Ανεμοβλογιά και παιδί

Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ως νόσος και προκαλεί εξάνθημα με φυσαλίδες το οποίο καλύπτει στις περισσότερες όλο το σώμα.

Συνοδεύεται πάντα από έντονη φαγούρα (κνησμό) που είναι ιδιαίτερα βασανιστική για τα παιδιά, ενώ πολλές φορές μπορεί να εμφανίζεται και πυρετός. 

Τα συμπτώματα της νόσου παρουσιάζονται 10-20 μέρες μετά από την έκθεση στον ιό. Οι φυσαλίδες εμφανίζονται πρώτα στο σώμα και αργότερα επεκτείνονται στο πρόσωπο και τα άκρα (χέρια και πόδια).
Στη φυσιολογική τους εξέλιξη αυτές σπάνε δημιουργώντας μία κρούστα (εφελκίδα) και σταδιακά επουλώνονται χωρίς να αφήνουν σημάδια.

Όταν όμως τα παιδιά τις ξύνουν υπάρχει ο κίνδυνος δερματικής μόλυνσης με αποτέλεσμα την εμφάνιση μόνιμων ουλών. 

Η μετάδοση της νόσου πραγματοποιείται μία με δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως και μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης του εξανθήματος σε όλο το σώμα (κορμός, πρόσωπο, άκρα).
Συνολικά δηλαδή το διάστημα μετάδοσης της νόσου μπορεί να διαρκέσει από 5-8 ημέρες.

Η ασθένεια μεταδίδεται μόνο σε ανθρώπους που δεν την έχουν περάσει.
Στις ημέρες μας ο εμβολιασμός κατά έναντι της νόσου έχει περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα της νόσου καθώς υπολογίζεται ότι 70-90% των εμβολιασθέντων παιδιών δε θα αναπτύξουν τελικά ποτέ τη νόσο.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τα βασανιστικά συμπτώματα της νόσου (πυρετός και φαγούρα).

Για να τα καταπραΰνετε, μπορείτε να χορηγήσετε στο παιδί σας παρακεταμόλη (Depon) στη σωστή για την ηλικία δόση, ενώ η φαγούρα μπορεί να καταπραϋνθεί με το μπάνιο του παιδιού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση για την πρόληψη των δερματικών λοιμώξεων.

Σπάνια μπορεί να χρειαστεί η συγχορήγηση φαρμάκων από του στόματος για την αντιμετώπιση της φαγούρας.

Η ασπιρίνη αντενδείκνυται στην ανεμοβλογιά καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης του συνδρόμου Reye.
Αυτό αποτελεί μία βαριά ασθένεια που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο συκώτι και τον εγκέφαλο του παιδιού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατό να απαιτείται η χορήγηση ακυκλοβίρης, όπως σε παιδιά με έκζεμα ή άσθμα.
Σε αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει ωστόσο να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρό σας. 

Οι γονείς δε θα πρέπει να ξεχνάνε πόσο σημαντικό είναι ζητάνε τη συνδρομή του παιδιάτρου σε περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται δερματική μόλυνση (τοπική ερυθρότητα και ευαισθησία σε περιοχές που έχει ξύσει το παιδί), και σε περιπτώσεις στις οποίες το παιδί μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα που υποδηλώνουν τη σταδιακή εγκατάσταση του συνδρόμου Reye (νευρική διέγερση, σύγχυση, σπασμοί, εμετοί, ασυνήθιστα αυξημένη υπνηλία). 

Ελεάνα Γκιώκα

Παιδίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελήτρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
www.eleanagkioka.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της παιδιάτρου εδώ.

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου...