Επιλόχειος κατάθλιψη (μέρος α')

Είναι γεγονός πως ο ερχομός ενός παιδιού σηματοδοτεί ποικίλες αλλαγές μέσα στην οικογένεια, στις οποίες και οι δύο γονείς καλούνται να προσαρμοστούν. Έτσι, όσο και ευχάριστο γεγονός να είναι η γέννηση ενός παιδιού πολλές φορές μπορεί οι γονείς να νιώθουν απροετοίμαστοι και αγχωμένοι για το μεγάλωμά τους και τις ευθύνες. Ιδιαίτερα, η γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο νέο της ρόλο και στις πολλαπλές υποχρεώσεις της.

Δεν είναι σπάνιο, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα, αμέσως μετά τη γέννα, να παρουσιάζουν προσωρινή κατάθλιψη. Η κατάθλιψη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της λοχείας, ονομάζεται επιλόχειος κατάθλιψη και οφείλεται κυρίως στην ορμονική ανισορροπία. Έχει παρατηρηθεί ότι μία μορφή κατάθλιψης μπορεί να «χτυπήσει» και το 10% περίπου των ανδρών, όχι βέβαια λόγω των ορμονών αλλά από άγχος και φόβο για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κατάστασης.

Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει και επηρεάζει σχεδόν το 80% των λεχώνων. Τα συμπτώματά της σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι τόσο έντονα και μπορούν να απαλειφθούν μέσα σε λίγες βδομάδες, ακόμα και χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η πιο σοβαρή μορφή όμως της κατάθλιψης αυτής, είναι στις περιπτώσεις όπου αναγνωρίζεται αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό, μάλιστα φαίνεται να εκδηλώνεται στο 10-16% των γυναικών.

Τα συμπτώματα της ήπιας επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Στεναχώρια και θλίψη
  • Άγχος
  • Ξέσπασμα σε κλάματα
  • Δυσκολία στον ύπνο

Αυτά τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται εντός λίγων ημερών μετά τη γέννα και φεύγουν 10 με 12 μέρες μετά από αυτήν. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα σε αυτήν την περίπτωση είναι να παίρνει επιβεβαίωση και βοήθεια από άλλα πρόσωπα και κυρίως από το σύζυγό της, τόσο για τις δουλειές του σπιτιού, αλλά κυρίως για τη φροντίδα του νεογνού.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής επιλόχειας κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από βδομάδες μέχρι και χρόνο, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονα. Αποτέλεσμα η γυναίκα να νιώθει πως είναι ανήμπορη να βοηθήσει το παιδί της και τον εαυτό της. Ακόμα και απλές δουλειές, όπως το μαγείρεμα, οι δουλειές του σπιτιού ή και το ντύσιμο φαντάζουν αδύνατες. Συχνά, οδηγείται στην απομόνωση και έχει έντονο στρες, ξεσπάσματα θυμού και αίσθημα απελπισίας.

Η αντιμετώπιση όταν τα συμπτώματα γίνουν αντιληπτά, είναι η επίσκεψη σε ψυχίατρο που θα κρίνει αν είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή. Επίσης η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να αντιληφθεί το νέο της ρόλο και να αντιμετωπίσει τις φοβίες της.

Διαβάστε το άρθρο: Επιλόχειος κατάθλιψη (μέρος β') εδώ.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797