Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά...
Όλοι συμφωνούμε στο πόσο καλό κάνει ο ύπνος στα μωρά. Και οι παιδίατροι και οι μαμάδες, που μπορούν να πάρουν μια ανάσα όσο το μωρό κοιμάται.
Ωστόσο, ο χειρότερος εφιάλτης της μωρομάνας, ότι ξαφνικά θα βρει το μωρό της να μην αναπνέει στον ύπνο του, είναι υπαρκτός. Έχει και όνομα: Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου του Βρέφους (Sudden Infant Death Syndrome,SIDS ) και έχει απασχολήσει τους γιατρούς πολλά χρόνια τώρα. Είναι όλα εκείνα τα μωρά που, παρότι ήταν υγιή και χωρίς κανένα πρόβλημα, σταμάτησαν στον ύπνο τους να αναπνέουν.
Ανάσκελα ή μπρούμυτα; Ή στο πλάι; Κι αν πνιγεί; Ζέστη ή κρύο; Πόσα φορμάκια – κουβερτούλες - σεντονάκια στο κρεβάτι;
Όσα συστήνουμε παρακάτω είναι οι επίσημες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για ασφαλή ύπνο που δημοσιεύτηκαν το 2011:
1. ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΣΚΕΛΑ…
…όχι μπρούμυτα ή στο πλάι. Από το 1992 που εφαρμόζεται επίσημα η ύπτια θέση ύπνου στις ΗΠΑ, οι αιφνίδιοι θάνατοι βρεφών έχουν μειωθεί στο μισό. Ακόμα και αν το μωρό σας πάσχει από την περιβόητη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η ύπτια θέση δεν είναι επικίνδυνη. Αντίθετα, ο ύπνος μπρούμυτα ή στο πλάι, θεωρείται ένας από τους παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών ως την ηλικία του ενός έτους.
Η ύπτια θέση ύπνου θα πρέπει να εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα ζωής.
2. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΦΗΝΕΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ
...ούτε και κανένα άλλο παρόμοιο αντικείμενο που να περιορίζει το βρέφος σε μια συγκεκριμένη θέση στο κρεβάτι. Όχι μόνον δεν προφυλάσσει το βρέφος από Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου, αλλά θεωρείται και επικίνδυνο να προκαλέσει ασφυξία λόγω της ενσφήνωσης.
3. ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΗ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
Αν ονειρεύεστε χνουδωτές κουβερτούλες, δαντελένιες μαξιλαροθήκες, αρκουδάκια μέσα στην κούνια και πολύχρωμες μπάντες, θα απογοητευτείτε. Η ασφάλεια του μωρού σας επιβάλλει στυλ μίνιμαλ, λιτό και απέριττο, και όχι μπαρόκ πολυτέλειες.
Δηλαδή: το στρωματάκι του πρέπει να ‘ναι σκληρό κι επίπεδο, όχι μαλακό που να βουλιάζει και να είναι φτιαγμένο για το συγκεκριμένο κρεβατάκι, ώστε να μην αφήνει κενά που μπορεί να χωθεί πατουσάκι ή χεράκι.
Το σεντόνι του τεντωμένο πολύ καλά στο κρεβάτι (σαν στρατιωτική κουκέτα ένα πράγμα). Το κρεβατάκι πρέπει να ‘ναι άδειο από οποιοδήποτε αντικείμενο.
Τα βρέφη ΔΕΝ κοιμούνται με μαξιλάρι, γιατί ΔΕΝ το χρειάζονται. Είναι έτσι φτιαγμένο το κορμάκι τους ώστε το κεφαλάκι τους να ‘ναι μεγάλο σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα και να μην χρειάζεται υποστήριξη ο αυχένας όπως στους μεγάλους. Αντίθετα, τα μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στο μωρό.
Επίσης, έχει βρεθεί ότι και οι «προστατευτικές υφασμάτινες μπάντες» στις κούνιες δεν προστατεύουν τα βρέφη από χτυπήματα και αντίθετα, έχουν συσχετιστεί με θανάτους βρεφών που είτε μπλέχτηκαν μέσα σε αυτές ή τα κορδόνια τους, είτε «κόλλησαν» επάνω τους το πρόσωπό τους και έπαθαν ασφυξία.
4. ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ Ή ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ
Γιατί μπορεί να παγιδευτούν μέσα σε αυτά και να χαθούν από ασφυξία. Μην ξεχνάτε, το μωρό σας δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενο από το πρόσωπό του μέχρι να φτάσει 7 μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι αν μέσα στον ύπνο του καλυφθεί το πρόσωπό του από σκεπάσματα, δεν μπορεί να το ελευθερώσει μόνο του!
5. ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟ ΓΟΝΙΩΝ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥΣ.
Ως 6 μηνών τουλάχιστον τα βρέφη πρέπει να παραμένουν μέσα στο γονεϊκό υπνοδωμάτιο, ώστε να τα παρακολουθείτε καλύτερα. Όχι όμως να κοιμούνται στο κρεβάτι σας. Η υπερβολική κούραση των γονιών, τα σκεπάσματα των ενηλίκων, γονείς καπνιστές, κάνουν το δικό σας κρεβάτι επισφαλές για το αγγελούδι σας. Οι συσκευές που πωλούνται για να σας επιτρέπουν να το κοιμίζετε μέσα στο κρεβάτι σας (co-sleepers) δε σας εξασφαλίζουν.
Ρητά απαγορεύεται να κοιμάται το βρέφος σας με άλλο παιδί, ακόμη και δίδυμο μωρό.
6. Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ.
Για 6 μήνες αποκλειστικός θηλασμός. Τίποτε καλύτερο από τη μαμά...
7. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ!
Το μωράκι σας ζεσταίνεται εύκολα, και η υπερβολική ζέστη είναι επικίνδυνη για το μωρό σας στον ύπνο του. Ντύστε το με μόνον ένα ρουχαλάκι επιπλέον σε σχέση με αυτό που εσείς χρειάζεστε για να είστε άνετα. Προσοχή αν το βρείτε ιδρωμένο ή πολύ ζεστό, το έχετε παραντύσει!
8. ΤΑ ΜΟΝΙΤΟΡ ΓΙΑ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΑ ΒΡΕΦΗ.
Ο παιδίατρός σας θα το συστήσει, μόνον αν το μπεμπάκι σας έχει κάποιο συγκεκριμένο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και χρειάζεται τέτοια παρακολούθηση.
9. Η ΠΙΠΙΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ.
Ως την ηλικία των τριών μηνών δρα προστατευτικά προς το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Θα τη δώσετε μετά τις πρώτες 3-4 εβδομάδες ώστε να έχει εγκατασταθεί ο θηλασμός και μόνο στον ύπνο.
Δεν την κρεμάμε με κορδόνια ή αλυσίδες πάνω στα βρέφη - κινδυνεύουν να τυλιχτούν με αυτά και να πνιγούν.
10. ΔΕΝ ΚΟΙΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΣΕ ΡΙΛΑΞ - ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ – ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ – ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ – ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ - ΜΑΞΙΛΑΡΕΣ.
Θα πρέπει να μεταφέρετε το βρέφος στο κρεβατάκι του το συντομότερο δυνατόν.
11. ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ, ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ.
Η πρηνής θέση για παιχνίδι, δυναμώνει το μωράκι σας και το βοηθάει να αναπτυχθεί, αλλά θα το βάλετε μόνον όσο είναι ξύπνιο και εσείς το επιβλέπετε.
Εννοείται ότι ο εμβολιασμός του μωρού, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του οινοπνεύματος και άλλων ουσιών από τους γονείς, θα προστατεύσουν το μωρό σας. Απλώς επιλέξαμε να τονίσουμε τα συνηθέστερα «ύπουλα» λάθη που παρατηρούμε από τους γονείς.
Και όνειρα γλυκά...
(Για μελετηρές μαμάδες...
SIDS and other sleep-related infant deaths: expansion of recommendations for a safe infant sleeping environment. Pediatrics 2011; 128:1030-1039)
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: lazopoulounatalia@gmail.com