Παιδικές κατασκηνώσεις

παιδί ΚατασκηνώσειςΏρα για ξεγνοιασιάΟι υποχρεώσεις των γονέων συνεχίζουν μέχρι να έρθει η πολυπόθητη άδεια διακοπών, αλλά για τα παιδιά ώρα για...ξεφάντωμα!

Έναν καλό προορισμό για παιδική ξεγνοιασιά, αποτελούν και οι κατασκηνώσεις που στην χώρα μας πια είναι αρκετές και για όλα τα γούστα.

Σε όλη την Ελλάδα, λειτουργούν Παιδικές Κατασκηνώσεις για όλα τα βαλάντια και για όλες τις απαιτήσεις. Και κρατικές (Υπουργείου Παιδείας– Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας – Δήμων) με δωρεάν 20ήμερη περίπου κατασκηνωτική περίοδο και ιδιωτικές (οι περισσότερες από αυτές είναι συμβεβλημένες με ασφαλιστικά ταμεία).

ΚατασκηνώσειςΠηγή: Ecoaction

Κατασκηνώσεις αθλητικού χαρακτήρα, άλλες με επίκεντρο την φύση και τις δραστηριότητες γύρω από αυτή, μεγάλες ή μικρές, κοντά σε βουνό ή θάλασσα, αλλά όλες κινούνται γύρω από κοινούς άξονες.

 

Το να νιώσουν έστω και για λίγες μέρες τα παιδιά αυτόνομα και ανεξάρτητα, χωρίς την προστασία των γονιών που πολλές φορές είναι και υπερβολική. Η κατασκήνωση προσφέρει χαρά, όμορφες στιγμές και εμπειρίες, αλλά και θέτει στα παιδιά όρια, υποχρεώσεις και… στερήσεις! Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, εντάσσονται σε ομάδες, συμμετέχουν, διασκεδάζουν, εξερευνούν, κάνουν νέες φιλίες και μαθαίνουν τις δυνατότητες τους, σε ένα περιβάλλον εκτός σχολείου. Σε άλλες συνθήκες, κοντά στην φύση.

ΚατασκηνώσειςΠηγή: Κατασκήνωση Λελούδα


Οφέλη των διακοπών στην παιδική κατασκήνωση

Τα προγράμματα των κατασκηνώσεων είναι πολύ πλούσια. Δραστηριότητες όπως κολύμπι, αθλοπαιδιές, παιχνίδια γνώσεων και περιπέτειας, μέχρι διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού γύρω από τη φωτιά, παραμονή σε σπιτάκια ή σκηνές, χαρίζουν στα παιδιά διασκέδαση και ποικιλία ερεθισμάτων.

ΚατασκηνώσειςΠηγή: Τσαφ Τσουφ

Η ζωή στη φύση είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Πολλές κατασκηνώσεις στέκονται σε αυτό και προσαρμόζουν και το πρόγραμμά τους ανάλογα. Επαφή με ζώα, περίπατοι σε μονοπάτια, εικαστικά με υλικά από την φύση και δραστηριότητες μέσα σε δάση. Ειδικά για τα παιδιά της πόλης, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινότητα τους και με έναν άλλο τρόπο…

ΚατασκηνώσειςΠηγη: Kinderland

Υπάρχουν παιδιά στην ηλικία των 6 χρόνων, που δεν έχουν στρώσει ποτέ μόνα τους το κρεβάτι τους. Όχι πως είναι κάτι υποχρεωτικό, αλλά τουλάχιστον να μπορούν να το κάνουν. Υπάρχουν παιδιά, που περιμένουν μόνο από την μαμά τους να τους πει τι να φορέσουν. Ίσως η κατασκήνωση είναι ένας τρόπος να δουν πως τα καταφέρνουν και μόνα τους. Είναι ένας τρόπος να ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση τους και να μάθουν νέα πράγματα


Επιλογή κατασκήνωσης για παιδιά

Μια ματιά στα site των κατασκηνώσεων , στα φυλλάδια τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το ασφαλιστικό σας ταμείο εάν είναι συμβεβλημένο με κάποιες από αυτές, και φυσικά να επισκεφτείτε μερικές από αυτές. Ενημερωμένος δικτυακός τόπος για κατασκηνώσεις είναι και αυτός της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Κατασκηνώσεων όπου συνεχώς ενημερώνεται με τα μέλη του και μπορείτε ακόμη και τηλεφωνικώς μπορούν να σας παρέχουν πλήρη ενημέρωση (www.pelk.gr).

