Ο ήλιος ο ηλιάτορας
Ο πιο πιστός καλοκαιρινός σύντροφος, είναι ο ήλιος. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε μαζί του φιλικές σχέσεις και να αποκομίσουμε μόνο οφέλη από αυτή τη φιλία, είναι να έχουμε κατά νου ορισμένα σημαντικά πράγματα.
Οι ακτίνες του ήλιου, εκτός του ότι μας χαρίζουν το πολυπόθητο για πολλούς μαύρισμα, είναι υπεύθυνες και για μια σειρά άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Χάρη σε αυτές ο οργανισμός μας παράγει την βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα οστά μας να είναι σε φόρμα!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε από την άλλη πλευρά πως είναι απαραίτητη και η σωστή αντηλιακή προστασία. Η έκθεση στον ήλιο λειτουργεί αθροιστικά. Έτσι όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσετε να προστατεύετε τα παιδιά σας, λιγοστεύετε την συνολική διάρκεια έκθεσής τους στις υπεριώδεις ακτίνες.
Προστατευτείτε λοιπόν οικογενειακώς, από την αρχή ως το τέλος του καλοκαιριού, από το κεφάλι … ως τις πατούσες!
Γυαλιά ηλίου για παιδιά
Το να επιλέξετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ή μόνο τις ώρες που βρίσκεστε στην παραλία. Οι ακτίνες του ήλιου βρίσκουν τα μάτια άμεσα ή έμμεσα.
Αποφύγετε το να επιλέξετε γυαλιά έχοντας ως κύριο κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση.
Τα γυαλιά πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση που να αποδεικνύει την 100% απορροφητικότητα τους σε όλο το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-B και UV-A). Επιλέγοντας ένα οποιοδήποτε ζευγάρι οπτικών, μπορεί να επιβαρύνετε τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών περισσότερο και από το να μην φορούσαν καθόλου γυαλιά. Οι σκούροι φακοί κάνουν την ίριδα του ματιού να διαστέλλεται και η έλλειψη φίλτρων κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας επιτρέπει στις ακτίνες να «εισβάλουν» ανενόχλητες στα παιδικά μάτια.
Επιλέξτε γυαλιά με όχι πολύ σκούρους φακούς γιατί πιθανότατα όταν θα χρειαστεί να παίξουν στην σκιά, θα τα βγάλουν γιατί δεν θα βλέπουν καλά. Τα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν να φορούν τα γυαλιά τους στις βόλτες με το ποδήλατο, στην σκιά, στα σπορ, κάτω από την ομπρέλα, ακόμη και στο αυτοκίνητο μιας και η ακτινοβολία UV-A διαπερνά το τζάμι. Σχεδόν το 90% της ακτινοβολίας επιστρέφει προς εμάς από την αντανάκλαση στις επιφάνειες , στο νερό, στην άμμο ή στο χιόνι.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε πως όσο αυξάνεται το υψόμετρο, οι υπεριώδεις ακτίνες γίνονται πιο «ισχυρές». Τα γυαλιά χρειάζονται λοιπόν ακόμη κι αν βρίσκεστε στο βουνό. Μην ξεγελιέστε από τα σύννεφα ή το δροσερό αεράκι.
Υπάρχουν γυαλιά ηλίου για παιδιά ηλικίας από 8 μηνών και άνω. Εάν το παιδί σας είναι μικρό, υπάρχουν ειδικά γυαλιά με λουράκι που «δένει» γύρω από το κεφάλι του παιδιού εξασφαλίζοντας του άνεση στις κινήσεις του. Το ελαστικό λουράκι ίσως είναι καλύτερο από τον σκληρό σκελετό (κοκάλινο, μεταλλικό), μιας και που δεν τραυματίζει.
Αν διαλέξετε κλασικό σκελετό μπορεί να χρειάζεται να προμηθευτείτε κορδονάκι ή κάποιο κλιπ που συνδέεται με τα ρούχα, ώστε τα γυαλιά να μην σπάνε κάθε φορά που θα πέφτουν κάτω. Καλό είναι να αποφύγετε φακούς από γυαλί και προτιμήστε υλικό που δεν γρατζουνιέται εύκολα.
Είναι καλύτερο να επιλέξτε ένα ζευγάρι γυαλιά από κατάστημα οπτικών ζητώντας εκείνα που προσφέρουν 100% προστασία UV-B και UV-A.
