Οι πτώσεις - Γραμματική
Στη νέα ελληνική γλώσσα, οι πτώσεις είναι τέσσερις: η ονομαστική, η γενική, η αιτιατική και η κλητική.
Τις συναντάμε στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό. Αυτά , τα μαθαίνουμε, τα γράφουμε και τ’ ακούμε γιατί είναι πολύ σημαντικά.
Ας παίξουμε ένα κινητικό παιχνίδι, για να εμπεδώσουμε τις πτώσεις και στους δυο αριθμούς.
Σ’ έναν ανοιχτό χώρο του δωματίου μας, τοποθετούμε τέσσερα χαρτιά Α4 που γράφει το καθένα τ΄ όνομα της κάθε πτώσης , σχηματίζοντας ένα νοητό τετράγωνο με ίσες αποστάσεις.
Στο κέντρο του τετραγώνου τοποθετούμε μια κόλλα Α4 που στη μια πλευρά της γράφει «Ενικός Αριθμός» και στην άλλη πλευρά της γράφει «Πληθυντικός Αριθμός».
Ο παίχτης, αναλαμβάνει να κλίνει ένα ουσιαστικό προφορικά, διανύοντας μια πορεία ξεκινώντας απ΄ το κέντρο με την κόλλα του κέντρου «Ενικός Αριθμός», πηδάει ή προχωράει στην ονομαστική, στην γενική, στην αιτιατική, στην κλητική, αφού γυρίσει την κόλλα του κέντρου «Πληθυντικός Αριθμός» πηγαίνει με τη σειρά σε κάθε πτώση, μέχρι να ολοκληρώσει την κλίση του ουσιαστικού που του δόθηκε. Σε περίπτωση λάθους κάνει ένα βήμα πίσω.
Το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο μπερδεύοντας τη σειρά των πτώσεων.
Ένας τρόπος για να κλίνουν άπειρα ουσιαστικά, να εμπεδώσουν τις πτώσεις, τους αριθμούς, χωρίς να βαρεθούν.
Όταν θα χρειαστεί να κάνουν το ίδιο στο χαρτί θα τους είναι πολύ πιο εύκολο!
Θέλετε κι' άλλο Παιχνιδομάθημα;
Μυστικές αποστολές & μικροί ντεντέκτιβ!
Πόσες λέξεις μπορείς να βρεις για να μην τελειώσει η κλεψύδρα σε σένα;
Το μάθημα της γεωγραφίας είναι ιδανικό για παιχνίδια! Όταν έχουμε να μάθουμε τόσες πληροφορίες, ονόματα και περιοχές πρέπει να βρίσκουμε διασκεδαστικούς τρόπους!
Στην ε’ δημοτικού, στο μάθημα της γεωγραφίας, μαθαίνουμε τα βουνά της Ελλάδας. Φτιάχνουμε κάρτες με τα βουνά της Ελλάδας. Αναποδογυρίζουμε τις κάρτες και τις ανακατεύουμε. Κάθε παίχτης διαλέγει μια κάρτα. Νικάει αυτός που έχει διαλέξει το βουνό με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Παίρνει και τις δυο κάρτες. Στο τέλος νικάει ο παίχτης που έχει μαζέψει τις περισσότερες κάρτες, δηλαδή τα περισσότερα βουνά! Παίζουμε όσες φορές θέλουμε, μέχρι να μάθουμε τα βουνά και τα υψόμετρα.