Ωτίτιδα (Μέρος Πρώτο)
Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν το μωρό μας έχει μία μόλυνση στο αφτί; Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε αν το μωρό σας έχει μία μόλυνση ή οτιδήποτε άλλο το ενοχλεί στο αφτί του, είναι να παρατηρήσετε μία αλλαγή στη διάθεσή του.
Εάν αρχίζει να γκρινιάζει ή αρχίζει να κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο προσέξτε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Οι μολύνσεις αφτιών τείνουν να εμφανιστούν μετά από ένα απλό κρυολόγημα. Επίσης μπορείτε να παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα:
- Το μωρό σας τραβά, ή πιάνει τα αφτιά του. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι πονάει. Τα μωρά τραβούν τα αφτιά τους, για πολλούς λόγους ή για απολύτως κανένα λόγο. Έτσι αν βλέπετε ότι εκτός από αυτό είναι μια χαρά, είναι πολύ πιθανό να μην πονάει.
- Διάρροια ή εμετό. Το μικρόβιο που προξενεί ωτίτιδα, μπορεί να επηρεάσει επίσης και το γαστρεντερικό σωλήνα.
- Μειωμένη όρεξη. Οι μολύνσεις αφτιών προκαλούν και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Επίσης μπορεί να πονάει όταν μασάει ή καταπίνει. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι αφήνει το στήθος σας ή το μπουκάλι με το γάλα του μετά από μερικές γουλιές.
- Παρατηρείτε ένα κίτρινο ή υπόλευκο υγρό στο αφτί του. Αυτό, δεν συμβαίνει σε όλα τα μωρά, αλλά είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι υπάρχει μόλυνση. Επίσης, μας δείχνει ότι μία μικρή τρύπα έχει ανοίξει στο τύμπανο. Μην ανησυχείτε, αυτό θα θεραπευτεί μόλις αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη.
- Δυσάρεστη οσμή. Μπορεί να παρατηρήσετε μία άσχημη μυρωδιά στο αφτί του παιδιού.
- Δυσκολία στον ύπνο. Όταν το μωρό είναι ξαπλωμένο, μπορεί να πονάει το αφτάκι του περισσότερο.
Πόσο συχνές είναι αυτές οι μολύνσεις;
Η ωτίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνά διαγνωσμένη ασθένεια στα παιδιά, μετά το κοινό κρυολόγημα. Περίπου τα μισά μωράκια παθαίνουν ωτίτιδα μέχρι να γίνουν ενός έτους και τα περισσότερα αρρωσταίνουν τουλάχιστον μία φορά μέχρι τα τρία χρόνια τους.
Τι προκαλεί τις λοιμώξεις του αφτιού;
Μία τέτοια μόλυνση μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή έναν ιό. Αυτό συμβαίνει όταν υγρό συσσωρεύεται στην περιοχή πίσω από το τύμπανο του μωρού σας και στη συνέχεια αυτό μολύνεται.
Κανονικά, κάθε υγρό που εισέρχεται σε αυτή την περιοχή φεύγει γρήγορα μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, που συνδέει το μέσο αφτί με το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού. Αλλά αν η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κλεισμένη, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή ακόμη και κάποιας αλλεργίας, το υγρό παγιδεύεται στο μέσο αφτί.
Τα μικρόβια αγαπούν να αναπτύσσονται σε σκοτεινά, θερμά, υγρά μέρη, έτσι το σημείο αυτό του μέσου αφτιού είναι το τέλειο μέρος γι’ αυτά.
Όπως λοιπόν, η μόλυνση χειροτερεύει, η φλεγμονή μέσα και πίσω από το τύμπανο, επιδεινώνεται και φυσικά πονάει περισσότερο.
Το μωράκι μπορεί να κάνει πυρετό, καθώς το σώμα του προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Ο ιατρικός όρος για τη λοίμωξη αυτή, δηλαδή τη φλεγμονή του μέσου αφτιού, τη συσσώρευση του υγρού, ένα κόκκινο τύμπανο και μερικές φορές ο πυρετός, είναι η γνωστή μας οξεία μέση ωτίτιδα.
Η χρήση της πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων στα μωρά και τα μικρά παιδιά. Μία μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης των λοιμώξεων του αφτιού ήταν 33% χαμηλότερη σε βρέφη που δεν χρησιμοποιούν πιπίλες.
Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μολύνσεις αυτιών, επειδή σε αυτά η σάλπιγγα είναι πιο οριζόντια και στενή. Όπως όμως μεγαλώνουν, στην ενήλικη ζωή τους, τριπλασιάζεται σε μέγεθος και γίνεται κάθετη, έτσι το υγρό μπορεί να ρέει πιο εύκολα.