Κύστεις βαρθολινείων αδένων και βαρθολινίτιδες
Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν φυσιολογικά υγρό το οποίο χρησιμεύει ως λιπαντικό του κόλπου και το οποίο εκκρίνεται μέσω μίας μικρής σχισμής που ονομάζεται βαρθολίνειος πόρος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόρος αυτός αποφράσσεται με αποτέλεσμα να παρατηρείται διόγκωση του βαρθολίνειου αδένα η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανώδυνη και παρέρχεται από μόνης της.
Το μέγεθός της μπορεί να μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα και εξαρτάται από την ποσότητα παραγωγής υγρού.
Μετά τη σεξουαλική επαφή συνήθως διογκώνεται, καθώς κατά τη διάρκειά της οι βαρθολίνειοι αδένες παράγουν μεγάλη ποσότητα υγρού για να λιπάνουν τον κόλπο.
Μερικές φορές η απόφραξη του βαρθολινείου πόρου συνοδεύεται από μικροβιακή επιμόλυνση η οποία ονομάζεται βαρθολινίτιδα και η οποία έχει ως κύριο σύμπτωμα τον πόνο, την τοπική ερυθρότητα και σπανιότερα την εκδήλωση πυρετού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κύστεις των βαρθολίνειων αδένων αντιμετωπίζονται συντηρητικά καθώς αναμένεται ότι θα υφεθούν από μόνες τους.
Στις περιπτώσεις που συνοδεύονται από πόνο συνιστάται η χρήση κάποιου παυσίπονου φαρμάκου, η τοπική πλύση με άφθονο χλιαρό νερό και η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών για 3-4 ημέρες.
Στις περιπτώσεις που περιπλέκονται από φλεγμονή (βαρθολινίτιδες), μπορεί να χρειαστεί χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού για τη γρηγορότερη ύφεση των συμπτωμάτων.
Σε γενικές γραμμές η πάθηση σπάνια χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση, εκτός και εάν υπάρχουν συχνές υποτροπές που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή της γυναίκας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πραγματοποιείται μαρσιποποίηση του βαρθολινείου αδένα, δηλαδή διάνοιξή του και συρραφή του με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη έκκριση των υγρών που παράγει.
Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
www.gynaikologia.eu
Διαβάστε ακόμη: Αποκόλληση πλακούντα. Γράφτηκε από τον Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD