Μυστικά τεχνητής διατροφής - φόρμουλας (μέρος α')
Η σίτιση με ξένο γάλα ή όπως εμείς οι γιατροί το αποκαλούμε «τεχνητή διατροφή», δεν είναι απλώς «νερό-σκόνη-μωρό», όπως μπορεί να πιστεύουν όσοι δεν έχουν εμπλακεί στην διαδικασία. Και αυτό γιατί υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορεί να προκαλέσουν ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα…
Το γάλα σε σκόνη ΔΕΝ είναι αποστειρωμένο
Και όμως! Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι το γάλα σε σκόνη, ακόμη και αυτό της πρώτης βρεφικής ηλικίας, παρόλη την κατεργασία του, μπορεί να περιέχει μικρόβια: Enterobacter sakazakii, ακόμη και στελέχη Salmonella. Αυτό συμβαίνει γιατί με την παρούσα τεχνολογία, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αποστειρωθεί το γάλα. Ο μόνος τρόπος να είστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρετε τέτοια μικρόβια στο γεύμα του μωρού σας, είναι να ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες παρασκευής του γάλακτος. Που σημαίνει ότι:
Πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε οτιδήποτε από τα σκεύη του μωρού
Αποστειρώνετε πάντοτε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε.
Μπιμπερό ανοιγμένα και αποσυναρμολογημένα (δηλαδή χωριστά φιάλες, πιπίλες, καπάκια και δακτύλιοι) πάντοτε αποστειρώνονται πριν τα χρησιμοποιήσετε. Με ειδικούς αποστειρωτές και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κάθε κατασκευαστή ή εάν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασσική κατσαρόλα: Σε καθαρή κατσαρόλα με καπάκι βάζετε όλα σας τα σκεύη (και τις λαβίδες που θα πιάσετε τα σκεύη), να καλυφθούν με καθαρό νερό της βρύσης. Στη συνέχεια τα βράζετε με το καπάκι κλειστό για τουλάχιστον 10 λεπτά (δηλαδή μετράτε 10 λεπτά από τη στιγμή που το νερό κοχλάζει και όχι από τη στιγμή που το βάζετε στη φωτιά).
Μπορείτε να τα αφήσετε μέσα στον αποστειρωτή ή στην κατσαρόλα όπως είναι κλεισμένα μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε, ή αν θέλετε να τα βγάλετε, θα τα συναρμολογήσετε και θα τα κλείσετε με τα καπάκια τους, ώστε να μην μολυνθεί το εσωτερικό τους (της φιάλης, αλλά και της επιφάνειας της πιπίλας που θα χρησιμοποιήσετε)
Για να φτιάξετε το γάλα του μωρού, χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό.
Αυτό είναι νερό της βρύσης που το έχετε βράσει, και το έχετε αφήσει να κρυώσει ως τουλάχιστον 700C. Αυτό τονίζεται, διότι τα όποια μικρόβια υπάρχουν στη σκόνη, σε θερμοκρασίες άνω των 700C σκοτώνονται, αλλά αν το νερό είναι πολύ καυτό, πχ 1000C, και βάλετε μέσα τη σκόνη, τότε η υπερβολική θερμοκρασία την καταστρέφει, δεν διαλύεται και γίνεται δύσπεπτη.
Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ./W.H.O) συστήνει ότι 1 λίτρο νερό, αφού το βράσετε για μερικά λεπτά και το αφήσετε 30 (τριάντα) λεπτά να κρυώσει, τότε έχει φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία των 700C.
Προσοχή: το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι αποστειρωμένο. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο, πάλι πρέπει να το βράσετε.
Κατάλληλη πιπίλα για την ηλικία
Οι πιπίλες, για να έχουν τη σωστή ροή, θα πρέπει η τρύπα που έχουν, να αφήνει το γάλα να τρέχει μόλις αναστρέψουμε το μπουκάλι σε συνεχή ροή και μετά σταγόνα-σταγόνα.
Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν πιπίλες ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, που έχουν από μια έως τέσσερις τρύπες.
Πρώτα το νερό, μετά τη σκόνη.
Βάζετε πρώτα τη σωστή ποσότητα νερού. Μετά τη σκόνη. Αν το κάνετε ανάποδα δε θα ξέρετε ακριβώς πόσο νερό βάλατε γιατί δεν θα είναι καθαρή η στάθμη.
ΠΑΝΤΟΤΕ ακολουθείτε τις οδηγίες παρασκευής του γάλακτος.
Συνήθως, για το κοινό γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6μηνών) είναι μια ΚΟΦΤΗ μεζούρα για κάθε 30ml νερό, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Δε χρειάζεται να δίνετε αραιωμένο γάλα. Αντίθετα, κάνοντάς το πιο πυκνό, κινδυνεύετε να προκαλέσετε ηλεκτρολυτικές διαταραχές στο μωρό σας (υπερτονική αφυδάτωση). Κοφτή μεζούρα σημαίνει να ‘ναι γεμάτη ακριβώς στα χείλη, σαν να ναι κομμένη με το μαχαίρι.
Φτιάχνετε πάντοτε τόση ποσότητα ώστε να περισσεύουν 30 cc
Π.χ. αν το μωρό σας πίνει γενικά 120 cc ανά γεύμα, εσείς θα φτιάχνετε 150 cc και θα πετάτε 30 cc ανά γεύμα. Αν πιει τα 150 cc όλα, στο επόμενο γεύμα, θα του φτιάξετε 180 cc. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας έφαγε, χόρτασε και σταμάτησε μόνο του (κι όχι γιατί απλώς του τελείωσε το γεύμα) και ΔΕΝ έχει πιεί αέρα.
Γνωρίζω πολύ καλά πόσο ακριβό είναι το τεχνητό γάλα και πόσο δύσκολο είναι να πετάτε μια μεζούρα ανά γεύμα (δηλαδή κάπου 8-9 μεζούρες την ημέρα). Δυστυχώς η τεχνητή διατροφή είναι ακριβή.
Ανακατεύετε το γάλα με ήπιες κινήσεις
Φτιάχνετε γάλα, όχι φραπόγαλο! Ο αφρός σημαίνει ότι το μωρό σας θα πιει αέρα, και αυτό δεν το θέλουμε.
Ελέγχετε την θερμοκρασία του γάλακτος στο εσωτερικό του καρπού σας
Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και αντιλαμβάνεστε καλά εκεί τις θερμοκρασίες. Αφού φτιάξετε το γάλα και το ανακινήσετε, δοκιμάζετε το γάλα στάζοντας κάποιες σταγόνες στο δέρμα σας. Να μην το αισθάνεστε καν ζεστό, αλλά ουδέτερο. Αν είναι ζεστό, βάζετε το μπιμπερό σφραγισμένο με το καπάκι του κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό να κρυώσει, ώστε να φτάσει σε τέτοια θερμοκρασία που να είναι περίπου ίση με το δέρμα σας. Τότε θα το δώσετε (το νερό τρέχει πάνω στην εξωτερική επιφάνεια του μπουκαλιού, όχι στην πιπίλα).
Μείνετε συντονισμένοι, την επόμενη βδομάδα ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου με ακόμα πιο σημαντικά tips, για το τάισμα του μωρού σας με φόρμουλα (γάλα σε σκόνη) και το μπιμπερό.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: lazopoulounatalia@gmail.com