από τον Dr Άρης Τσιγκρής
Φυσικοί τρόποι για να ανακτήσει δυνάμεις η νέα μανούλα, μετά την καισαρική