Κάντε ένα τεστ για να ελέγξετε την ποιότητα των φακών: Κρατήστε τα γυαλιά σε απόσταση 20-30 εκατοστών από τα μάτια σας. Κοιτάξτε μια ευθεία σε άσπρο φόντο. Κουνώντας τα γυαλιά προς διάφορες κατευθύνσεις αν οι φακοί είναι καλοί πρέπει να δείχνουν την γραμμή ξεκάθαρα και να «διατηρούν» την ευθεία της. Αν δεν συμβαίνει αυτό επιλέξτε ένα άλλο ζευγάρι γυαλιά
Το καπέλο, απαραίτητο αξεσουάρ
Διαλέξτε για τα μικρά παιδιά ένα καπέλο τύπου «λεγεωνάριος» που διαθέτει γείσο και κάλυψη στο πίσω μέρος του λαιμού και των αυτιών. Ότι πρέπει για τα παιδιά που ξεχνιούνται παίζοντας στην άμμο, σκυμμένα πάνω από τους πύργους και τα κουβαδάκια, με αποτέλεσμα συχνά να «καίγεται» ο σβέρκος τους. Το καπέλο επίσης για τα μικρά παιδιά, καλό είναι να δένει με τέτοιο τρόπο στο κεφαλάκι ώστε να μην πέφτει συνέχεια.
Η σκιά του καπέλου είναι απαραίτητο να καλύπτει πρόσωπο, λαιμό και αυτιά, αφήνοντας ταυτόχρονα και το κεφαλάκι του παιδιού να παίρνει αέρα.
Προστασία της παιδικής επιδερμίδας στον ήλιο
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικά ρούχα για παιδιά (ακόμη και για ενήλικες) που παρέχουν ηλιοπροστασία;
Εάν δεν έχετε κάτι τόσο εξειδικευμένο, μια λευκή μακρυμάνικη ή φαρδιά κοντομάνικη μπλούζα, σορτς και καπέλο τα οποία δεν πρέπει να είναι διάφανα (τα μεταξωτά έχουν μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από τα βαμβακερά) είναι επίσης καλή ιδέα για την παραλία.
Στην περίπτωση που το παιδί σας είναι κάτω από 8 μηνών να αποφεύγετε την έκθεση του στον ήλιο.
Φροντίστε φυσικά να βρέχετε τα παιδιά συχνά. Τεντώστε το ύφασμα της μπλούζας του παιδιού σας προς το ήλιο. Εάν οι ακτίνες το διαπερνούν, η προστασία δεν είναι κατάλληλη.
Αποφύγετε την απευθείας έκθεση των παιδιών στον ήλιο το διάστημα ανάμεσα στις 11:00 η ώρα μέχρι τις 17.00 όπου υπάρχει η μέγιστη ακτινοβολία. Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο ακόμη κι αν φορούν αντιηλιακό.
Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο και μέσα στο νερό και είναι ακόμη καλύτερο εάν φοράμε και ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι. Ο ήλιος μπορεί και φτάνει μέχρι τα τρία μέτρα βάθος περίπου.
Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές μικρές σκηνές για την παραλία που παρέχουν ηλιοπροστασία, σε μικρούς και μεγάλους.
Εάν θέλετε να πάψετε να κυνηγάτε τα παιδιά σας με ένα αντιηλιακό στο χέρι, φροντίστε από πολύ μικρή ηλικία να υιοθετήσουν από μόνα τους συνείδηση για την προστασία από τον ήλιο με έναν πολύ απλό τρόπο: Φροντίστε εσείς τακτικά τον εαυτό σας και προστατευτείτε από τον ήλιο «δίνοντας το καλό παράδειγμα»!
Επιλογή του κατάλληλου παιδικού αντιηλιακού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε για ένα παιδί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF 15 ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας του και να είναι τουλάχιστον τύπου broad-spectrum sunscreen. Το ιδανικότερο είναι ένα sun blocker (που μπλοκάρει τελείως δηλαδή τον ήλιο). Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν).
Προτιμήστε ένα προϊόν που είναι αδιάβροχο, ξεχωριστό για το σώμα και ένα με μεγαλύτερο δείκτη για πρόσωπο και ώμους.
Θυμηθείτε:
- Ένα αντηλιακό δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία. Ο δείκτης SPF αναφέρεται στην προστασία από την ακτινοβολία UV-B μόνο. Για αυτό πάντα πρέπει να συνδυάζεται με έξτρα προστασία.
- Σε ενήλικες δεν συνιστάται η διαμονή στον ήλιο για περισσότερο από 2-3 ώρες *ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείτε ή όχι αντηλιακό* . Τα παιδιά έχουν πιο λεπτή επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στα σοβαρά εγκαύματα.