  • Ενημερωθείτε για τα στελέχη. Σημαντικό είναι να έχουν εμπειρία και να μην είναι οι ίδιοι παιδιά που προσέχουν παιδιά (κάτι που δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει).
  • Σκεφτείτε με τα δικά σας κριτήρια και τις ανάγκες του παιδιού. Θέλετε να κάνει πολλά σπορ; Να κοιμάται σε σκηνή ή σε σπιτάκι; Οι εγκαταστάσεις σας αρέσουν; Μην μείνετε βέβαια μόνο σε αυτό. Δεν ψάχνετε ένα «ξενοδοχείο πολυτελείας», αλλά κατασκήνωση.
  • Μιλήστε με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό. Δείτε φωτογραφίες από δραστηριότητες με παιδιά από άλλα καλοκαίρια. Διαβάστε το ημερήσιο πρόγραμμα και ρωτήστε για τις έξτρα εκδηλώσεις.
  • Πληροφορηθείτε για το πρόγραμμα διατροφής. Συνήθως είναι προσαρμοσμένο για παιδικές συνήθειες, αλλά εάν το δικό σας παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ή δεν τρώει κάτι συγκεκριμένο, ρωτήστε εάν μπορεί να γίνει μια μικρή αλλαγή.
  • Δείτε εάν υπάρχει καντίνα στον χώρο της κατασκήνωσης, πότε αυτή λειτουργεί, τι διαθέτει και εάν χρειάζεται να αφήσετε στο παιδί χαρτζιλίκι ή να πληρώνετε εσείς μια και καλή στο επισκεπτήριο.
  • Το κολύμπι είναι κάτι για το οποίο καλό είναι να είστε ενήμεροι. Σε πισίνα ή σε θάλασσα, καθημερινά ή όχι, μέτρα ασφάλειας.
  • Πάρετε πληροφορίες από φίλους ή γνωστούς που τα παιδιά τους υπήρξαν κατασκηνωτές. Ακούστε τα θετικά και δείτε εάν τα αρνητικά έχουν να κάνουν με προσωπικές τους προσδοκίες ή υπήρχαν όντως προβλήματα ουσίας.

Προετοιμασία των παιδιών για την κατασκήνωση

Μαζί με την εγγραφή σας σε κάποια από τις κατασκηνώσεις, θα σας δώσουν και μια λίστα με το τι χρειάζεται να έχει μαζί του το κάθε παιδί. Πέρα από τα βασικά (ατομικός ρουχισμός, είδη προσωπικής φροντίδας κ.α) ίσως ήρθε η ώρα να «αποκόψετε» για λίγο το παιδί από τον… πολιτισμό!

 

  • Μην πακετάρετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, ή γενικότερα ακριβά αντικείμενα. Αποδείξτε του πως μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά.
  • Δεν χρειάζεται να έχει χρήματα μαζί του. Στην περίπτωση που του αφήσετε μερικά, ενημερώστε τον ομαδάρχη.
  • Κινητό τηλέφωνο. Σε κάθε κατασκήνωση, υπάρχει γραμματεία μέσω της οποίας μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με το πιτσιρίκι σας. Δεν υπάρχει λόγος να έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο το οποίο μόνο προβλήματα μπορεί να του δημιουργήσει (εάν το χάσει, εάν ασχολείται με το να σας τηλεφωνεί συνεχώς ). Μια τηλεκάρτα αρκεί για να επικοινωνεί μαζί σας τις ώρες που προβλέπονται. Στην περίπτωση που δεν σας τηλεφωνεί, μάλλον πρέπει να χαίρεστε για την ανεξαρτησία του!
  • Στις περισσότερες κατασκηνώσεις υπάρχει ιατρείο με μόνιμο ιατρό και στην περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία ή ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να τον ενημερώσετε. Εάν πάλι δεν υπάρχει ιατρείο, ενημερωθείτε για το που βρίσκεται η κοντινότερη μονάδα πρώτων βοηθειών την οποία προφανώς θα χρησιμοποιούν εάν συμβεί κάτι.

Μα θα τα καταφέρει μόνο του;

Πολλές φορές οι γονείς είναι αυτοί που μεταδίδουν το άγχος τους στα παιδιά. Βγάλτε από το μυαλό σας το εάν το παιδί σας θα τα καταφέρει και προσπαθήστε να φανταστείτε πόσες νέες δυνατότητες προσφέρετε στο παιδί σας για την ανάπτυξή του. Αν νιώθετε ανασφάλεια προσπαθήστε να μην την δείξετε στο παιδί σας.

  • Καλό είναι εάν το παιδί πηγαίνει κατασκήνωση για πρώτη φορά, να επιλέξετε ένα μέρος που μπορεί να βρει και φίλους (άτομα που γνωρίζει από πριν).

 

  • Φροντίστε η κατασκήνωση να βρίσκεται κάπου όπου μπορείτε να παραβρίσκεστε στο επισκεπτήριο που συνήθως είναι κάθε Κυριακή.

