«Χριστούγεννα: Όταν το βάρος της μοναξιάς διπλασιάζεται»
Γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη.
Χριστούγεννα. Μια γιορτή άμεσα συνδεδεμένη με ψώνια, στολισμό του σπιτιού, γιορτινά τραπέζια με συγγενείς, ανταλλαγές δώρων, νυχτερινή διασκέδαση με φίλους και φυσικά διακοπές από τη δουλειά ή το σχολείο.
Ωστόσο, η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου, φαίνεται να μην είναι το ίδιο ευχάριστη σε όλους, καθώς σύμφωνα με έρευνες πανεπιστημίων που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, αναφορικά με τα συναισθήματα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, περίπου το 50% απάντησαν ότι αισθάνονται μοναξιά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βυθίζονται σε αρνητικές σκέψεις, που οδηγούν ακόμα και σε κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν πως θα προτιμούσαν να κάνουν μια υπνωτική ένεση μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και να ξυπνήσουν δυο βδομάδες μετά.
Τι συμβαίνει όμως και το βάρος της μοναξιάς, τείνει να διπλασιάζεται τις γιορτινές μέρες;
Αίτια της χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή. Μια γιορτή του σπιτιού, η οποία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Μια βασική αιτία της μελαγχολίας ενός υγιούς ατόμου, είναι η μοναξιά. Σαν παιδιά, η μαμά και ο μπαμπάς είναι ο κόσμος όλος, γι’ αυτό και είμαστε απόλυτα καλυμμένοι. Μεγαλώνοντας, απογαλακτιζόμαστε από εκείνους, ψάχνουμε όμως μια άλλη αγκαλιά να χωθούμε.
Έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι αυτή την αγκαλιά; Έχουν όλοι μια οικογένεια; Χιλιάδες οικογένειες είναι διαλυμένες. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Άνθρωποι που δεν έχουν οικογένεια για να φάνε μαζί ή φίλους για να βγουν να διασκεδάσουν ή απλώς να ανταλλάξουν ευχές και δώρα, είναι λογικό αυτές τις μέρες να αισθάνονται αφόρητη θλίψη.
Ακόμα όμως κι αυτοί που ανήκουν σε μια οικογένεια, είναι όντως ευτυχισμένοι; Πολλοί είναι αυτοί που αν και ενταγμένοι σε μια οικογένεια, είναι αποξενωμένοι συναισθηματικά από το σύντροφό τους, δεν έχουν καλή σχέση με τους συγγενείς τους ή είναι τσακωμένοι ακόμα και με τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους.
Εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών υποφέρουν από φτώχια, πενθούν δικούς τους ή έχουν άρρωστους σε νοσοκομεία.
Αν σε αυτά, προσθέσουμε και την οικονομική κατάσταση που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, τότε σίγουρα υπάρχουν λόγοι για να νιώθουμε αυτές τις μέρες ακόμα πιο έντονη τη μοναξιά και τη θλίψη. Μια θλίψη που έρχεται και επισκιάζει τα πάντα…
Γιόρτασε ψυχαναγκαστικά!
Μια ιδιαίτερα ενοχλητική παράμετρο, αποτελεί το γεγονός ότι ΠΡΕΠΕΙ να είσαι χαρούμενος και σε μια ευχάριστη ψυχολογική διάθεση… ακόμα κι αν εσύ δεν είσαι!
Η ευτυχία των άλλων και η χαρούμενη διάθεσή τους, εντείνει τη διαφορά ανάμεσα στα δικά τους συναισθήματα και τα δικά μας, κάτι που κάνει πιο εμφανή τη δικιά μας μελαγχολία. Αυτό, μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο μόνοι, διότι ενώ θα έπρεπε να νιώσουμε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι όπως δείχνουν όλοι οι άλλοι, εμείς δεν τα καταφέρνουμε. Η μοναξιά λοιπόν από τη μία και η επίγνωση της ευτυχίας των άλλων, κάνουν τα μοναχικά άτομα ακόμα πιο μελαγχολικά.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το να επαναπροσδιορίσετε τις ανθρώπινες σχέσεις που έχετε συνάψει με ανθρώπους που σας περιβάλουν και την ποιότητα αυτών. Καλό είναι να μη δημιουργείτε προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτές τις οποίες μπορείτε να έχετε ρεαλιστικά και που εντέλει σας οδηγούν κατά μαθηματική ακρίβεια στην απογοήτευση. Μιλήστε στα κοντινά σας πρόσωπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τις ανασφάλειές σας.
Επίσης, καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσετε και το ουσιαστικό πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο σίγουρα δεν είναι το «καταναλώνω». Το πνεύμα των γιορτών είναι: βρίσκομαι με ανθρώπους που αγαπώ, ζω όμορφες στιγμές μαζί τους, δίνω και παίρνω αγάπη και δώρα συμβολικά που φανερώνουν τη «σκέψη» που μετράει περισσότερο και όχι το «πόσα ξοδεύει κανείς» για τον άλλον. Αν δεν έχουμε αυτά, οι βασικές ανάγκες δεν έχουν καλυφθεί, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε δυστυχισμένοι. Και όταν πασχίζουμε να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά με υλικά αγαθά, απλώς μας δημιουργούνται διαρκώς νέες ανάγκες, κάνοντας το κενό μας να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε όλα αυτά που θα θέλατε όπως πλούσιο τραπέζι, ρεβεγιόν και δώρα. Αυτά αποτελούν Χολυγουντιανό σενάριο. Στολίστε ένα δεντράκι με τα παλιά στολίδια που φέρουν αναμνήσεις, αγοράστε μικρά πρωτότυπα δωράκια και φτιάξτε γλυκά και φαγητά εσείς, αντί να τα αγοράσετε έτοιμα. Η βραδιά της Πρωτοχρονιάς δεν είναι ανάγκη να γίνει σε κάποιο κέντρο αλλά μπορεί να είναι απλά μια βραδιά καραόκε στο σπίτι. Μπορείτε να προτείνετε στους φίλους σας να μαγειρέψετε κάτι όλοι μαζί και να το απολαύσετε.
Θυμηθείτε τι πραγματικά αξίζει και τι είναι σοβαρό στη ζωή.
Ακόμα και την ώρα που το παιδί ρωτήσει «γιατί εμείς δεν έχουμε;», πρέπει να του πούμε την αλήθεια, δηλαδή το λόγο για τον οποίο δεν έχουμε, αλλά συγχρόνως να το αγκαλιάσουμε και να το κάνουμε να αισθανθεί την ψυχική αλλά και τη σωματική μας δύναμη. Αυτό είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά.
Φροντίστε λοιπόν κι εσείς να έρθετε σε επαφή με το παιδί μέσα σας, βγάζοντας τα κόμπλεξ από πάνω σας και βάζοντας τα γιορτινά σας! Βρείτε χρόνο για το εαυτό σας. Δε μπορείτε να βρίσκεστε παντού και να τους ικανοποιήσετε όλους. Χαλαρώστε, ακούστε μουσική, φροντίστε τον εαυτό σας, με όποιον τρόπο εσείς θέλετε.
Μην κλείνεστε μέσα! Ταξιδέψτε έστω και μόνοι στα στέκια της πόλης παρέα με την καλή σας διάθεση και τη μαγεία των γιορτών που απλώνεται γύρω σας. Νιώστε την αγάπη που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στα βλέμματα όλων και ποιος ξέρει…ίσως αυτή η επιλογή να είναι η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη…
«Αυτό πιστεύω μας λείπει σήμερα... Ανθρωπιά. Αγάπη. Ειλικρίνεια. Σεβασμός. Ας προσπαθήσουμε να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε να πάρουμε... Ας είμαστε δοτικοί με τους συνανθρώπους μας. Το έχουν και το έχουμε ανάγκη. Για να μη νιώσουμε ποτέ μόνοι, παρείσακτοι, ξένοι... Καλά Χριστούγεννα σε όλους.»
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: klairhseiradaki@gmail.com