Καρκίνος μαστού και γυναικεία σεξουαλικότητα
Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η θνησιμότητα των γυναικών που ελέγχονται προληπτικά με ψηφιακή μαστογραφία φτάνει μόλις το 4,7% σε σχέση με εκείνες που δεν ελέγχονται και που φτάνουν το 56%.
Το σημαντικό είναι "να προλάβεις έγκαιρα και μετά να θεραπεύσεις", καθώς η διάγνωση και θεραπεία που γίνεται σε πρώιμα στάδια έχει ποσοστά επιτυχίας πάρα πολύ υψηλά, με την επιβίωση να ξεπερνά το 90%.
Μάλιστα στην Ευρώπη, το 60% των περιστατικών καρκίνου του μαστού δι
αγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δυστυχώς όμως στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει πως η Ελληνίδα δεν είναι σωστά ενημερωμένη για τη πρόληψη και τη διαφύλαξη της υγείας της, φοβάται να πάει στο γιατρό, φοβάται να κάνει έστω και μία ψηφιακή μαστογραφία. Και όμως η πρόληψη σώζει ζωές!
Ποια είναι όμως η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας που νοσεί;
Της γυναίκας που μαζί με το σώμα της δέχεται πολλά τραύματα όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά;
Βλέπουμε τη σεξουαλική της ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς η εικόνα της πλήττεται.
Ο μαστός της - σύμβολο θηλυκότητας και γονιμότητας - απειλείται με ακρωτηριασμό, θυσιάζεται για να μπορέσει η γυναίκα να συνεχίσει τη ζωή της και να νικήσει την ασθένεια.
Ο μαστός αποτελεί ερωτογενή ζώνη στις περισσότερες γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σεξουαλικά προκαταρκτικά παιχνίδια, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα.
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μία στις δύο γυναίκες μετά την μαστεκτομή βιώνει σεξουαλικά προβλήματα.
Καταρχήν, η θεραπεία αυτή κάθε αυτή προκαλεί σωματικές και ορμονικές αλλαγές όπως το χάσιμο των μαλλιών, την απώλεια βάρους και γενικότερα σωματική αδυναμία.
Έτσι λοιπόν, η γυναίκα δεν αισθάνεται ελκυστική και ερωτική και αυτό να την κάνει να αποζητά όλο και συχνότερα την επιβεβαίωση του συντρόφου.
Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η περίπτωση άρνησης της σεξουαλικής επαφής από την πλευρά της είτε λόγω του φόβου ότι μπορεί να μολύνει τον υγιή σύντροφό της είτε γιατί δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί τις σωματικές και ψυχολογικές της μεταβολές.
Έχει παρατηρηθεί πως η γυναίκα μετά τον καρκίνο μαστού, λόγω της θεραπείας αλλά και των αρνητικών συναισθημάτων που συνοδεύουν την διάγνωση, εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο φόβος της απόρριψης από τον σύντροφο αλλά και η αγωνία για την ικανοποίησή του, εν τέλει φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα αφού εκείνη αρνείται, αποτραβιέται και παραιτείται από την σεξουαλικότητά της.
Ακόμη, μπορεί να υπάρχει και ένας φοβισμένος άντρας που να μην γνωρίζει πότε και πώς να προχωρήσει.
Για αυτούς τους λόγους, ως αρχική ανάγκη του ζευγαριού προτείνεται η ουσιαστική συναισθηματική επαφή, αφήνοντας την σεξουαλική επαφή στην άκρη για την ώρα.
Ο σύντροφος χρειάζεται να σταθεί δίπλα της, να την στηρίξει και να της συμπαρασταθεί, όσο και αν είναι δύσκολο και σε εκείνον.
Η ζεστή αγκαλιά του μπορεί να της δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τη νόσο αλλά τις να απλώσει τη ζεστασιά και στη καρδιά της.
Όσο και αν δεν επηρεάζεται η σεξουαλική της διέγερση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ο οργασμός της, καλό θα ήταν η γυναίκα να εκμεταλλευτεί τη σύγχρονη ιατρική που προβλέπει και προτείνει την άμεση αποκατάσταση του στήθους με πλαστική επέμβαση αμέσως μετά την αφαίρεση, έτσι ώστε να ενισχυθεί μέσα από την άμεση αποκατάσταση της εικόνας της πιο αποτελεσματικά η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση της.
Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας