Ψυχική ένταση που συνδέεται με τη κοινωνική δραστηριότητα του παιδιού
Υπάρχουν και κάποια άλλα παιδιά όμως, τα οποία είναι πιο συνεσταλμένα, ντροπαλά και δεν φαίνεται να βιώνουν ιδιαίτερα ευχάριστα συναισθήματα όταν βρίσκονται με ξένα άτομα ή ακόμα και με γνωστά.
Όταν λοιπόν βγαίνουν έξω και πηγαίνουν για παράδειγμα με την οικογένειά τους σε μία εκδήλωση, μπορεί να κοκκινίζουν στη σκέψη και μόνο να μιλήσουν πρώτα σε κάποια άλλα παιδιά και να τους προτείνουν να παίξουν, ακόμα και αν το θέλουν.
Έτσι, κάθονται πάντα δίπλα στους γονείς τους, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο σχολικό πλαίσιο, όπου κάποια παιδιά, παραμένουν πιο φοβισμένα, πιο παθητικά και αμέτοχα απέναντι σε οποιαδήποτε σχολική δραστηριότητα, περνώντας τον χρόνο του διαλείμματος μόνα και στη γωνίτσα τους, σαν τιμωρημένα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές, που ενώ τα παιδιά αυτά στο σπίτι τους είναι ζωηρά και ομιλητικότατα, όταν βγαίνουν έξω μεταμορφώνονται.
Εάν το παιδί σας λοιπόν, βιώνει κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις και δυσανασχετεί με αυτό, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
• Μην είστε υπερπροστατευτικοί.
Συχνά, τυγχάνει τα παιδιά που εμφανίζουν υπερβολική συστολή και εσωστρέφεια, να έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς, που δεν τα αφήνουν να κάνουν «ρούπι» χωρίς αυτούς.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως οι γονείς, είναι πως έτσι δεν τα προστατεύουν, αλλά τα κάνουν αποφευκτικά και φοβικά, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς τους περνιέται το μήνυμα πως δεν μπορούν μόνα τους να προστατέψουν τον εαυτό τους και να κάνουν κάτι χωρίς την ασπίδα των γονιών τους.
• Μην είστε υπερβολικά τιμωρητικοί.
Εάν είστε μονίμως με ένα «Μην» και «Όχι» στο στόμα, κάθε φορά που απευθύνεστε στο παιδί σας ή ακόμα χειρότερα εάν φωνάζετε, το προσβάλλετε και το τιμωρείτε με το παραμικρό, τότε υπάρχουν πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει μία αμυντική και επιφυλακτική στάση απέναντι στο περιβάλλον του, μη μπορώντας να αφεθεί και να εμπιστευτεί τα άλλα παιδιά.
• Μην είστε όλη μέρα κλεισμένοι μέσα στο σπίτι.
Προσφέρετε στο παιδί ευκαιρίες για να κοινωνικοποιηθεί, γράψτε το σε διάφορες δραστηριότητες, φωνάξτε φίλους του στο σπίτι σας ή πηγαίνετε το παιδί σας όταν το καλούν σε άλλα σπίτια.
Εάν είστε και εσείς κοινωνικοί, εξωστρεφείς και φιλικοί, τα παιδιά θα σας μιμηθούν, ακολουθώντας το παράδειγμά σας.
• Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του, δείχνοντάς του εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας την κριτική και την υποτίμηση.
• Συζητήστε μαζί του και ακούστε ό, τι έχει να σας πει, χωρίς να γίνεται πιεστικοί ή αδιάκριτοι και δείχνοντάς του πως είστε δίπλα του και το στηρίζετε.
Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας