Οι μαθητές μας "μιλούν". Εμείς τους "ακούμε";

Δάσκαλοι: Οι μαθητές μας "μιλούν" - Εμείς τους "ακούμε";

Επιτυχημένος δάσκαλος είναι αυτός που χτίζει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγάπης με τους μαθητές του. 

Πώς θα γίνετε καλύτεροι δάσκαλοι;

• Βοηθήστε τους μαθητές σας να ξεπεράσουν τα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και τα οποία τους εμποδίζουν να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες.
• Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης όπου επικρατεί η αγάπη για το παιδί, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η εκτίμηση.
• Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον δικό σας θυμό, οργή, άγχος και πώς να διατηρείτε τη ψυχραιμία σας μέσα και έξω από την τάξη.
• Μάθετε πώς να χειρίζεστε τους ‘άτακτους’, ‘ανυπάκουους’ μαθητές που κάνουν το μάθημά σας δύσκολο. Ακούστε τους ειδικούς.
 
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014, Royal Olympic Hotel, Αίθουσα Αttica
Σταθμός Μετρό Ακρόπολις
 
Οι μαθητές μας ‘μιλούν’. Εμείς τους ‘ακούμε’;
 
09:00 - 10:00
Προσέλευση / Καφές
 
10:00 - 10:50
Η βία στην οικογένεια και η επίδρασή της στον ψυχικό κόσμο του παιδιου
Πώς αντιλαμβανόμαστε ότι το παιδί υποφέρει συναισθηματικά, ψυχολογικά η/και σωματικά; Ποιά είναι τα σημάδια; Πώς γίνονται αντιληπτά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καθηγητές για να βοηθήσουμε το παιδί;
Εισηγήτρια - Βικτωρία Πρεκατέ
Εκπαιδευτικός, ψυχολόγος και ιδρύτρια της ομάδας ΜΕΝΤΟΡΑΣ με στόχο την προστασία του παιδιού μέσω της ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό, την προστασία από την παιδική κακοποίηση,  την αυτοεκτίμηση των παιδιών, τη βία στην εφηβεία, την εκπαίδευση αξιών, την προετοιμασία για την επαγγελματική ζωή.
 
11:00 - 11:50
Τα παιδιά μιλούν μέσα από τις ζωγραφιές τους
Το παιδικό ιχνογράφημα, σε συνδυασμό με τα ψυχομετρικά τεστ και τις προβολικές δοκιμασίες που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να μπορέσουν να αξιολογήσουν την ανάπτυξη, τη νοημοσύνη, αλλά και τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Μέσα από αυτό, ο ειδικός ‘εισβάλλει’ στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού και ανακαλύπτει τις συναισθηματικές συγκρούσεις, τις επιθυμίες και τις δυσκολίες που μπορεί αυτό να αντιμετωπίζει.
 
Στο χαρτί, το παιδί εξωτερικεύει και αποτυπώνει τον εσωτερικό του κόσμο και αφηγείται καλύτερα τα προσωπικά του βιώματα. Ο ειδικός μπορεί ακόμα να ανακαλύψει τα στοιχεία της προσωπικότητας στα οποία θα στηριχθεί, προκειμένου να τροποποιήσει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του παιδιού.
Η ερμηνεία του παιδικού σχεδίου, αν και βασίζεται σε ορισμένους γενικούς και  θεμελιακούς κανόνες που συνδέονται με τον οικουμενικό συμβολισμό, διαφοροποιείται ανάλογα με τα βιώματα και τα ερεθίσματα που έχει το κάθε παιδί.
Διότι κάθε σχέδιο τελικά, είναι διαφορετικό και θα πρέπει να το βλέπουμε από την οπτική του δημιουργού του…
 
Εισηγήτρια - Κλαίρη Σειραδάκη
Ψυχολόγος σε δύο ιδιωτικά σχολεία, με αντικείμενο αφενός την παρακολούθηση και διάγνωση δυσλειτουργικών συμπεριφορών καθώς και μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά -μετά από χρήση αντίστοιχων ψυχομετρικών εργαλείων- και αφετέρου τη συμβουλευτική γονέων.
 
