ΠΥΡΕΤΟΣ: Ο «μυστικός» μας σύμμαχος!
-Καλώς τους... τι πάθατε;
-Γιατρέ μου, έχουμε πυρετό!
-Από πότε;
-Σήμερα, να το πρωί κατά τις 12, είχε 37,9 γιατρέ μου! (Η ώρα είναι 5μμ...)
- Και τι κάνατε;
-Τι να κάνω; Το ‘φερα αμέσως εδώ!! Κι αν μου κάνει σπασμούς; (Έξαλλη η μαμά που δε συμμερίζομαι την αγωνία της!)
-Σας κάνει σπασμούς από τον πυρετό;
-Όχι, αλλά που να ξέρω εγώ;!!!
Αυτός είναι ένας κλασσικός διάλογος των επειγόντων τώρα που όλα τα παιδιά έχουν ίωση. Αυτό που η μαμά δε γνωρίζει, είναι ότι κατά 99,9% δεν μπορεί κανένας γιατρός να τη βοηθήσει σε αυτή τη φάση. Να σας εξηγήσω:
Το παρακάτω κείμενο ισχύει για παιδιά άνω των τριών μηνών. Αν το παιδάκι σας κάνει πυρετό και είναι κάτω των 3 μηνών, μην διαβάζετε, απλώς πηγαίνετε στον παιδίατρο...
Ο πυρετός δεν είναι κάτι κακό που συμβαίνει στο παιδί. Είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας για να καταπολεμήσει ιούς, μικρόβια. Καθυστερεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ιών, γιατί αυτά είναι θερμοευαίσθητα και με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος έστω και κατά 2 βαθμούς Κελσίου, δε μπορούν να λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, ο πυρετός βοηθάει το σώμα μας να παράγει κύτταρα και ουσίες που θωρακίζουν την άμυνά μας και επίσης βοηθά την γρήγορη ανάρρωση από ιώσεις.
Ο πυρετός, λοιπόν, σαν πυρετός δεν είναι το πρόβλημα, αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι το αίτιο που κινητοποιεί το σώμα μας και συγκεκριμένα τον εγκέφαλό μας, να αυξήσει τη θερμοκρασία του. Και αυτό ψάχνουμε εμείς οι γιατροί.
Συνήθως, πρόκειται για ίωση. Λίγο μύξα, λίγο (ή πολύ) βήχας, λίγο αδιαθεσία και πυρετός, είναι το 90% των περιπτώσεων. Θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει. Εμάς μας απασχολεί το υπόλοιπο 10% που θα χρειαστεί ψάξιμο, πιθανώς φάρμακα ή ακόμη και νοσηλεία.
Να ξέρετε ότι το σώμα μας είναι φτιαγμένο να λειτουργεί καλά σε θερμοκρασίες από 35oC έως 41oC, ενώ το ανώτερο ανεκτό όριο είναι 43oC! Ο πυρετός δε θα βλάψει το παιδί που δεν έχει κάποιο χρόνιο βαρύ πρόβλημα υγείας, δεν του προκαλεί κάτι επικίνδυνο, πέρα από κόπωση. Εσείς, ο γονιός, θα πρέπει να προσέχετε για άλλα πράγματα, ώστε να δώσετε αρκετές πληροφορίες στον παιδίατρό σας για να σας βοηθήσει:
- Πόσο συχνά και μέχρι πόσο φτάνει ο πυρετός? ΠΟΤΕ ξεκίνησε;
Η διάρκεια και η συχνότητα του πυρετού μας καθοδηγούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το άρρωστο παιδί και για αυτό γινόμαστε πολύ πιεστικοί να θυμηθείτε ΠΟΤΕ ακριβώς ξεκίνησε: πρωί ή βράδυ; Πόσα 24ωρα; Έμεινε κάποιο 24ωρο ενδιάμεσα χωρίς καθόλου πυρετό;
- Πόσο συχνά και πόσο αντιπυρετικό πήρε το παιδί;
Όταν ο παιδίατρος συμβουλεύει να χορηγούνται αντιπυρετικά εναλλάξ, δεν εννοεί να πάρει το παιδί αντιπυρετικά ακόμη και αν δεν έχει εκείνη τη στιγμή πυρετό! Δίνουμε αντιπυρετικά μόνο για θερμοκρασίες σώματος >38,2oC, και αυτό μόνον αν δεν έχει πέσει ο πυρετός από μόνος του μέσα σε μία ώρα και αν το παιδί δεν τον αντέχει. Σε απλά ελληνικά, αν το παιδί σας «φαίνεται» ζεστό:
1. Βάζετε θερμόμετρο. Αν έχει θερμοκρασία πάνω από 37,5oC, ξαναθερμομετρείτε σε 30 λεπτά.
2. Αν ΕΧΕΙ πυρετό πάνω από 38,2oC για τουλάχιστον μια ώρα και είναι κακοδιάθετο ή γκρινιάζει πολύ, τότε θα του δώσετε αντιπυρετικό.
3. Την επόμενη φορά που θα έχει πυρετό, τότε θα του δώσετε (αφού επαναλάβετε τα παραπάνω) το άλλο αντιπυρετικό. Αυτό θα γίνει αν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από την προηγούμενη χορήγηση αντιπυρετικού και η θερμοκρασία του παιδιού εξακολουθεί να είναι υψηλή.
4. Τα αντιπυρετικά δεν είναι σε καμία περίπτωση θεραπεία της αρρώστιας του παιδιού. Είναι μόνο για να το κάνουμε να νιώσει καλύτερα.
