Εγκυμοσύνη χωρίς στρές
Το στρες είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου και κυρίως την ψυχολογία του. Έτσι λοιπόν μια γυναίκα, που προσπαθεί να μείνει έγκυος, πρέπει να προσπαθήσει να αποβάλλει το στρες, το άγχος και την αγωνία που νιώθει.
Σε έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η δρ Άλις Ντόμαρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Για να επιτευχθεί αυτό δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα πνεύματος- σώματος, στα πλαίσια της άποψης ότι μια ολιστική προσέγγιση του θέματος της υπογονιμότητας θα οδηγήσει σε καλυτέρα αποτελέσματα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 97 γυναίκες, εκ των οποίων το 43% έμειναν έγκυες με την πρώτη προσπάθεια υποβοηθούμενης παραγωγής. Από όσες δεν τα κατάφεραν στην πρώτη προσπάθεια και συνέχισαν να προσπαθούν παίρνοντας παράλληλα μέρος στο πρόγραμμα πνεύματος- σώματος, το 52% έμειναν έγκυες. Ενώ από το σύνολο των γυναικών που έκαναν δεύτερη προσπάθεια χωρίς να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, μόνο το 20% κατάφερε να συλλάβει.
Σε δεύτερη έρευνα, που έγινε και πάλι στην Αμερική και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προέκυψε το συμπέρασμα ότι πολλά ζευγάρια καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός ή η χρήση βοτάνων. Από τα 431 ζευγάρια που ρωτήθηκαν, το 28% απάντησε ότι είχε δοκιμάσει τέτοιες θεραπείες χωρίς όμως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη.