Όταν το παιδί έχει διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις

Καλώς ή κακώς ζούμε σε μία κοινωνία, όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού και να αποτελεί μία από συνήθεις φοβίες και ανησυχίες των γονέων, αντιμετωπίζοντας την συχνά, σαν να είναι ασθένεια και κάτι το οποίο, χρήζει θεραπείας.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, είναι πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός που θα έχει κανείς, είναι προδιαγεγραμμένος, καθώς πληθώρα επιστημονικών ευρημάτων αποδεικνύει, πως ομοφυλόφιλος γεννιέσαι και δεν γίνεσαι, επομένως δεν είναι κάτι που μπορεί ή πρέπει να αλλάξει.
Όταν ένας γονιός μαθαίνει πως το παιδί του είναι ομοφυλόφιλο, μπορεί αρχικά να σοκαριστεί και να έχει άρνηση. «Το δικό μου το παιδί αποκλείεται να είναι γκέι», λένε πολλοί γονείς, όταν ακούν πρώτη φορά αυτό το γεγονός.

Η ενοχή είναι επίσης, ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθει ένας γονιός, καθώς μπορεί να σκέφτεται ότι έφταιξε εκείνος ή ότι δεν έκανε κάτι καλά, γι’ αυτό το παιδί του έχει αυτές τις σεξουαλικές προτιμήσεις.
Επίσης, οι γονείς μπορεί να μπουν σε μια διαδικασία πένθους, καθώς σκέφτονται πως η εικόνα που είχαν μέχρι στιγμής για το παιδί τους, δεν υπάρχει πια.
Ακόμα, κυριεύονται από ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως είναι για παράδειγμα η μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων, ενώ πολλοί από αυτούς, φοβούνται μήπως το παιδί και η οικογένειά τους στιγματιστεί από αυτό το γεγονός.

Οι παρακάτω συμβουλές, θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν την περίπτωση που μάθατε πως το παιδί σας είναι ομοφυλόφιλο:
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Είτε το ανακαλύψατε μόνοι σας είτε σας το ανακοίνωσε το παιδί σας, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε σπασμωδικά, επικριτικά ή επιθετικά.
Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις , δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας μέχρι να ηρεμήσετε και να δείτε τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης αυτής, χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς.
Ακούστε το παιδί σας. Αφήστε το να σας πει ελεύθερα πώς νιώθει, τις σκέφτεται, τι πώς αισθάνεται για την σεξουαλική του επιλογή. Έπειτα, μπορείτε να μοιραστείτε και εσείς μαζί του δικές σας σκέψεις και προβληματισμούς.
Βοηθήστε το παιδί να αποδεχτεί τον εαυτό του, να νιώσει καλά με την επιλογή του, απαλλαγμένο από το άγχος και το φόβο σχετικά με το πώς θα το δεχτεί ο περίγυρός του.
Ενημερώστε το σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν, καθώς και για το πώς μπορεί να προφυλαχτεί.
Δείξτε του με τη στάση σας πως το στηρίζετε και πως μπορεί να σας εμπιστευτεί.
Μην αποφεύγετε οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα και μην υποδύεστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, μέσα στην αμηχανία σας και το φόβο σας να μιλήσετε με το παιδί σας γι’ αυτό το θέμα. Διαφορετικά, θα το κάνετε να νιώσει ενοχικά για την επιλογή του, δημιουργώντας του ανασφάλεια και την αίσθηση πως δεν είναι αποδεκτός.
Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797