Παιδί και νερό- απαραίτητες οδηγίες ασφαλείας
Σημαντικές συμβουλές στους γονείς, για την ασφάλεια στο νερό.
Νεαρή μητέρα διηγείται:
«Ήμουν έξω για ψώνια, όταν μου τηλεφώνησε ο σύζυγός μου, μόλις είχε συνέλθει από τον πανικό, για να μου πει ότι ο γιος μας πήδηξε πάλι στην πισίνα, ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν.
Αυτό μου εξέπληξε ότι δηλαδή πήδηξε πάλι στην πισίνα χωρίς τους γονείς του κοντά, γιατί είναι συνήθως προσεκτικός και επιφυλακτικός σχετικά με το νερό.
Αλλά όφειλα να ξέρω ότι αυτό ήταν μία πιθανότητα. Γνωρίζω πολύ καλά τις προειδοποιήσεις και ξέρω ότι ο γιος μου, συχνά είναι πολύ τολμηρός.
Διαβάστε ακόμη: Παιδικά βιβλία για τις διακοπές
Ο σύζυγός μου είπε ότι σκουπιζόταν και η αδελφή μου μαζί με την κόρη μας ήταν όλοι έτοιμοι για να ξεκινήσουν, όταν γύρισε και είδε τον γιο μας να πηδά στην πισίνα.
Έτρεξε και πήδηξε για να τον αρπάξει. Ο ίδιος εκτιμά ότι έκανε ίσως τρία δευτερόλεπτα, όμως ένιωσε ότι ήταν μία αιωνιότητα.
Μου είπε ότι αυτό πρέπει να χρησιμεύσει σαν μία προειδοποίηση για όλους εμάς, να μην μιλάμε στο τηλέφωνο ή να είμαστε αφηρημένοι όταν είμαστε στην πισίνα με τα παιδιά μας.
Χιλιάδες παιδιά νοσηλεύονται κάθε χρόνο για μη θανατηφόρα περιστατικά πνιγμών, και πολλά από αυτά παθαίνουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Είμαστε τυχεροί που ο γιος μας είναι εντάξει και ο σύζυγός μου τον έφτασε πολύ γρήγορα.
Ο Μάιος έχει χαρακτηρισθεί σαν ο Μήνας Πρόληψης Πνιγμού και Ασφάλειας στο Νερό και η κατάλληλη στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένειά σας ξέρουν κολύμπι, και γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου και τραυματισμού σε παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και τραυματισμού για τα παιδιά ηλικίας ενός έως 14 ετών.
Διαβάστε ακόμη: Όταν το παιδί φοβάται τη θάλασσα
Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε μόλις 2.5 εκ. νερού και σε τόσο λίγο χρόνο όσο 20 δευτερόλεπτα. Είναι σημαντικό να είστε 100% του χρόνου συγκεντρωμένοι στο παιδί, (στη θάλασσα ή στην πισίνα), να έχετε κλειστά τα κινητά τηλέφωνα και να μην έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στα φουσκωτά παιχνίδια/σωσίβια».
Δείτε τις συμβουλές έμπειρου εκπαιδευτή, που οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν και να εξασκήσουν με τα παιδιά τους.
1. Βουτιά και έλεγχος αναπνοής.
Για να συνηθίσει να έχει το κεφαλάκι του μέσα στο νερό, ξεκινήστε με το σύνθημα «έτοιμο, πάμε», βουτιά για 1 δευτερόλεπτο και έξω με πολλά μπράβο!
2. Τρόπος για να μπει και να βγει από την πισίνα με ασφάλεια.
Αγκώνας, αγκώνας, κοιλιά, γόνατο!
Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν πώς να βγουν από την πισίνα με αυτή τη σειρά: αγκώνα, αγκώνα, κοιλιά, γόνατο.
Κάντε το αυτό ξανά και ξανά, ακόμη και στο σαλόνι σας, αφήνοντας το μικρό παιδί να σκαρφαλώσει έτσι στον καναπέ.
3. Πήδηξε, γύρισε και κολύμπησε μέχρι τον τοίχο.
Αφήστε τώρα το παιδί να πηδήξει στην πισίνα προς το μέρος σας, και μετά βοηθήστε το να γυρίσει προς το τείχος της πισίνας και να βγει έξω χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, αγκώνα, αγκώνα, κοιλιά και γόνατο.
Κάντε το αυτό πολλές φορές, ξανά και ξανά, και όπως αισθάνεται λίγο πιο σίγουρο, αφήστε το να πέσει στο νερό και να γυρίσει μόνο του.
4. Περπάτημα του κάβουρα.
Βοηθήστε τα να εξασκήσουν το αντανακλαστικό πιάσιμο από το τείχος της πισίνας για να βγουν από το νερό. Κρατήστε τα ενώ αυτά «περπατούν» σαν τα καβούρια στηριζόμενα με τα χέρια τους στο τείχος της πισίνας.
5. Τραβώντας.
Βοηθήστε το να κάνει με τα χεράκια του κινήσεις σαν κουπιά. Αυτό εκπαιδεύει το μυαλό του και τους μυς να εκτελέσουν τεχνικές για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα στο κολύμπι.
Όλες τόσο χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή μέσα στη θάλασσα ή μέσα και γύρω από την πισίνα.