12:00 - 12:50
Στρες και επαγγελματική εξουθένωση
Το έντονο στρες και η επαγγελματική εξουθένωση αποτελούν από τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται σε ανθρωπιστικά επαγγέλματα. Για να μπορέσουν λοιπόν να εξασκήσουν πιο εποικοδομητικά το πολύ σημαντικό τους έργο οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ασκούν ένα κατεξοχήν ανθρωπιστικό επάγγελμα, είναι καλό να γνωρίζουν πώς εκδηλώνεται το στρες και η επαγγελματική εξουθένωση, ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία τους καθώς και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Εισηγήτρια - Νικολίνα Στρατηγάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
 
13:00 - 14:00
Πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της σχολικής τάξης
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό είναι η καλή διαχείριση της τάξης και ως εκ τούτου η διατήρηση της πειθαρχίας μέσα σε αυτή. Συνάμα αυτό αποτελεί και μέρος της διδακτικής εμπειρίας καθώς το σχολείο είναι ένας θεσμός που συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και η πειθαρχία αποτελεί μέρος της κοινωνικής συνοχής, οπότε και πρέπει να διδάσκεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσίαση αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης των πειθαρχικών προβλημάτων εντός της τάξης δίνοντας πρακτικές συμβουλές ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να επικεντρωθεί στη διαδικασία μάθησης απαλλαγμένος από τυχόν ενοχλητικές συμπεριφορές εκ μέρους των μαθητών. Πρώτα θα παρουσιαστούν κάποια βασικά αίτια έλλειψης πειθαρχίας ώστε να γίνουν πιο κατανοητοί οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής τους.
 
Στη συνέχεια, θα επικεντρωθούμε στις ποινές που είναι αποδεκτές και αποτελεσματικές, αλλά και σε εκείνες που χρησιμοποιούνται ενίοτε παρόλο που δε συνιστώνται και θα δούμε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι αποτελεσματικές. Τέλος, θα παρουσιαστούν τρόποι πρόληψης των πειθαρχικών προβλημάτων οι οποίοι εστιάζουν σε ορισμένες πρακτικές εκ μέρους των εκπαιδευτικών που θα βοηθήσουν στον περιορισμό των αφορμών για προβληματικές συμπεριφορές εκ μέρους των μαθητών. Η παρουσίαση αυτή έχει ως στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού και όχι του φόβου, έτσι ώστε η διαδικασία μάθησης να είναι μια θετική εμπειρία τόσο για τον μαθητή όσο και για τον δάσκαλο.
Εισηγήτρια - Παναγιώτα Φυτζαλά
Lecturer BA in TESOL, New York College, μέλος της TESOL Greece, του European Association for Language Testing and Assessment (EALTA) και του Association of Language Testers in Europe (ALTE).

Ποιές δεξιότητες θα αναπτύξουν οι συμμετέχοντες;

Να αναγνωρίζουν σημάδια βίας (σωματικής, λεκτικής, συναισθηματικής) που ασκείται στην οικογένεια του παιδιού
Να αναγνωρίζουν τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά των μαθητών τους μέσα από σχέδια και χρώματα.
Να διαχειρίζονται το δικό τους άγχος μέσα κι έξω από την τάξη.
Να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και αποτελεσματικά συμπεριφορές μαθητών που κάνουν τη διεξαγωγή του μαθήματος δύσκολη.
 
Δηλώστε συμμετοχή
Το σεμινάριο απευθύνεται σε καθηγητές και καθηγήτριες όλων των ειδικοτήτων (30€ ανά συμμετοχή)
 
Επικοινωνήστε μαζί μας
Κρίστα Παπακανελλοπούλου
Tηλ.: 210 6712991
Εισηγητές
Βικτωρία Πρεκατέ
Νικολίνα Στρατηγάκη
Παναγιώτα Φρυτζαλά