Η νοημοσύνη δεν είναι μόνο IQ

Η νοημοσύνη δεν είναι μόνο IQ

ΝοημοσύνηΠολλές φορές τα παιδιά χαρακτηρίζονται με φράσεις  όπως «του κόβει, λύνει και τις πιο δύσκολες ασκήσεις των μαθηματικών, είναι πανέξυπνος» ή ακόμη χειρότερα «δεν είναι καθόλου καλός μαθητής, δε θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του». Oi παραπάνω γενικότητες επηρέαζουν τα παιδιά.  

Tο 1983 o Γκάρντερ (Gardner) ο οποίος θεωρείται κορυφή στα θέματα της γνωστικής ψυχολογίας δημοσίευσε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Κριτικάρει την άποψη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια μόνο νοημοσύνη, με την οποία γεννιόμαστε και την οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Η πρόταση αυτή δέχεται την ύπαρξη οκτώ τουλάχιστον ειδών νοημοσύνης.

Επίπεδα νοημοσύνης Gardner

  • Γλωσσική (Linguistic Intelligence)
  • Λογική/ μαθηματική (Logical/Mathematical Intelligence)
  • Μουσική (Musical Intelligence)
  • Χωρική (Spatial Intelligence)
  • Σωματική (Bodily Intelligence)
  • Διαπροσωπική (Interpersonal Intelligence)
  • Ενδοπροσωπική (Intrapersonal Intelligence)
  • Φυσιοκρατική (Naturalistic Intelligence, 1997)

Οι βασικές θέσεις της θεωρίας αυτής είναι ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν αυτά τα είδη νοημοσύνης και ότι εξαιτίας του DNA αλλά και του περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν το ίδιο προφίλ νοημοσύνης επειδή οι εμπειρίες τους είναι διαφορετικές (η νοημοσύνη εξελίσσεται).

Αυτό το στοιχείο είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς κάνει σαφές πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση αλλά και η παροχή ερεθισμάτων  από το περιβάλλον για την εξέλιξη της νοημοσύνης του κάθε ανθρώπου. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να τροφοδοτούμε τόσο τα παιδί μας, όσο και τον εαυτό μας με νέα ερεθίσματα και νέες εμπειρίες.

Σύμφωνα με τον Gardner τα έξι πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι τα πιο σημαντικά γιατί κατά την περίοδο αυτή καθορίζονται πολλές συνήθειες στις κινήσεις του σώματος και στον τρόπο σκέψης. Ακολουθούν κάποιες απλές προτάσεις δραστηριοτήτων ανάλογα με το κάθε είδος νοημοσύνης για παιδιά τα οποία βρίσκονται στην προσχολική ηλικία.

Γλωσσική νοημοσύνη

Μάθετε στο παιδί σας να μιλά, να ακούει, να συζητά μαζί σας και να διηγείται ιστορίες που να έχουν νόημα και αλληλουχία. Η ανάγνωση βιβλίων απο μικρή ηλικία αποτελεί ιδανική διαδικασία.  Όταν οι γονείς διαθέτουν χρόνο να μιλήσουν με τα παιδιά τους, χρησιμοποιούν πλούσιο λεξιλόγιο, θέτουν ερωτήσεις και δίνουν απαντήσεις βοηθούν το παιδί να κατανοήσει, να εκφραστεί και να μάθει.

Λογική/Μαθηματική νοημοσύνη

Μάθετε στο παιδί σας να μετρά, να αναφέρεται σε αριθμούς να παίζει με παζλ, να δημιουργεί συλλογές με αντικείμενα της αρεσκείας. Όσο μεγαλώνει να συζητά για τιμές και να εξοικειώνεται με τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. του.

Μουσική νοημοσύνη

Ακούστε τους ήχους του σπιτιού, της γειτονιάς, της φύσης, τραγουδήστε μαζί τραγούδια, μιμηθείτε το ρυθμό ενός τραγουδιού με  χτυπήματα των χεριών σας  ή με μουσικά όργανα, που θα φτιάξετε μόνοι σας.