- Υπολογίζεται πως το 50-80% της ακτινοβολίας που λαμβάνει στην ζωή του ένας άνθρωπος είναι μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Κι αυτό γιατί τα παιδιά παραμένουν περισσότερες ώρες από τους ενήλικες στον ήλιο (παιχνίδι εκτός σπιτιού, διαλλείματα στο σχολείο κ.α) είναι σημαντικό λοιπόν να μειώνουμε την διάρκεια παραμονής ή επίδρασης του ήλιου στα παιδιά αν θέλουμε να τα προστατέψουμε από πιθανές συνέπειες στην ζωή τους ως ενήλικες (βλάβες του δέρματος, των ματιών κ.α)
- Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα είναι πιο επιρρεπή στα μελανώματα (βλάβη του δέρματος).
- Είναι σημαντικό, το αντιηλιακό να εφαρμόζεται 20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο (τόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να απορροφηθεί από το δέρμα και να αρχίσει να δρα)
- Κάτω από κανονικές συνθήκες, πρέπει να γίνεται επάλειψη κάθε 2 ώρες. Επαναλάβετε επίσης μετά από βουτιά στην θάλασσα ή στην περίπτωση που το παιδί ιδρώσει(σε αυτές τις περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού μειώνεται περίπου στο 50%).
- Εάν χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό από το περσινό καλοκαίρι εκτός του ότι πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση του, πρέπει ακόμη να γνωρίζετε πως θα έχει μειωθεί σημαντικά η προστασία που προσφέρει στην επιδερμίδα του μωρού σας.
Ηλίαση, Έγκαυμα, Θερμοπληξία
Το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε τις «κακοτοπιές». Στην περίπτωση όμως που κάτι συμβεί είναι σημαντικό να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Εάν το παιδί σας έπαθε έγκαυμα, δεν έχετε την δυνατότητα να κάνετε και πολλά πράγματα αφού είναι κάτι που δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό. Το δέρμα κοκκινίζει, πονάει, και αν είναι πιο σοβαρό ίσως να παρουσιάσει κάποιες φουσκάλες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πειράζουμε. Ζητάμε ιατρική συμβουλή.
Ένα απλό έγκαυμα, περνά σε διάστημα 5-6 ημερών, και το δερματάκι του παιδιού, πιθανώς να ξεφλουδίσει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι δροσερά (όχι κρύα) ντους, κατά προτίμηση χωρίς σαπούνι . Με την συμβουλή ενός γιατρού ή του φαρμακοποιού, χρησιμοποιήστε μια κρέμα για πιθανά εγκαύματα (σε ήπιες περιπτώσεις, η αλόη είναι πολύ ευεργετική).
Πολλά υγρά (νερά, χυμοί ) είναι επίσης απαραίτητα.
Πως θα καταλάβω εάν έπαθε ηλίαση ;
Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι συνήθως: πονοκέφαλος, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, κοκκίνισμα, εμετός, ζαλάδα, ταχυπαλμίες και στην χειρότερη περίπτωση απώλεια των αισθήσεων.
- Πρέπει να μεταφέρετε το παιδί αμέσως στην σκιά, αν υπάρχει δυνατότητα να του κάνετε ένα δροσερό ντους και να του δώσετε υγρά να πιει. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για ντους μπορείτε να βάλετε κρύες κομπρέσες στο κεφάλι.
- Εαν βρίσκεστε σε κάποια παραλία όπου δεν υπάρχει δροσερό μέρος, βάλτε το παιδί στο αυτοκίνητο και εκμεταλλευτείτε τον κλιματισμό του. Ξελαφρώστε το από τα ρούχα του.
- Εάν θερμομετρήσετε το παιδί και η θερμοκρασία του είναι άνω των 39ο C, υπάρξει αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας(σταχτί), σπασμοί και αφυδάτωση, τότε ζητήστε ιατρική βοήθεια. Η έλλειψη ιδρώτα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο. Ο ιδρώτας είναι το φυσικό κλιματιστικό του σώματος αφού μέσω αυτού αποβάλλεται θερμοκρασία. Η μη λειτουργία του οδηγεί σε θερμοπληξία.
Παλαιότερα δεν φοβόμασταν να εκτεθούμε στον ήλιο και περνούσαμε ώρες στις παραλίες ακόμη και χωρίς αντιηλιακό. Στις μέρες μας όμως και μετά από την καταστροφή που έχει επιδεχτεί το περιβάλλον, η ηλιοθεραπεία μόνο θεραπεία δεν προσφέρει. Έτσι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προστατεύετε εσάς και τα παιδιά σας όταν περνάτε χρόνο κάτω από τις ηλιακές ακτίνες.