 

  • Μην τηλεφωνείτε συνεχώς για να δείτε εάν το παιδί είναι καλά. Εάν δεν είναι, θα σας ειδοποιήσουν. Με το να επικοινωνείτε καθημερινά το μόνο που κάνετε είναι να του μεταδώσετε την ανησυχία σας και να μην βοηθάτε στην προσαρμογή του.

 

  • Στην περίπτωση που γκρινιάζει, δείτε εάν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, εάν πράγματι δεν περνάει καλά. Συζητήστε τους λόγους, συμβουλευτείτε τα στελέχη. Μπορεί το παιδί να περνάει υπέροχα και να το πιάνει το παράπονο μόνο όταν σας βλέπει.

 

  • Συζητήστε από πριν το τι θα αντιμετωπίσει. Εξηγήστε του πως λειτουργεί η κατασκήνωση. Μιλήστε του για την υγιεινή του σώματος του (ότι πρέπει να αλλάζει ρούχα τακτικά, να κάνει μπάνιο όταν πρέπει, να ζητάει βοήθεια και πληροφορίες από τον ομαδάρχη) και ότι άλλο νομίζετε ότι θα του φανεί χρήσιμο. Δεν χρειάζεται να το βομβαρδίσετε με πληροφορίες.

 

  • Ακόμη και ένα χρόνο πριν επισκεφτείτε παρέα μια κατασκήνωση, μιλήστε γι’ αυτό και προγραμματίστε παρέα το όταν θα πάει.

 

  • Φτιάξτε παρέα μια λίστα με το τι χρειάζεται, ετοιμάστε την βαλίτσα του, βάλτε μέσα και κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο (μέσα σε λογικά πλαίσια… όχι καμιά τηλεόραση!).

 

  • Όταν το επισκέπτεστε, μην είστε υπερβολικοί με το «πόσο αδυνάτισε», εάν τα ρούχα του είναι βρώμικα… Οι ομαδάρχες φροντίζουν για την διατροφή και την υγιεινή των παιδιών, αλλά σίγουρα η κάθε μαμά έχει δικά της στάνταρ. Εάν το παιδί σας είναι χαρούμενο, μην βλέπετε μόνο τις ατέλειες αλλά το τι έχει καταφέρει. Δεν θα νοσήσει από πείνα, ή σκόνη. Φυσικά εάν δείτε ότι πράγματι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενημερώστε τον ομαδάρχη. Στην ώρα του αποχαιρετισμού, πολλές φορές οι γονείς είναι πιο "μελωδραματικοί" απο τα παιδιά, οπότε αποφύγετε υπερβολές και "κρατήστε χαρακτήρα"!

 

  • Αρχίστε να τραγουδάτε παρέα κατασκηνωτικά-προσκοπικά τραγούδια που ίσως εσείς γνωρίζετε. Εάν πάλι δεν ξέρετε κάποιο, θα φροντίσει το πιτσιρίκι σας να σας τα μάθει όταν επιστρέψει…

 

  • Διαβάστε παρέα τις «Διακοπές του Μικρού Νικόλα» του Rene Goscinny στις περιπέτειες που περνάει με τους φίλους του στην κατασκήνωση, ή το «Πρώτη φορά στην κατασκήνωση» της Roser Capdevila.

 

Εάν πάλι δεν είστε «έτοιμοι» για κατασκήνωση, αλλά θα θέλατε το παιδί σας να παρακολουθήσει κάποια καλοκαιρινά προγράμματα με στόχο την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, αρκετά μουσεία και οργανισμοί (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ΙΜΕ κ.α), προσφέρουν καλοκαιρινές προτάσεις για παιδιά, σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μουσεία, κοινωνικοποιούνται, γνωρίζουν νέα πράγματα.

Κατασκηνώσεις Επίσης πολλά ιδιωτικά σχολεία, ή αθλητικοί σύλλογοι οργανώνουν “summer camps”. Είδος κατασκήνωσης με… καλοκαιρινές δραστηριότητες, που όμως τα παιδιά δεν διανυκτερεύουν εκεί.

Λίγες μέρες έμειναν λοιπόν μέχρι την έναρξη της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου και μόλις προλαβαίνετε να δηλώσετε συμμετοχή. Ο οδηγός μας καθημερινά εμπλουτίζεται με πληροφορίες για κατασκηνώσεις.

Για όσους ενδιαφέρονται για συμμετοχή των παιδιών τους σε κατασκηνώσεις διαμέσου κρατικών φορέων, μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας τηλ. 2105232821 - 2105249010

Εάν είστε ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, πρέπει να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας. Εάν πάλι είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, μπορείτε να πληροφορηθείτε από το Κέντρο Μητέρας-Παιδιού της περιοχής σας.

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.