«Παιχνιδο-μαθαίνοντας τα μέρη του λόγου»

Σήμερα όμως ας δούμε ένα παιχνιδομάθημα για όλα... ένα ωραίο παιχνιδομάθημα για την αρχή, για επανάληψη και «ξεμπέρδεμα».

Σε ένα χαρτόνι ή σε μια λευκή κόλλα ζωγραφικής  τα παιδιά σχεδιάζουν 10 σπίτια και τα χρωματίζουν.

Στην πόρτα κάθε σπιτιού γράφουν από ένα μέρος του λόγου...

Ρήμα, Ουσιαστικό, Επίθετο, Επίρρημα, Σύνδεσμος, Αντωνυμία, Μετοχή, Επιφώνημα, Πρόθεση, Άρθρο.  Παροτρύνουμε τα παιδιά να χρωματίσουν όπως εκείνα θέλουν το μέρος και να προσθέσουν ότι θέλουν δίνοντάς τους τον απαιτούμενο χρόνο και τα κατάλληλα υλικά.

Αφού εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι το κάθε μέρος του λόγου... ψάχνουμε να βρούμε τους κατοίκους του σπιτιού... κόβουν λέξεις από εφημερίδες ή περιοδικά κι έπειτα τις κολλούν στο κατάλληλο «σπίτι» - κατηγορία ή μπορούν να τις γράφουν με χρωματιστούς μαρκαδόρους.

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη και έπειτα αφού τους δοθεί η κατάλληλη εξήγηση από εσάς, να βρουν το σωστό.

- Είναι η λέξη «παίζω» επίθετο;

- Επίθετο είναι η λέξη που  μας λένε πως είναι τα ουσιαστικά...

- Άρα το παίζω...

- Το παίζω μας λέει ότι κάτι κάνουμε.

- Άρα το παίζω είναι ρήμα.

Φτιάξτε την πόλη ή το χωριό «ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ» και βρείτε την ευκαιρία να μιλήσετε για αυτά, να τα θυμηθείτε ξανά αλλά και να τα ξεχωρίσετε. 

Στο τέλος επαινέστε και κρεμάστε την πόλη σε ένα σημείο του δωματίου που θα είναι εμφανές και το παιδί θα μπορεί να έχει καθημερινή οπτική επαφή!

 
 Γιάννης ( Δ΄δημοτικού)
 
Όνομα Συγγραφέα:
Η Ελένη Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Καστέλι Κισσάμου στην Κρήτη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής...