Tο Facebook αφαιρεί φωτογραφία γέννας
Γιατί το Facebook αφαίρεσε τη φωτογραφία μία γυναίκας και του νεογέννητου μωρού της;
Πριν λίγες ημέρες, στα πρώτα γενέθλια της κόρης της, η Francie δημοσίευσε μία φωτογραφία από τις πρώτες στιγμές της γέννησής του μωρού της, σε μία ιδιωτική ομάδα στο Facebook που ονομάζεται «Νέα Υόρκη, γέννηση».
Η ομάδα που έχει 836 μέλη, απευθύνεται σε «έγκυες γυναίκες, γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, σε αυτές που γέννησαν τα παιδιά τους στην Νέα Υόρκη, και σε θετούς γονείς.»
Τα θέματα που συζητιούνται περιλαμβάνουν τον τοκετό στο σπίτι, το νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη τις επιλογές ασφάλισης, την υποστήριξη του θηλασμού, την ενθυλάκωση του πλακούντα, όλα βασικά πράγματα της γέννησης.
Επειδή η ομάδα αυτή είναι ιδιωτική και σχετικά μικρή, προσωπικές πληροφορίες συζητούνται ελεύθερα σε τακτική βάση.
Στη φωτογραφία, η Francie, γονατίζει στο κρεβάτι με μία έκπληκτη αλλά χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό της, όπως κρατά το νεογέννητο βρέφος στα χέρια της.
«Σχεδιάζαμε ένα τοκετό στο σπίτι, για το δεύτερο παιδί μας», λέει και συνεχίζει «γεννήθηκε πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από μία ώρα από τη στιγμή που κατάλαβα ότι άρχισε ο τοκετός.
Φώναξα στον άνδρα μου να πάρει τη φωτογραφική μηχανή, όταν ήμουν έτοιμη να γεννήσω και πήρε δύο φωτογραφίες μόλις γεννήθηκε.»
Η λεζάντα της φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε λέει: «Σήμερα έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που συνέβη.
Από πού να αρχίσω;
Είμαι ευγνώμων, είμαι άφωνη, αισθάνομαι ταπεινή. Είμαι τόσο ευτυχισμένη που το μωρό μου έγινε ενός έτους.
Και ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω.»
Η φωτογραφία θα μπορούσε να σοκάρει κάποιους ανθρώπους, αλλά στο πλαίσιο μιας μικρής ιδιωτικής ομάδας στο Facebook, αφιερωμένης στον τοκετό, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό προκαλεί αδίκημα.
Υπάρχει λίγο αίμα, πολλή συγκίνηση και μία θηλή, αλλά όσον αφορά τη σκηνή της γέννησης, είναι κοινή.
Δεν είναι φρικιαστική ή ενοχλητική.
Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου γυμνό.
Είναι απλά μια όμορφη εικόνα από τις πρώτες στιγμές της ζωής ενός ανθρώπινου όντος, όπως η μητέρα της την καλωσορίζει στον κόσμο.
Όμως μέσα σε μια ώρα, κάποιος στο Facebook αφαίρεσε τη φωτογραφία, γιατί ένα μέλος επισήμανε ότι παραβιάζει τους όρους της ιστοσελίδας.
Η Francie που ζει στη Νέα Υόρκη και είναι δασκάλα και σύμβουλος θηλασμού, έμεινε άφωνη, όταν έλαβε μήνυμα από φίλη της ότι η φωτογραφία κατέβηκε από το site και ότι η ίδια αποκλείστηκε από την ομάδα.
«Μου είπαν ότι παραβιάζονται τα πρότυπα του Facebook για το γυμνό και στη συνέχεια μιλούσαν για το πώς ορισμένες φωτογραφίες είναι σεξουαλικές.
Μου είπαν να απομακρύνω κάθε άλλη γυμνή φωτογραφία.
Δύο άλλες με έδειχναν να έχω αγκαλιά το μωρό μου και ήμουν ντυμένη.
