Co-sleeping or NOT co-sleeping ιδού η απορία

Ποτέ μη λες ποτέ.  Αυτό έχω να δηλώσω περίτρανα και να χαλάσω τον κανονα για άλλη μια φορά. 
 
Θα  το θέσω λίγο πιο γλυκά. 
 
Μη κρίνεις και μη ‘κοροϊδεύεις’ το τι κάνουν οι άλλοι γιατί ποτέ δε ξέρεις!
 
Πριν πολλά χρόνια ένα πολύ κοντινό μου ζευγάρι με δύο παιδάκια μου έλεγε χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι τα παιδιά τους κοιμούνται μαζί τους στο κρεβάτι. 
 
Μάλιστα, επειδή δε χωράνε η μάνα μένει στο διπλό με τη μια κόρη και ο πατέρας πάει στο παιδικό με την άλλη.
 
Τότε είχα φρικάρει... και ακόμη φρικάρω, με τη διαφορά ότι τώρα κάνω σχεδόν το ίδιο.
 
Επιτρέπω στον Οδυσσέα να κοιμάται μαζι μας τα βράδια.
 

Καθώς όμως νοιώθω ατελείωτες ενοχές για αυτό το γεγονός, βρίσκω κάθε βράδυ και μια δικαιολογία προκειμένου να τον κρατήσω στο κρεβάτι μας. 

 
Μια βήχει, μια έχει μύξες, την άλλη είναι τόσο γλυκούλης ας μείνει εδώ να τον κοιτώ κ.ο.κ.
 
Όλα ξεκίνησαν – και συνεχίζουν-  με το γεγονός ότι ο Οδυσσέας πηγαίνει για ύπνο στις 19:30 στο κρεβάτι μας , όπου ξαπλώνω δίπλα του, του δίνω το γάλα του και αποκοιμιέται εκεί. 
 
Όταν δεν είμαι υπερ-κουρασμένη και κοιμάμαι μαζί του, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να τον πάω στο κρεβάτι του, τον πηγαίνω στο δωμάτιο του και όλα καλά. 
 
Είναι πολλές όμως οι φορές που αντιλαμβάνομαι εγώ από μόνη ότι με κοροϊδεύω. Ψάχνω δικαιολογίες και μάλιστα μη θέλοντας να κάνω εγώ το λάθος, ρωτάω το Χρήστο.  
-Αγάπη μου τι λες να κοιμηθεί ο Οδυσσέας στο κρεβάτι μας; Είναι πολύ μπουκωμένος. 
 
Ξέρω! Ξέρω πολύ καλά ότι είναι μέγα λάθος και ότι για άλλη μια φορά συμπεριφέρομαι εγωιστικά και κατ’ ουσίαν κοιτάω την πάρτη μου. Ω ναι! 
 
Εγώ είμαι αυτή που θέλω να τον κοιτάζω όταν κοιμάται. 
 
Εγώ είμαι που βαριέμαι να σηκωθώ τη νύχτα εάν ξυπνήσει για να τον ξανακοιμήσω στο δωμάτιο του. 
 
Εγώ είμαι που νυστάζω αφόρητα την ώρα που τον νανουρίζω και βρίσκομαι σε λήθαργο όταν τον έχει πάρει ο ύπνος, οπότε κάνω ότι κοιμάμαι για να μη σηκωθώ από τη ζεστασιά του κρεβατιού να τον πάω στο κρεβάτι του.
 
Τουλάχιστον, είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου την επόμενη ημέρα. 
 
Συζητώντας το με αρκετό κόσμο άκουσα τα χειρότερα. Ότι θα γίνει το παιδί σου μαμμόθρεφτο, δε θα γίνει ποτέ ανεξάρτητο στη ζωή του, θα το σκάσεις στον ύπνο σου,  θα χαθεί η σχέση του ζευγαριού  και πολλά άλλα τραγικά. 
 
Αυτό που μου είχε κολλήσει πιο πολύ απ’όλα είναι το οτι ότι ο Οδυσσέας δε θα είναι ποτέ ανεξάρτητος.
 
Έτσι άρχισα το διάβασμα. Έπρεπε να μάθω...

Το πιο εντυπωσιακό που διάβασα είναι το 80% των μαμάδων που θηλάζουν κοιμούνται με το μωρό τους!  Είναι, όπως και να το κάνεις, μια ανακούφιση το να ξέρεις ότι δε το κάνεις μόνο εσύ κι ότι μάλλον μόνο εσύ έχεις το θάρρος να το παραδεχθείς ανοιχτά.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως το μεγαλύτερο αρνητικό αυτής της κατάστασης συμβαίνει στη μητέρα και όχι στο παιδί! Ω ναι!
Έρευνα του  Ben-Gurion University of the Negev, δείχνει οτι το co-sleeping έχει αρνητική επίδραση στην υγεία της μητέρας, καθώς η ποιότητα του ύπνου της μητέρας είναι πολύ χειρότερη όταν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο ή στο ίδιο κρεβάτι. 
 
Η έρευνα κατέγραψε το ‘στριφογύρισμα’ της μητέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου πριν και μετά την εγκυμοσύνη και αφού το παιδί κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο ή κρεβάτι με τη μητέρα.Το αποτέλεσμα;

Για τα μωρά οι συνήθειες του ύπνου δεν είχαν καμία διαφορά είτε κοιμόντουσαν με τους γονείς είτε μόνα τους.  Οι μητέρες όμως…. Ξυπνούσαν πιο συχνά από τις μητέρες που δεν είχαν τα μωρά μαζί τους, ενώ παρέμεναν ξύπνιες 20 λεπτά περισσότερο.

Επιπλέον διάβασα μια έρευνα του James McKenna, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και διευθυντής του Monther-Baby Behavioral Sleep Labatory, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το co sleeping δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για την οικογένεια ενώ καταρρίπτει τους πολλούς από τους μύθους που έχω ακούσει μέχρι σήμερα.
 
Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο έχουν αποδείξει ότι: τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους γίνονται πιο ανεξάρτητοι ενήλικες και συχνά με λιγότερες φοβίες. Αυτό γιατί αυτά τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς νοιώθουν ότι έχουν την ύποστήριξη΄τους και ότι όλα είναι οκ.
 
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο από την ίδια έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που κοιμούνται με τα παιδιά τους έχουν δηλώσει ότι αυτό το γεγονός τους έχει κάνει πιο ευρυματικούς ως προς τα μέρη που κάνυον σεξ!

Είναι μαγικό το πως τα πράγματα δεν έχουν άσπρο ή μαύρο! 

Διαλέξτε πιο είναι αυτό που κάνει εσάς, το σύντροφο σας και φυσιά το παιδί σας να νοιώθετε καλά και απο εκεί και πέρα όλα θα είναι σωστά !

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα, σας φιλώ, 

Αγγελική. 

ΥΓ. Διαβάστε περισσότερα άρθρα μου με ένα κλικ εδώ. 

 
Όνομα Συγγραφέα:
Γεια! Είμαι η Αγγελική Μπαμπαλούκα, Έχω δουλέψει για πολλά χρόνια ως marketer σε μεγάλες εταιρείες αλλά ακόμη περισσότερα χρόνια στο εμπορικό τμήμα διάφορων μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ως...
Blog Tags: