Μυστικά τεχνητής διατροφής - φόρμουλας (μέρος β')

Ταΐζετε το μωρό σας πάντα σε καθιστή θέση στην αγκαλιά σας. ΞΥΠΝΙΟ.
Για να μην μπερδεύεστε, στηρίζετε το μωρό σας στο ίδιο πόδι με το χέρι που το κρατάτε (π.χ. αν το κρατάτε με το δεξί σας χέρι, το βάζετε με τον ποπό στο δεξιό σας μηρό). Να ‘ναι σχεδόν καθιστό, ώστε να μην πνίγεται.
Εννοείται ότι το βρέφος πίνει το γάλα του καθιστό στην αγκαλιά σας κι όχι καθιστό σε ριλάξ/καροτσάκι/κρεβατάκι.

ΔΕΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟ.
ΔΕΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟ.

Αν το μωρό σας τραβάει το κεφάλι του, διώχνει την πιπίλα και αρνείται να φάει, το πηγαίνετε στον παιδίατρο (τον δικό σας ή στο εφημερεύον). ΠΟΤΕ δεν ταίζετε βρέφος που κοιμάται. Είναι κατάχρηση εξουσίας και δεν αντιμετωπίζετε το πραγματικό πρόβλημα του παιδιού σας που είναι η άρνηση λήψης τροφής, που συχνά κρύβει ιδιαίτερη παθολογία.

Το μπιμπερό το κρατάει ο/η τροφός, όχι το βρέφος.
Κρατάτε το μπιμπερό τόσο «κάθετο» ώστε όσο τρώει το βρέφος σας, να ‘ναι πάντοτε γεμάτη όλη η θηλή του μπιμπερό, από το λαιμό της. Έτσι δε θα πίνει αέρα και μειώνετε την πιθανότητα αναγωγών, δυσπεψίας, ανησυχίας, κολικών.

ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ.
ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΣΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ/ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ/ΚΕΦΑΛΑΡΙΑ.

Έχει αποδειχτεί ότι τα βρέφη που πίνουν ξαπλωμένα, κάνουν πολύ συχνότερα ωτίτιδες και πνευμονίες από εισρόφηση γιατί πνίγονται με το γάλα. Αυτό ισχύει και για τα νήπια που είναι σε θέση να κρατούν το δικό τους μπιμπερό. Δεν θα τους επιτρέπετε να πίνουν ξαπλωμένα. (Αν και κανονικά πρέπει να κόβεται το μπιμπερό μετά την ηλικία των 12 μηνών, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα...) Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να τρώει ή να πίνει ξαπλωμένος!!!

Πριν ξεκινήσετε τη σίτιση του βρέφους, βάλτε στο λαιμό του μια πετσετούλα ή μια υφασμάτινη σαλιάρα.
Συχνά «τρέχει» γάλα από το στόμα του μωρού προς τον λαιμό του και μένει εκεί στις πτυχές του δέρματος, ερεθίζοντας το δέρμα και κάνοντας τελικά δερματίτιδα. Πάντοτε να θυμάστε, μετά από κάθε γεύμα να σκουπίζετε εκεί την περιοχή.

Μην πιέζετε την πιπίλα μέσα στο στόμα του.
Το γεύμα με μπιμπερό θα πρέπει να μιμείται το θηλασμό: δηλαδή, το βρέφος πρέπει να «τραβάει» το γάλα που θέλει. Εσείς θα κρατάτε την πιπίλα του μπιμπερό στο στόμα του βρέφους και θα ασκείτε λίγη «αντίσταση», να νιώθετε ότι το βρέφος σάς το τραβάει από τα δάχτυλα. Έτσι το μωρό σας επιλέγει την ποσότητα του γεύματός του και είναι «ενεργός» μέτοχος στο γεύμα του και όχι ένας παθητικός δέκτης, που τον μπουκώνετε με γάλα.

Το μωρό σας τρώει όποτε και όσο εκείνο θέλει.
Ξεχάστε (κι εδώ) το να βάλετε εσείς το βρέφος σας σε πρόγραμμα. Αυτό θα βάλει εσάς στο δικό του πρόγραμμα κι αν δεν προσαρμοστείτε, κακό δικό σας θα κάνετε, γιατί θα σπάσετε και τα δικά του και τα δικά σας νεύρα.  Τα βρέφη που πίνουν ξένο γάλα αργούν να ξαναπεινάσουν –σε σύγκριση με τα βρέφη που θηλάζουν- γιατί το ξένο γάλα δεν είναι τόσο εύπεπτο όσο το μητρικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να φάνε πριν το τρίωρο!

Αντίστοιχα, δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που κλαίνε πρέπει να τους χώνετε ένα μπιμπερό στο στόμα. Μπορεί να θέλουν άλλαγμα ή αγκαλιά (ναι, κι αυτό εντάσσεται στις βασικές τους ανάγκες....Όταν μάθουν να απασχολούνται μόνα τους με τους New York Times, δε θα σας έχουν ανάγκη...). Τα βρέφη που κάθε φορά που κλαίνε τους δίνουν μόνο μπιμπερό και δεν απασχολούνται με αγκαλιά, χάδια, παιχνίδι, κουβέντα, συνδέουν το φαγητό με την συναισθηματική ανάγκη και γίνονται παχύσαρκοι ανασφαλείς ενήλικες.

Μην ψυχαναγκάζεστε με το ότι το βρέφος σας πρέπει να φάει μια συγκεκριμένη ποσότητα σε κάθε γεύμα απαραιτήτως. Ούτε εσείς τρώτε την ίδια ποσότητα σε κάθε σας γεύμα. Καλύτερο είναι για να παρακολουθείτε τη σίτιση του μωρού σας μέσα στην ημέρα, να κρατάτε ημερολόγιο με ώρες και ποσότητες, του τύπου «6πμ-ήπιε 160 από τα 180 – 10πμ 100 από τα 180»  ώστε, αν κάτι σας απασχολεί να μπορείτε να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.

Το γεύμα δε διατηρείται... αιώνες.
Μετά από 2 ώρες το γάλα που έχει μείνει στο μπιμπερό ΤΟ ΠΕΤΑΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΝΕΤΕ.

Ξεπλένετε αμέσως από τα υπολείμματα τα χρησιμοποιημένα μπιμπερό, με ζεστό νερό.  Έτσι μειώνετε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά πιάτων στα μπιμπερό του μωρού σας και την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων. ΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΞΑΝΑ. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να έχετε 6-8 μεσαίου μεγέθους μπιμπερό (όσα χωράει ο αποστειρωτής σας), ώστε να μην τρέχετε διαρκώς πανικόβλητες να αποστειρώνετε μέσα στη νύχτα.

Ρεύετε το βρέφος σας μετά από κάθε γεύμα.
Το κρατάτε αγκαλιά για να ρευτεί,
-είτε στο ώμο σας
ώστε το κορμάκι του να είναι σε κάθετη θέση προς το πάτωμα (προσοχή στις μαμάδες με «ζηλευτό» μπούστο, γιατί θα δείτε ότι βάζοντας το μωρό σας στον ώμο, το κορμί του ακουμπαέι στο στήθος σας και δεν είναι κάθετο αλλά σχεδόν ξαπλωμένο) και τρίβετε την πλατούλα του
-είτε σε καθιστή θέση
για να ρευτεί πρέπει το στομάχι του να ‘ναι στην ίδια ευθεία με το στόμα του στο κάθετο επίπεδο, αλλιώς δεν μπορεί να βγάλει τον αέρα!

Το κρατάτε για 30 λεπτά. Αν δεν ρευτεί μέχρι τότε και έχει αποκοιμηθεί, μπορείτε να το βάλετε για ύπνο σε ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ (ανάσκελα).

Το πώς το ρεύετε σε όρθια και σε καθιστή θέση, φαίνεται πολύ ωραία στο παρακάτω βιντεάκι:

ΜΗΝ ΖΗΛΕΥΕΤΕ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΜΩΡΑ.
Οι μαμάδες που καυχώνται ότι το τριών μηνών μωρό τους «κατεβάζει» 240cc γάλα ανά τρίωρο και έχει φτάσει τα 8 κιλά, θα το «βρουν μπροστά τους». Τα χοντρά μωρά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες. Εφόσον το μωρό σας αναπτύσσεται σωστά, σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας, δε χρειάζεται να γίνει το ανθρωπάκι της Michelin. Παρακαλώ εξηγήστε το στη γιαγιά που θα το ταΐζει. Το κατοχικό σύνδρομο εξακολουθεί να μας κυνηγάει ως έθνος.

Αν προσέχετε και τηρείτε τους κανόνες της τεχνητής διατροφής, το μωρό σας θα χρειαστεί λιγότερες επισκέψεις σε ειδικούς, θα αποφύγετε άχρηστες εξετάσεις και ειδικά σκευάσματα και φάρμακα.

Και θα βάλετε τα θεμέλια για μια σωστή διατροφή ως την ενήλικη ζωή.

Καλή του όρεξη!

Οδηγίες από τον Π.Ο.Υ.

http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Bottle_en.pdf

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...