Αφού επιβεβαίωσα ότι δεν υπάρχει άλλη φωτογραφία με γυμνό, μου επέτρεψαν να επιστρέψω στην ομάδα και στο συγκεκριμένο site.
Η πολιτική του Facebook ενάντια στο γυμνό είναι αρκετά αυστηρή.
Όλες οι εικόνες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, σε όλο τον κόσμο, έτσι το γεγονός ότι αυτή η φωτογραφία εμφανίστηκε σε μία ιδιωτική ομάδα δεν έκανε καμία διαφορά.
Σύμφωνα με τους κανόνες, τα γεννητικά όργανα και οι γλουτοί είναι απαγορευμένα όπως επίσης και τα γυναικεία στήθη που δείχνουν θηλές.
Αλλά επιτρέπουν τις φωτογραφίες των γυναικών τη στιγμή που θηλάζουν, ή δείχνουν το στήθος με ουλές μετά από μαστεκτομή.
Αυτό το τελευταίο κομμάτι προστέθηκε τον Ιούνιο του 2014 όταν η εταιρία άλλαξε την πολιτική της ως απάντηση στην οργή των χρηστών ως μέρος της εκστρατείας που είναι γνωστή ως freethenipple.
To Facebook από την πλευρά του, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τις αναζητά προληπτικά και δεν αφαιρεί τέτοιες φωτογραφίες.
«Οι φωτογραφίες που εξετάζουμε έρχονται σχεδόν αποκλειστικά στην προσοχή μας από άλλα μέλη του Facebook που παραπονιούνται γι’ αυτές».
Γιατί λοιπόν, ένα μέλος μιας ομάδας αφιερωμένης στη συζήτηση για τον τοκετό, να αποκλειστεί από τη σελίδα; Η ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας αυτής Nora Painten και η μαία της Kimm Sun, ελπίζουν ότι το Facebook θα αλλάξει σύντομα πολιτική όπως έκανε και με τις φωτογραφίες του θηλασμού.
«Είμαι ειλικρινά μπερδεμένη λέει η Kimm, με το γεγονός ότι ντροπιάζουμε μία γυναίκα, αφαιρώντας τη φωτογραφία της απλά επειδή έχετε τη δύναμη να το κάνετε, μία φωτογραφία που δημοσίευσε για να αναδείξει τη γέννηση του μωρού της, την ομορφιά του σώματος, τη γενναιότητά της, και που η αντίδραση των άλλων ήταν τόσο θετική, γεμάτη από επαίνους, σε μία ιδιωτική ομάδα όπου τα μέλη έχουν ζητήσει να είναι μέρος αυτής της ομάδας.
Αυτός είναι ακριβώς ο ορισμός να «μειώσεις» μία γυναίκα.»
Η Painten δηλώνει «Αυτές δεν είναι σεξουαλικές πράξεις.
Δεν είναι πορνογραφία.
Ελπίζουμε οι μητέρες που δημοσιεύουν τις φωτογραφίες με τη γέννηση του μωρού τους, (που είναι συχνά μεταξύ των πιο πολύτιμων πραγμάτων τους), θα τραβήξουν την προσοχή και θα ενθαρρύνουν και άλλα άτομα να μοιραστούν χαρμόσυνες στιγμές της ζωής τους, χωρίς τον φόβο της ντροπής ή της λογοκρισίας.
Φυσικά, η φωτογραφία παραβιάζει την πολιτική του Facebook ενάντια στην εικόνα του στήθους και της θηλής των γυναικών, αλλά αυτό που είναι περίεργο σχετικά με τη θέση του αυτή είναι, ότι κατά πάσα πιθανότητα αν η Francie θήλαζε, η φωτογραφία δεν θα «κατέβαινε» από το Facebook.
Το πρόβλημα είναι ότι το Facebook δεν διαχωρίζει με συνέπεια το σεξουαλικό γυμνό και το γυναικείο κορμί στην πράξη της μητρότητας. Αλλά αν μία τόσο χαρούμενη και εμπνευσμένη φωτογραφία παραβιάζει την πολιτική, τότε η πολιτική πρέπει να αλλάξει.