Επιλόχεια Κατάθλιψη (μέρος β')

Οι γυναίκες που είναι περισσότερο ευάλωτες στο να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη, είναι αυτές που έχουν ιστορικό κατάθλιψης ή αγχωδών διαταραχών ή εκείνες που είχαν ξαναεμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη στο παρελθόν. Παράλληλα, οι παρακάτω παράγοντες, μπορεί επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής:

• Ιστορικό μέτριου έως σοβαρού προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
• Κατάθλιψη ή άγχος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
• Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών ή κατάχρησης αλκοόλ
• Κάποιο στρεσογόνο γεγονός, όπως η ασθένεια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η μετακόμιση ή οι δυσκολίες στο εργασιακό πλαίσιο
• Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης από το σύντροφο
• Χαμηλή αυτό-εκτίμηση
• Δυσκολία διαχείρισης του στρες
• Μη ρεαλιστικές σκέψεις και ιδέες σχετικά με την μητρότητα
• Έλλειψη ύπνου
• Ανεπιθύμητη ή δύσκολη εγκυμοσύνη
• Η γέννηση ενός παιδιού με σωματικά ή νοητικά προβλήματα

Ποιοι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη μετά τη γέννα της γυναίκας τους;

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες. Αντίθετα, μπορεί να παρουσιαστεί και στους νέους πατεράδες, όχι για ορμονικούς λόγους όμως. Πιο ευάλωτοι μάλιστα φαίνεται να είναι εκείνοι, που η σύντροφός τους υποφέρει από κατάθλιψη, οι χωρισμένοι, οι άνεργοι, οι κοινωνικά απομονωμένοι, εκείνοι που βιώνουν έντονο στρες και αυτοί που έχουν έντονα συγκρουσιακή σχέση με τη μητέρα του παιδιού τους.

Τι μπορεί να προκαλέσει επιλόχειο κατάθλιψη;

Η ακριβής αιτία για την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης παραμένει ένα ζήτημα που προκαλεί διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα.
Πολλοί γιατροί, αποδίδουν την εμφάνιση της διαταραχής, στις ορμονικές αλλαγές, που σημειώνονται τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στην φάση της λοχείας. Συγκεκριμένα, οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες, η προγεστερόνη και η προλακτίνη, δεκαπλασιάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έπειτα, όταν η γυναίκα γεννήσει, η παραγωγή αυτών των ορμονών, όπως και των ενδορφινών, της κορτιζόλης, της προλακτίνης και της κορτικοτροπίνης, μειώνονται σημαντικά. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές λοιπόν, μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης της διαταραχής. Δεν μπορούμε βέβαια, να παραβλέψουμε το γεγονός, πως η κατάσταση αυτή, δύναται να επιδεινωθεί από την εξάντληση από τον τοκετό, το άγχος ή την έλλειψη ύπνου κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός νεογέννητου.

Στην περίπτωση που κάποιο δικό σας πρόσωπο ή ακόμα και εσείς η ίδια, αναγνωρίζετε αρκετά από τα συμπτώματα αυτά, καλό θα ήταν να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η λύση για την αντιμετώπιση της διαταραχής, τις περισσότερες φορές βρίσκεται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε μαζί με το σύντροφο της νέας μητέρας. Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πως όσο πιο άμεσα αναζητήσετε βοήθεια, τόσο πιο θετική θα είναι και η πορεία της ασθένειας.

Διαβάστε το άρθρο: Επιλόχειος κατάθλιψη (μέρος α') εδώ.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797