Διαβάστε επίσης "Η σημασία της μουσική απο την παιδική ηλικία "

Χωρική νοημοσύνη

Δημιουργήστε τρισδιάστατες κατασκευές με πλαστελίνη, που να απεικονίζουν βουνά, λόφους, πεδιάδες κτλ.   επεξεργαστείτε χάρτες ή μια υδρόγειο σφαίρα,  συζητήστε για τη μορφολογία του τόπου που ζείτε επισκεφτείτε μια λίμνη ή ένα ποτάμι.

Σωματική νοημοσύνη

Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί μα τη γυμναστική και τα σπορ, να χορέψει χορούς σύγχρονους αλλά και παραδοσιακούς.

Διαπροσωπική νοημοσύνη

Ενθαρρύνετε το παιδί να επικοινωνεί με φίλους και συγγενείς όλων των ηλικιών να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια, σεβόμενο τους κανόνες

Ενδοπροσωπική  νοημοσύνη

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τους φόβους και τα όνειρά του να μένει μόνο του και να σας διηγείται πως πέρασε τη μέρα του. Μην ξεχνάτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Φυσιοκρατική νοημοσύνη

Μάθετε στο παιδί σας ότι είναι κομμάτι της φύσης να σέβεται τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον παίξτε μαζί του με το χώμα, τις πέτρες, την άμμο παρατηρείστε τα φύλλα των δέντρων, τα λουλούδια, τα έντομα,τα ζώα του τόπου σας επισκεφτείτε ένα μουσείο Φυσικής Ιστορία.


Διαθεματική διδασκαλία

Ως «διαθεματική διδασκαλία» ορίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότερα γνωστικά αντικείμενα ενοποιούνται με τόχο να καλλιεργήσουν και να εμπλουτίσουν τη μάθηση σε κάθε γνωστικό αντικείμενο (Cone, Werner, Cone, & Woods, 1998)

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι γονείς πρέπει να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη όλων των τύπων νοημοσύνης έτσι ώστε το παιδί τους να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Επίσης δε θα έπρεπε να θεωρούν τον κάθε τύπο νοημοσύνης αποκομμένο από όλους τους άλλους, αλλά να τους αντιμετωπίζουν ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Ευτυχώς ζούμε σε μια εποχή που παρέχει πλήθος ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων κι έτσι το μόνο που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να επιλέξουν τις καταλληλότερες για το παιδί τους και να συμμετάσχουν κι αυτοί.γ

Μη φοβηθείτε λοιπόν να οργανώσετε μια ομάδα, που να περιλαμβάνει μικρούς και μεγάλους φίλους ή συγγενείς. Επιλέξτε το παιχνίδι, συζητήστε και  ορίστε τους κανόνες όλοι μαζί, αναφερθείτε στις ποινές, παίξτε, γελάστε, διαφωνείστε, μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας με την ομάδα…Και μετά σκεφτείτε μέσα από μια τόσο συνηθισμένη διαδικασία πόσους τύπους νοημοσύνης θέσατε σε λειτουργία…

Παίζοντας τρέφε τους παίδες…

…έλεγε ο Πλάτωνας θεωρώντας το παιχνίδι ως το πιο άριστο μέσο για την διάπλαση των παιδιών.

Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να παίξετε «μήλα» με τα παιδιά σας τότε εκτός απ΄ τη σωματική νοημοσύνη, που είναι το προφανές, τα παιδιά σας θα χρησιμοποιήσουν την ενδοπροσωπική τους νοημοσύνη αφού θα εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, την διαπροσωπική αφού θα πρέπει να γίνουν μέρος μιας ομάδας και να λειτουργήσουν μέσα σ΄ αυτήν, τη χωρική αφού θα πρέπει να έχουν συναίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο κινούνται, τη μαθηματική αφού το κάθε παιδί θα πρέπει να θυμάται πόσα «μήλα» έχει πιάσει αυτό και οι συμπαίκτες του και τη γλωσσική αφού θα πρέπει να επικοινωνήσουν και τα μηνύματα που θα στείλουν να είναι κατανοητά σε όλους.