Παρένθετη μητρότητα: όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ένα ζευγάρι μπορεί να καταλήξει στην παρένθετη μητρότητα, αφού εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές που έχει, μαθαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκτήσει μωρό. Και είναι επίσης η πρώτη επιλογή για ένα άνδρα ή μια γυναίκα που έχουν επιπλοκές στην υγεία του/της.
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί λόγω των διαφόρων ιστοριών σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, που κυκλοφορούν κατά καιρούς στον τύπο. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά επικεντρώνονται μόνο στις περιπτώσεις που κάτι πάει στραβά.
Η παρένθετη μητρότητα, επιτρέπει στους γονείς να δώσουν το ωάριο και το σπέρμα-εφόσον είναι βιώσιμα, σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωάρια ή και σπέρμα από δότη- στη γυναίκα που θα φέρει το παιδί και έτσι διατηρούν μία γενετική σύνδεση με το παιδί τους. Οι γονείς αυτοί συνήθως ασχολούνται στενά με την προγεννητική φροντίδα και βέβαια είναι παρόντες στη γέννηση του παιδιού.
Μερικές οικογένειες εξακολουθούν να προτιμούν την παραδοσιακή παρένθετη μητρότητα, μία λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση σύμφωνα με την οποία τα ωάρια της παρένθετης μητέρας γονιμοποιούνται με το σπέρμα του πατέρα.
Όμως τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα που θέλουν να κάνουν οικογένεια, προτιμούν την παρένθετη μητρότητα κύησης. Στην περίπτωση αυτή, η μητέρα παρέχει το δικό της ωάριο και ο πατέρας το σπέρμα και το έμβρυο (σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλά έμβρυα) μεταφέρεται στην γυναίκα φορέα, η οποία δεν έχει καμία γενετική σύνδεση με το παιδί.
Συναισθηματική εκτίμηση
Πριν αποφασίσει ένα ζευγάρι να καταφύγει στην παρένθετη μητέρα πρέπει να εξετάσει τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τη θεραπεία υπογονιμότητας;
- Πως νιώθετε στη σκέψη ότι κάποιος άλλος θα φέρει στον κόσμο το παιδί σας;
- Είστε και οι δύο έτοιμοι γι’ αυτό;
- Πως θα εξηγήσετε την εγκυμοσύνη και τη γέννηση στους άλλους και ιδίως στο ίδιο το παιδί;
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μιλήσετε, μαζί με την παρένθετη μητέρα, με ένα ειδικό ψυχολόγο που ειδικεύεται στη στειρότητα. Ο έλεγχος της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητος για να καθορίσει επίσης αν ο φορέας και το ζευγάρι των γονέων είναι συμβατά.
Εύρεση του σωστού παρόχου υπηρεσιών αλλά και τον σωστό φορέα.
Μερικές οικογένειες έχουν την τύχη να έχουν ένα στενό φίλο ή συγγενή, όπως αδελφή, κουνιάδα ή ξαδέλφη, που θα ήθελε να είναι ο φορέας. Άλλα πάλι ζευγάρια απευθύνονται σε κάποιο κέντρο παρένθετης μητρότητας. Στην περίπτωση αυτή, μη βιαστείτε. Πάρτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το κέντρο αυτό, ρωτήστε το γιατρό σας, γνωρίστε το προσωπικό, ρωτήστε για τα έξοδα και επικοινωνήστε και με άλλα ζευγάρια που έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο αυτό κέντρο.
Επίσης καλό είναι να έχετε το δικηγόρο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει με τους νόμους που ισχύουν και την απόκτηση -πριν την γέννηση- του πιστοποιητικού που σας αναγνωρίζει σαν νόμιμους γονείς.
Τα κέντρα παρένθετης μητρότητας, εξετάζουν πολύ προσεκτικά τους υποψηφίους, ζητώντας το πλήρες ιατρικό ιστορικό τους και μία ψυχολογική αξιολόγηση. Οι γονείς επιλέγουν την παρένθετη μητέρα μετά από μία προσεκτική εξέταση πολλών παραγόντων:
- Είχε μία ή περισσότερες επιτυχημένες κυήσεις χωρίς επιπλοκές
- Έχει ένα ή περισσότερα παιδιά
- Είναι σε μία σταθερή σχέση
- Απολαμβάνει την εμπειρία της εγκυμοσύνης ή απλά θα ήθελε να βοηθήσει μία οικογένεια που δεν μπορεί να κάνει παιδί.
- Είναι οικονομικά εντάξει
- Έχει ασφάλιση υγείας που θα καλύψει την προγεννητική φροντίδα και τον τοκετό. Εάν όχι υπάρχει ειδική ασφαλιστική κάλυψη, αλλά θα αυξήσει σημαντικά το κόστος της όλης διαδικασίας.
- Είναι συναισθηματικά σταθερή, χωρίς ποινικό ιστορικό
- Δεν έχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών και δεν καπνίζει.
Η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας
Η παρένθετη μητρότητα καθοδηγείται από το νόμο του κράτους. Η βοήθεια του δικηγόρου που ειδικεύεται σε αυτά τα ζητήματα είναι απαραίτητη. Για να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες και ίσως να καθοριστεί, αν πρέπει, κάποια μελλοντική επαφή.
Εάν οι μελλοντικοί γονείς, χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ωάρια και το σπέρμα, θα ολοκληρώσουν ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να λάβει ορμόνες για να προετοιμαστεί για τη διαδικασία της ωοληψίας, η οποία είναι μία απλή χειρουργική επέμβαση. Τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα του πατέρα (ή σπέρμα δότη) και ένα ή περισσότερα έμβρυα μεταφέρονται στην παρένθετη μητέρα. Δεν υπάρχουν απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες για τους γονείς, εάν χρησιμοποιούν ωάρια ή έμβρυα δότη.
Συνήθως, οι περισσότεροι μελλοντικοί γονείς, βρίσκονται σε στενή επαφή με την παρένθετη μητέρα, σε όλη την εγκυμοσύνη, μιλώντας τακτικά μαζί της, την συνοδεύουν στις επισκέψεις στο γιατρό και κάποιοι συνεχίζουν να έχουν μία σχέση μαζί της και μετά τη γέννηση του μωρού.
Δείτε την διαδικασία σαν μια ευκαιρία να αποκτήσετε πάντα το μωρό που θέλατε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, τον δικηγόρο σας αλλά και τους κοντινούς σας ανθρώπους ώστε να έχετε ιατρική, νομική αλλά και ψυχολογική «κάλυψη».