5. Προσέχουμε τις δόσεις: Χορηγούμε τα φάρμακα μετρώντας με σύριγγα υπολογίζοντας το βάρος του παιδιού. Όχι με κουτάλια! Η παρακεταμόλη (Depon, Apotel, Dolal, Panadol) είναι το μισό του βάρους του παιδιού σε ml (πχ αν το παιδί ζυγίζει 16 κιλά, θα δώσουμε 8 ml) ως κάθε 6 ώρες. Το μεφαιναμικό οξύ (Ponstan) είναι το μισό του βάρους του παιδιού σε ml (πχ αν το παιδί ζυγίζει 16 κιλά, θα δώσουμε 8 ml) ως κάθε 8 ώρες. H ιβουπροφαίνη (Algofren) είναι το ένα τέταρτο του βάρους του παιδιού σε ml (πχ αν το παιδί ζυγίζει 16 κιλά, θα δώσουμε 4 ml) ως κάθε 6 ώρες.
6. Αν το παιδί είναι καλό στον πυρετό του, τρώει, παίζει, ΜΗΝ του δώσετε αντιπυρετικό, αφήστε το να το παρακολουθήσετε.
- Πώς είναι το παιδί όταν πέσει ο πυρετός του;
Είναι σε καλή κατάσταση; Συνέρχεται, είναι πιο ευδιάθετο, πίνει υγρά, παίζει; Αν ναι, ηρεμήστε και δώστε χρόνο στο παιδί σας να αναρρώσει.
- Άλλος άρρωστος στο σπίτι;
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να «κόλλησε» το παιδί; Πάει παιδικό σταθμό ή σχολείο;
-Τι άλλο έχει μαζί με τον πυρετό;
Εμετό, διάρροια, βήχα, πονοκέφαλο ή πόνο στην κοιλιά;
Πόνο στα κόκκαλα ή στους μύες;
Κεφάλαιο σπασμοί: Ο πυρετός δεν προκαλεί σπασμούς στα καλά καθούμενα σε γερά παιδιά!
Ο πυρετός διευκολύνει τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να κάνουν σπασμούς, να κάνουν πιο εύκολα. Δεν έχει καμία σημασία πόσο ψηλός είναι. Τα παιδιά που παρουσιάζουν πυρετικούς σπασμούς, θα κάνουν ακόμη και στην άνοδο του πυρετού (πριν δηλαδή εσείς αντιληφθείτε αυξημένη θερμοκρασία). Τα παιδιά που έχουν νευρολογικό πρόβλημα αποσυντονίζονται από την αρρώστια, όχι τον πυρετό, και κάνουν σπασμούς. Μην κυνηγάτε τα δέκατα με το τουφέκι, δεν έχει νόημα!
Αν το παιδί ενώ έχει πυρετό κάνει σπασμούς, δεν χρειάζεται αντιπυρετικό, χρειάζεται ΝΟΣΗΛΕΙΑ!!! Δεν του φταίει ο πυρετός, αλλά το αίτιο της ασθένειάς του! Μόνο ο γιατρός μπορεί να ξεχωρίσει αν πρόκειται για κάτι απλό ή σύνθετο.
Σε ένα παιδί άνω του έτους που δεν έχει παρουσιάσει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, αν είναι καλό όσο είναι απύρετο, ο γιατρός δεν θα βρει τίποτε μέσα στις πρώτες 24 ώρες, δεν έχει κανένα νόημα να κάνει εξετάσεις, γιατί το σώμα του ακόμη δεν έχει κάτι να μας δείξει. Περιμένετε λίγο και ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ για να έχετε και κάποιες πληροφορίες να του πείτε. (Εκτός και αν έχετε για παιδίατρο τη μαντάμ Ζαϊρα Μέντιουμ, αστρολογία, καφεμαντεία, ταρώ, κληρονομικά χάρισμα, διορατικότητα, χειρομαντεία, προβλέψεις, άνοιγμα τύχης, επαγγελματικά, απομάκρυνση κακής ενέργειας, προβλήματα κρίσης (ψυχολογικά), επαναφορά προσώπων....)
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΝ το παιδί έχει πυρετό και:
1. ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ. Να το δει παιδίατρος χωρίς δεύτερη κουβέντα.
2. 3-6 μηνών με πυρετό >39οC. Ομοίως!
3. Έχει εξάνθημα.
4. Έχουν πρηστεί αρθρώσεις ή δεν χρησιμοποιεί χέρι ή πόδι (το «κρατάει»)
5. Δεν ξυπνάει εύκολα
6. Δεν πίνει υγρά (το φαγητό είναι δευτερεύον, όσο κι αν δεν το πιστεύετε) ή κάνει συνέχεια εμετό παρότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.
7. Αναπνέει πολύ γρήγορα, δε μπορεί να μιλήσει, λαχανιάζει στην ομιλία του ή βλέπετε το στήθος του παιδιού να ανεβοκατεβαίνει έντονα.
8. Είναι χλωμό
9. Κλαίει συνέχεια με κλάμα αδύναμο, μονότονο ή βογκάει.
10. Κάνει σπασμούς
Γενικός κανόνας: Ζητήστε παιδίατρο αν το παιδί έχει κλείσει τρία 24ωρα πυρετού. Αν το παιδί σας «αλλάξει» και δε σας «αρέσει η όψη του» - σας ανησυχεί, ζητήστε γιατρό νωρίτερα.
Μάνες, κουράγιο...
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: lazopoulounatalia@gmail.com