Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
Σαν σήμερα, το 1989, υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το 1992, τα δικαιώματα των παιδιών κατοχυρώθηκαν και στην Ελλάδα με τον νόμο 2101.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: "Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στην δικαιοδοσία του, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων αυτού [...], εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιαδήποτε άλλης κατάστασης".
Τι έχει αλλάξει όμως μέσα σε αυτά τα 22 χρόνια; Τι έχει κάνει η κοινωνία για τα παιδιά; Τι έχουμε κάνει εμείς για τα παιδιά μας και για τα παιδιά όλου του κόσμου;
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας το 2005, υπολόγισε ότι από 980.000 έως 1.250.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) θύματα trafficking εργάζονται παρά τη θέλησή τους.
Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά τίθενται υπό κράτηση μέσω των δικαστικών συστημάτων, παγκοσμίως. Από διαθέσιμα στοιχεία 44 χωρών προκύπτει ότι, το 59% περίπου των παιδιών που κρατούνται, δεν είχαν καταδικαστεί. Κρατούνται για "αδικήματα" όπως η φυγή από το σπίτι, το σκασιαρχείο ή η παραβίαση των σχετικών με παιδιά απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Τα παιδιά τίθενται επίσης υπό κράτηση στα πλαίσια της μετανάστευσης, της ανησυχίας για τη διανοητική τους υγεία ή για την «προστασία» τους.
Τα ανάπηρα παιδιά είναι ιδιαίτερα τρωτά στη σωματική και τη σεξουαλική βία, στη συναισθηματική και λεκτική κακοποίηση, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, η ίδια τους η αναπηρία προξενείται από κακομεταχείριση. Στοιχεία από 15 χώρες δείχνουν ότι σε 7 απ' αυτές, οι γονείς των παιδιών που χαρακτηρίστηκαν ως ανάπηρα, ανέφεραν ότι τα χτύπαγαν είτε στο πρόσωπο, στο κεφάλι ή στα αυτιά τους, επανειλημμένα και όσο το δυνατόν σκληρότερα.
Άραγε γιατί περιμένουμε μια μέρα σαν την σημερινή για να θυμηθούμε αυτά τα στοιχεία;
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών δεν μπορεί παρά να είναι ημέρα εγρήγορσης και κινητοποίησης. Δεν χρειάζεται να συμβεί στα δικά μας τα παιδιά για να ευαισθητοποιηθούμε.
Μια αγκαλιά, μια κουβέντα, ένα πιάτο φαΐ, ένα παιχνίδι είναι μια αρχή, ένα ηχηρό μήνυμα για να για την καταπολέμηση της βίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Κάντε την αρχή. Μην κάνετε τα στραβά μάτια. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας.