Η εξέταση μετά τον τοκετό

Η εξέταση μετά τον τοκετό

Η περίοδος μετά τον τοκετό ονομάζεται και περίοδος λοχείας. Μετά το εξιτήριο απο το μαιευτήριο η λεχωίδα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τη νέα αυτή περίοδο της ζωής της και να επισκεφτεί το θεράποντα ιατρό της στις 40 περίπου μέρες μετά τον τοκετό.

από τον Παναγιώτη Ξηρομερίτη

Στις ΗΠΑ 40 % των γυναικών δεν εξετάζονται μετά τον τοκετό, ενώ είναι μια τόσο σημαντική εξέταση τόσο για τις ίδιες τις λεχωίδες όσο και για τις οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα, όλες οι επιστημονικές ενώσεις μαιευτήρων ανά τον κόσμο συνιστούν μια επίσκεψη τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για μια εκτίμηση της λεχωίδας σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Πολλοί το αποκαλούν ως το «4ο τρίμηνο» σε σχέση με τα 3 τρίμηνα της κύησης.

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιούνται πολλές αλλαγές στη ζωή των γυναικών όπως :

  • η έλλειψη ύπνου,Mature woman gives solace to crying adult daughter
  • η κόπωση,
  • ο πόνος,
  • οι δυσκολίες με το μητρικό θηλασμό,
  • το άγχος,
  • η κατάθλιψη,
  • η ακράτεια ούρων,
  • η ελάττωση της λίμπιντο.

Νωρίτερα από 6 εβδομάδες από τον τοκετό θα χρειαστεί επανεξέταση η γυναίκα που παρουσίασε υπέρταση στην κύηση ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Γενικά κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει θα πρέπει να έχει σαφείς και εξατομικευμένες οδηγίες για την περίοδο της λοχείας.
Καλό θα είναι να γνωρίζει από πριν σε ποιον να απευθυνθεί για οποιαδήποτε δυσκολία ή ερώτηση της σχετικά με η λοχεία, το θηλασμό ή το νεογνό.

Επίσης στην πρώτη επίσκεψη μετά το τοκετό, πραγματοποιείται και η συζήτηση σχετικά με την αντισύλληψη της γυναίκας.

Υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με μελέτες, για γέννηση μωρού με μικρό βάρος και κίνδυνος για πρόωρο τοκετό εάν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο τοκετό και στην επομένη κύηση είναι μικρότερο των 6 μηνών.Το ιδανικό χρονικό διάστημα ανάμεσα στο τοκετό και στην επομένη κύηση είναι από 18 μήνες μέχρι 5 έτη. Το γεγονός αυτό καθιστά την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη μετά τον τοκετό απαραίτητη.

Συμπερασματικά λοιπόν, η επίσκεψη μετά τον τοκετό στο θεράποντα μαιευτήρα καθώς και η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση της γυναίκας που μόλις γέννησε είναι εξαιρετικά σημαντικές και απαραίτητες.

Διαβάστε ακόμη: Μη χειρουργική κολπική αναζωογόνηση

michirourgikianazoogonisi

πηγή:mommyschool.gr